Βάλτε τέλος στις μαζικές απελάσεις μεταναστών

Να βάλει τέλος στην πρακτική των μαζικών απελάσεων μεταναστών καλεί τη χώρα μας ο ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νιλς Μούιζνιεκς.

Ο Επίτροπος είχε στείλει επιστολή στις 5 Δεκεμβρίου προς τους υπουργούς Δημοσίας Τάξης, Νίκο Δένδια, και Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αλλά δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο κ. Μούιζνιεκς αναφέρει ότι «ο μεγάλος αριθμός των αναφορών για μαζικές απελάσεις μεταναστών από την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ένας μεγάλος αριθμός Σύρων που εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω του

πολέμου και οι ισχυρισμοί για κακομεταχείριση των μεταναστών από μέλη της ακτοφυλακής και της συνοριοφυλακής προκαλούν σοβαρές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο Επίτροπος κάλεσε τις ελληνικές αρχές «να πραγματοποιήσουν αποτελεσματικές έρευνες για όλα τα καταγεγραμμένα περιστατικά και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τερματιστούν και να μην επαναληφθούν τέτοιες πρακτικές» για να προσθέσει:

Πέρα από ασύμβατες με τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα και τη νομοθεσία περί μετανάστευσης, οι μαζικές απελάσεις είναι επίσης αναποτελεσματικές, δεδομένου ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν απελπιστικές καταστάσεις δεν μπορούν πραγματικά να εμποδιστούν από το να μεταναστεύσουν. Για να φέρει σε πέρας τις ανθρωπιστικές της υποχρεώσεις, η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει ριζοσπαστικά την πολιτική και τις πρακτικές της απέναντι στη μετανάστευση. Αυτό είναι ακόμα πιο απαραίτητο τώρα που η Ελλάδα έχει αναλάβει επιπρόσθετες αρμοδιότητες με την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα