Τζον Κυριάκου: "Πήγαν να με σκοτώσουν"

Του Διονύση Θανάσουλα, εφημερίδα Παραπολιτικά

Ο Τζον Κυριάκου «ξαναχτυπά» με ένα συγκλονιστικό γράμμα μέσα από τις φυλακές του Λορέτο, όπου εκτίει την ποινή του για την αποκάλυψη της ταυτότητας ενός πράκτορα της CIA σε δημοσιογράφο. Το πρώην επιχειρησιακό στέλεχος της Αμερικανικής Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών καταγγέλλει πως του χορήγησαν λάθος φάρμακο για τον διαβήτη, το οποίο θα τον σκότωνε αν συνέχιζε να το παίρνει, ενενήντα επτά ημέρες πριν αναπνεύσει ξανά αέρα ελευθερίας.

Ο Ελληνοαμερικανός πράκτορας

αφηγείται με συγκλονιστικό τρόπο την επείγουσα ιατρική κατάσταση στην οποία περιήλθε μετά τη «λάθος» συνταγογράφηση από έναν βοηθό ιατρού, ο οποίος τον εξέτασε. Ο Κυριάκου πήρε το φάρμακο για τρεις ημέρες και η κατάστασή του επιδεινώθηκε ακαριαία, με συμπτώματα ζάλης, εμετούς και στο τέλος λιποθυμία, ενώ, παρά τις συνεχείς ερωτήσεις του, οι υπεύθυνοι επέμεναν να εξακολουθεί να παίρνει το συγκεκριμένο φάρμακο.

Ηταν και αυτό ένα δείγμα της σκληρής αντιμετώπισης που τυγχάνει στη φυλακή ο πρώην πράκτορας της CIA με τις δεκάδες διακρίσεις, ο οποίος έγινε ευρύτατα γνωστός όταν παραδέχθηκε δημόσια ότι στο πλαίσιο των ανακρίσεων της υπηρεσίας οι ύποπτοι για τρομοκρατία βασανίζονταν με απαγορευμένες μεθόδους, όπως αυτή του εικονικού πνιγμού.
Στο σωφρονιστικό ίδρυμα του Λορέτο, ο Κυριάκου άρχισε να γράφει γράμματα, τα οποία δημοσιεύονται σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με την τελευταία του επιστολή, που γράφτηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, όλα ξεκίνησαν από μια συνηθισμένη εξέταση αίματος, την οποία κάνει κάθε τρίμηνο, αφού πάσχει από διαβήτη τύπου 2.

Η ΣΚΗΝΗ. Ο ίδιος είχε ξανακάνει το συγκεκριμένο τεστ τουλάχιστον άλλες δύο φορές μέσα στη φυλακή και ποτέ δεν είχε ενημερωθεί από οποιοδήποτε πρόσωπο για τα αποτελέσματα. Λίγες ημέρες όμως μετά, κλήθηκε στο φαρμακείο των φυλακών για να πάρει μια συνταγή φαρμάκου. Ο ίδιος περιγράφει γλαφυρά τη σκηνή αυτή στο γράμμα του: «“Τι είναι αυτό;” ρώτησα τον φαρμακοποιό. “Glyburide”, είπε, λες και εγώ έπρεπε να το ήξερα ή να σημαίνει κάτι για μένα. “Και ο σκοπός του;” συνέχισα. “Είναι φάρμακο για τον διαβήτη”, απάντησε».
Νιώθοντας ανήσυχος, ο πρώην πράκτορας ρώτησε αν υπάρχει πρόβλημα με την υγεία του, αφού μέχρι τότε δεν είχε πάρει κάποιο φάρμακο για τον διαβήτη.
Η απάντηση του φαρμακοποιού ήταν ένα μεγαλοπρεπές «δεν ξέρω», ενώ ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η συνταγή τού δόθηκε από έναν βοηθό γιατρού. Ο Κυριάκου πήρε τα χάπια στο κελί του. Επρεπε να παίρνει ένα κάθε μέρα μαζί με το φαγητό του, αλλά τα προβλήματα ξεκίνησαν αμέσως. «Τη δεύτερη ημέρα ξύπνησα στις 2 το πρωί λουσμένος στον ιδρώτα», γράφει. «Πήδηξα κάτω από την κουκέτα μου και στη συνέχεια πήγα στο ντουλάπι μου και έφαγα ένα μπισκότο. Σκέφτηκα ότι μπορεί το σάκχαρο στο αίμα μου να έχει πέσει και αισθάνθηκα καλύτερα σχεδόν αμέσως. Ηπια λίγο νερό και επέστρεψα στο κρεβάτι μου».

«ΖΑΛΗ». Την ημέρα που είχε πάρει το τρίτο Glyburide, ο πρώην πράκτορας κοιμήθηκε μεν όλη τη νύχτα, αλλά το πρωί ήταν ακόμη χειρότερα. Ηταν κυριολεκτικά λουσμένος στον ιδρώτα, ζαλιζόταν και όταν πήγε να πλυθεί, είχε τάση για εμετό και ζαλιζόταν. Ενας συγκρατούμενός του τον έπιασε και τον έβαλε να καθήσει πριν τρέξει να του φέρει ένα αναψυκτικό. Δεν πρόλαβε να πιει παρά δυο γουλιές. «Μόλις το έκανα, σκοτείνιασαν τα πάντα και λιποθύμησα», γράφει στην επιστολή του. Πέρασαν δεκαπέντε λεπτά για να ξυπνήσει. Ηταν καθισμένος σε μια αναπηρική πολυθρόνα στο ιατρείο της φυλακής και χρειάστηκε βοήθεια για να ξαπλώσει στο κρεβάτι, προκειμένου να τον εξετάσει όχι ο γιατρός, αλλά μια νοσοκόμα.

Η αρτηριακή του πίεση ήταν στα ύψη. Η νοσοκόμα τον ρώτησε τι φάρμακα παίρνει και όταν ο Κυριάκου της είπε Glyburide, αυτή του επισήμανε ότι για την κατάστασή του μάλλον έφταιγε το ότι ο ίδιος δεν το έπαιρνε σωστά. Ο Ελληνοαμερικανός επέμενε ότι του είχαν πει να παίρνει ένα χάπι την ημέρα μαζί με το φαγητό του, αλλά τελικά απλώς τον έστειλαν πίσω στο κελί του, λέγοντάς του να ξεκουραστεί.

Παρόλο που οι τιμές στο αίμα του δεν ήταν φυσιολογικές, κανείς γιατρός δεν τον επισκέφθηκε για να τον εξετάσει τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Χρειάστηκε να μπει ο ίδιος σε μια ενδεδειγμένη ιστοσελίδα υγείας για να διαπιστώσει ότι το συγκεκριμένο φάρμακο που του χορήγησαν ήταν εντελώς ακατάλληλο για τον διαβήτη τύπου 2 από τον οποίο έπασχε. Αυτό του το επιβεβαίωσε και ο πεθερός του, πρώην φαρμακοποιός στο Σινσινάτι, λέγοντάς του ότι το Glyburide το παίρνει ως έσχατη λύση ένας διαβητικός μήπως αποφύγει τις ενέσεις ινσουλίνης.

Λίγο πριν από την αποφυλάκιση

Το φάρμακο που χορηγήθηκε στον Τζον Κυριάκου στις φυλακές ήταν τόσο ισχυρό, που αν συνέχιζε να το παίρνει, θα του προκαλούσε πολύ μεγάλη ζημιά στο πάγκρεας και καρδιακή ανεπάρκεια. Ετσι, ο πρώην πράκτορας ξεφορτώθηκε τα υπόλοιπα χάπια, πριν τον σκοτώσουν. Οπως επισημαίνει στο γράμμα του, αυτή η προσωπική περιπέτεια, πέρα από το ύποπτο της χορήγησης του συγκεκριμένου φαρμάκου στον ίδιο, αναδεικνύει και το τεράστιο πρόβλημα της ιατρικής περίθαλψης στα σωφρονιστικά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών. Τώρα πλέον, ο Τζον Κυριάκου έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα τον χρόνο στο Λορέτο. Ξέρει ότι θα περάσει τα φετινά Χριστούγεννα μακριά από την οικογένειά του, αφού του μένουν ακόμη ενενήντα επτά ημέρες στη φυλακή πριν αφεθεί ελεύθερος, στις 15 Φεβρουαρίου 2015. Εκείνη η Κυριακή θα είναι μια ωραία μέρα για τον πράκτορα που έπιασε το Νο 2 της «Αλ Κάιντα» και μάλλον δεν περίμενε ποτέ ότι κάποια στιγμή το κράτος, για το οποίο έκανε τόσο πολλά, θα του έδειχνε το πιο σκληρό του πρόσωπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα