Τζαβάρας: Εγγυητής ο Καραμανλής στη νέα αρχή της ΝΔ

Την ανάγκη για ένα «νέο ξεκίνημα της ΝΔ», αλλά και μιας «εγγυητικής θέσης» του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ώστε «να μην εκτραπεί ο διάλογος σε μία αρρωστημένη εσωστρέφεια» τονίζει ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Αυτόν τον διάλογο πρέπει να τον εγγυηθούν μεγάλα πολιτικά αναστήματα και όλοι να δείξουν την γενναιότητα που απαιτείται να δείχνουν

οι πραγματικοί ηγέτες σε αυτές τις περιπτώσεις» σημειώνει ο κ. Τζαβάρας και προσθέτει: «Πιστεύω ότι σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε το νέο ξεκίνημα της ΝΔ. Γιατί η ΝΔ δεν είναι ένα κόμμα που είναι προορισμένο να σβήσει εξαιτίας μιας ήττας. Τα κόμματα έχουν διάρκεια και ιστορική ακτινοβολία λόγω της αξίας των ιδεών που εκπροσωπούν στο διάβα του χρόνου. Η ΝΔ είναι η πολιτική δύναμη που εκπροσωπεί στην Ελλάδα τις αρχές και τις αξίες του δημοκρατικού κοινωνικού φιλελευθερισμού. Αυτό το ιδεολογικό στίγμα είναι που αποτελεί τη μεγάλη δύναμη για τη ΝΔ και για αυτό οι ηγεσίες παρέρχονται και είναι λογικό να παρέρχονται, αλλά αυτό που μένει είναι η μεγάλη δύναμη των πολιτικών ιδεών που έχει το κόμμα μας».

Ερωτηθείς αν ο κ. Σαμαράς μπορεί να εκφράσει αυτές τις ιδέες ή να ηγηθεί στο νέο ξεκίνημα, ο κ. Τζαβάρας τονίζει: «Αυτό είναι ζητούμενο και πιστεύω ότι μέσα από μία αυτοκριτική και μία διαδικασία δημοκρατικού διαλόγου μέσα στα όργανα του κόμματος και θα αναδειχτούν οι ευθύνες που έχει κάθε κομματικός παράγοντας, κυρίως όμως θα πρέπει να υπάρξει -και το πιστεύω ακράδαντα- μια διευκόλυνση από όσους πιστεύουν ότι η ιστορική συγκυρία επιβάλει ένα νέο ξεκίνημα αυτής της παράταξης.. Πιστεύω ότι το ενδιαφέρον του κ. Καραμανλή είναι πάντα ενεργό για την εξέλιξη των κομματικών πραγμάτων. Είναι ήδη μια πολύ μεγάλη προσωπικότητα με κύρος και αξία. Να μην θεωρηθεί βέβαια ότι έχω μια μονόπλευρη θέαση του ζητήματος, θα πρέπει να πω ότι όχι μόνο ο κ. Κ. Καραμανλής αλλά και η κυρία Μπακογιάννη και όλοι αυτοί που συνδέονται με τις ιστορικές ηγεσίες του κόμματος θα πρέπει να εγγυηθούν αυτός ο διάλογος να είναι ουσιαστικός, ειλικρινής, ανιδιοτελής και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια ομαλή μετεξέλιξη αυτού του κόμματος.. Τα ιστορικά στελέχη του κόμματος πρέπει να είναι οι εγγυητές της συζήτησης που πρέπει να γίνει».

Ο κ. Τζαβάρας εκτιμά ότι «στα μείον της κυβέρνησης Σαμαρά είναι το γεγονός ότι δεν ξεκαθαρίσαμε τις διάφορες λίστες. Γιατί αν υπήρχε πράγματι πρόβλημα στην απόδοση του δημόσιου ελεγκτικού μηχανισμού, θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να αναθέταμε σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες την εκκαθάριση αυτού του αρχείου και σήμερα θα είχαμε μια πιο ευπρόσωπη από πλευράς μας αντιμετώπιση του θέματος αυτού. Για αυτό ακριβώς αποδοκιμαστήκαμε στις εκλογές και αυτό είναι το περιεχόμενο της ήττας της ΝΔ».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε ότι η κυβέρνηση είναι ανεύθυνη, ο βουλευτής της ΝΔ σημειώνει: «Μια κυβέρνηση δημοκρατικά εκλεγμένη και μάλιστα με πρόσφατη λαϊκή εντολή είναι πολύ δύσκολο να δέχεται τέτοιου είδους κατηγορίες και μάλιστα από τον εκπρόσωπο μιας μεγάλης δημοκρατίας. Θεωρώ ότι μάλλον ήταν άστοχη αυτή η δήλωση. Τα προβλήματα στην πολιτική δεν αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που αναφέρεται σε τέτοιου είδους δηλώσεις, αλλά με επιχειρήματα».

Ο κ. Τζαβάρας τονίζει την ανάγκη στην αποψινή συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup) «να πρυτανεύσουν η λογική και η σύνεση και να γίνει ένας έντιμος συμβιβασμός. Κατά πάσα περίπτωση, όμως, θεωρώ ότι είναι επιτυχία της νέας κυβέρνησης το γεγονός ότι επανατοποθέτησε το ελληνικό πρόβλημα με τις διαστάσεις που γνωρίζουμε, αλλά ταυτόχρονα και αυτή τη διάσταση την ευρωπαϊκή που έχει, γιατί προεχόντως η πολύ μεγάλη επιτυχία είναι ότι τίθεται ως ευρωπαϊκό το πρόβλημα της Ελλάδος και με τις διαστάσεις που και εμείς ως κυβέρνηση -ΝΔ, ΠΑΣΟΚ- ενδεχομένως να μην είχαμε τόσο πολύ προσέξει».

Αναφορικά τέλος με το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Τζαβάρας καλεί τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να υποδείξει υποψήφιο από το χώρο της κεντροδεξιάς. «Θα πρέπει να περάσουμε σε πιο ρεαλιστικές αντιμετωπίσεις των θεμάτων και θεωρώ ότι ο κ. Τσίπρας, επειδή πράγματι πιστεύω και έχω αρχίσει να πείθομαι πως είναι μια χαρισματική προσωπικότητα, έχει να επιτελέσει και ένα τέτοιο έργο προσφοράς στον τόπο. Να θεμελιώσει την ενότητα με την γενναιότητα που απαιτείται από μέρους του και να υποδείξει στον ύπατο θώκο της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο από το χώρο της κεντροδεξιάς».

Η συνέντευξη του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού, Κώστα Τζαβάρα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

-Κύριε υπουργέ, μια κρίσιμη συνεδρίαση διεξάγεται απόψε στο Eurogroup και θα ήθελα την εκτίμησή σας για το κλίμα που διαμορφώνεται έναντι της χώρας μας.

-Θεωρώ ότι μέχρι τώρα, στον αγώνα που κάνει η χώρα για να διευθετήσει ίσως την πιο σοβαρή υπόθεση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, έχει με το μέρος της τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και αυτό είναι θετικό. Πλην όμως, θεωρώ ότι δεν αρκεί κάτι τέτοιο, όπως επίσης θεωρώ ότι η επίκληση της λαϊκής εντολής, προκειμένου να πεισθούν οι εταίροι μας να δεχθούν τις προτάσεις της νέας κυβέρνησης τη στιγμή που οι προτάσεις αυτές ανατρέπουν όλο το προηγούμενο καθεστώς, δεν είναι εύκολο να γίνουν δεκτές. Η επίκληση της λαϊκής εντολής, που όλοι ξέρουμε -και μάλιστα οι νομικοί-, ότι δεν έχει αυτό το περιεχόμενο που θέλει να δώσει η κυβέρνηση η νέα, γιατί το περιεχόμενο της λαϊκής εντολής δεν είναι επιταγή προς συγκεκριμένου περιεχομένου διακυβέρνηση της χώρας, αλλά επιταγή από το λαό για να κυβερνηθεί ο τόπος κατά την κρίση και την εκτίμηση που διαμορφώνει η νέα κυβέρνηση με βάση τις παρουσιαζόμενες συνθήκες. Άρα, οι Ευρωπαίοι που ξέρουν πολύ καλά όλα αυτά τα θέματα αντιτείνουν ότι και αυτοί έχουν αντίστοιχη λαϊκή εντολή που τους επιβάλλει, όπως π.χ. στο θέμα της δήλωσης Ραχόι, ότι «εμείς με τα 29 δισ. που δανείσαμε την Ελλάδα θα μπορούσαμε να είχαμε λύσει πολύ βασικά ζητήματα στο εσωτερικό της χώρας, που θα οδηγούσαν σε ανακούφιση το λαό από τους περιορισμούς που του επιβάλαμε». Υπάρχει ένα πολυεπίπεδο ζήτημα συνεννόησης και ελπίζω να πρυτανεύσουν η λογική και η σύνεση και να γίνει ένας έντιμος συμβιβασμός. Κατά πάσα περίπτωση, όμως, θεωρώ ότι είναι επιτυχία της νέας κυβέρνησης το γεγονός ότι επανατοποθέτησε το ελληνικό πρόβλημα με τις διαστάσεις που γνωρίζουμε, αλλά ταυτόχρονα και αυτή τη διάσταση την ευρωπαϊκή που έχει, γιατί προεχόντως η πολύ μεγάλη επιτυχία είναι ότι τίθεται ως ευρωπαϊκό το πρόβλημα της Ελλάδος και με τις διαστάσεις που και εμείς ως κυβέρνηση -ΝΔ, ΠΑΣΟΚ- ενδεχομένως να μην είχαμε τόσο πολύ προσέξει. Και είναι αυτή η υποχρέωση που είχαμε ως κυβέρνηση να κάνουμε, δίκαιη διανομή των βαρών, που συνεπάγεται η έξοδος της χώρας από την οικονομική κρίση. Θεωρώ ότι εκεί κάναμε πολλές αστοχίες.

-Υπήρχαν κάποιες δηλώσεις από πρώην υπουργούς της ΝΔ, όπως ο κ. Μιχελάκης, για το ψήφισμα του ΕΛΚ. Συμμερίζεστε αυτές τις απόψεις;

-Υπάρχει πράγματι αμφισημία σε αυτή τη δήλωση και θα πρέπει να την προσεγγίσουμε με μια ερμηνεία που δεν πρέπει να είναι αυθαίρετη και πολύ απόλυτη. Δηλαδή, από τη μια μεριά, σε αυτό που έγινε, στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά απέναντι στους δανειστές μας υπάρχει και ένα περιεχόμενο που κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι άχρηστο ή ότι είναι εκείνο που προκαλεί το πρόβλημα το σημερινό. Δηλαδή, ακόμη και με τα λόγια του κ. Βαρουφάκη, το 70% από αυτό που έγινε ή από αυτό που μένει εν πάση περιπτώσει είναι κάτι που είχε θετικές μεταρρυθμίσεις για τον τόπο. Άρα, το να λέμε ότι πρέπει η νέα κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις από τις οποίες προέκυψε ένα πάρα πολύ θετικό έργο που αναγνωρίζεται από όλη την Ευρώπη, όταν όλοι μας επαινούν για τη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, για την εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών, αυτό είναι κάτι που πράγματι έχει υποχρέωση η ελληνική κυβέρνηση να το σεβαστεί. Βεβαίως, όμως, εάν μπορεί σε κάτι να ανακουφίσει το λαό, την Ελλάδα και να καταστήσει ως νέο περιεχόμενο μιας συμφωνίας κάποιους όρους που είναι προς το συμφέρον της χώρας, η τροποποίηση αυτή είναι επαινετέα και πρέπει να την επιδιώξουμε.

-Θα ήθελα ένα σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, ο οποίος έκανε λόγο για ανεύθυνη συμπεριφορά εκ μέρους της κυβέρνησης. Είπε χαρακτηριστικά «Λυπάμαι για τους Έλληνες».

-Μια κυβέρνηση δημοκρατικά εκλεγμένη και μάλιστα με πρόσφατη λαϊκή εντολή είναι πολύ δύσκολο να δέχεται τέτοιου είδους κατηγορίες και μάλιστα από τον εκπρόσωπο μιας μεγάλης δημοκρατίας. Θεωρώ ότι μάλλον ήταν άστοχη αυτή η δήλωση. Τα προβλήματα στην πολιτική δεν αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που αναφέρεται σε τέτοιου είδους δηλώσεις, αλλά με επιχειρήματα. Για μένα ο πιο μεγάλος καταναγκασμός της Δημοκρατίας προκύπτει από το πιο ισχυρό επιχείρημα. Σε αυτά και μόνο θα πρέπει να υποκύπτουμε και να συμβιβαζόμαστε εκεί. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει και στη δική μας την περίπτωση. Προσωπικά, θα ήθελα να σας πω ότι εάν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να λογοδοτήσουμε στον ελληνικό λαό, να κάνουμε την αυτοκριτική μας, είναι αυτό που σήμερα εμφανίζεται σαν το ισχυρό επιχείρημα της νέας κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές μας και αυτό είναι το γεγονός που προκύπτει από το έλλειμμα που σημειώθηκε στις μεταρρυθμίσεις κατά την περίοδο τουλάχιστον μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, αλλά και πριν. Θεωρώ ότι η μεγάλη ευθύνη που έχουμε είναι ότι δεν προωθήσαμε ποιοτικές μεταρρυθμίσεις, με απλά και πολύ περιγραφικά λόγια δεν ξεβρομίσαμε την οικονομική και τη δημόσια ζωή από κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, οι οποίοι πάντα τα τελευταία τουλάχιστον 15-20 χρόνια ήταν η τροχοπέδη σε κάθε θετική εξέλιξη στον τόπο μας, σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής.

-Αναφέρεστε στους λεγόμενους «νταβατζήδες», που είχε πει ο κ. Καραμανλής.

-Αυτούς ακριβώς και όπως επίσης θα ήθελα να πω ότι είναι στα μείον της κυβέρνησης Σαμαρά είναι το γεγονός ότι δεν ξεκαθαρίσαμε τις διάφορες λίστες. Γιατί αν υπήρχε πράγματι πρόβλημα στην απόδοση του δημόσιου ελεγκτικού μηχανισμού, θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να αναθέταμε σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες την εκκαθάριση αυτού του αρχείου και σήμερα θα είχαμε μια πιο ευπρόσωπη από πλευράς μας αντιμετώπιση του θέματος αυτού. Για αυτό ακριβώς αποδοκιμαστήκαμε στις εκλογές και αυτό είναι το περιεχόμενο της ήττας της ΝΔ.

-Όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν λοιπόν στη συνεδρίαση της ΚΟ την Πέμπτη;

-Για μένα αυτό θα είναι το θέμα. Πιστεύω ότι σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε το νέο ξεκίνημα της ΝΔ. Γιατί η ΝΔ δεν είναι ένα κόμμα που είναι προορισμένο να σβήσει εξαιτίας μιας ήττας. Τα κόμματα έχουν διάρκεια και ιστορική ακτινοβολία λόγω της αξίας των ιδεών που εκπροσωπούν στο διάβα του χρόνου. Η ΝΔ είναι η πολιτική δύναμη που εκπροσωπεί στην Ελλάδα τις αρχές και τις αξίες του δημοκρατικού κοινωνικού φιλελευθερισμού. Αυτό το ιδεολογικό στίγμα είναι που αποτελεί τη μεγάλη δύναμη για τη ΝΔ και για αυτό οι ηγεσίες παρέρχονται και είναι λογικό να παρέρχονται, αλλά αυτό που μένει είναι η μεγάλη δύναμη των πολιτικών ιδεών που έχει το κόμμα μας.

-Πιστεύετε ότι ο κ. Σαμαράς μπορεί να εκφράσει αυτές τις ιδέες ή να ηγηθεί στο νέο ξεκίνημα;

-Αυτό είναι ζητούμενο και πιστεύω ότι μέσα από μία αυτοκριτική και μία διαδικασία δημοκρατικού διαλόγου μέσα στα όργανα του κόμματος και θα αναδειχτούν οι ευθύνες που έχει κάθε κομματικός παράγοντας, κυρίως όμως θα πρέπει να υπάρξει -και το πιστεύω ακράδαντα- μια διευκόλυνση από όσους πιστεύουν ότι η ιστορική συγκυρία επιβάλει ένα νέο ξεκίνημα αυτής της παράταξης. Θεωρώ ότι εδώ πρέπει να υπάρξει και μια εγγυητική θέση του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Γιατί πρέπει αυτές τις διαδικασίες να τις προστατέψουμε ώστε να μην δούμε να εκτρέπεται ο διάλογος σε μία αρρωστημένη εσωστρέφεια, αλλά να βγει από αυτόν το διάλογο ότι πιο θετικό και δημιουργικό μπορεί να υπάρξει. Αυτόν τον διάλογο πρέπει να τον εγγυηθούν μεγάλα πολιτικά αναστήματα και όλοι να δείξουν την γενναιότητα που απαιτείται να δείχνουν οι πραγματικοί ηγέτες σε αυτές τις περιπτώσεις. Το έχω πει άλλωστε και στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό ότι ο αληθινός ηγέτης δεν κάνει ότι θέλει αλλά κάνει ότι πρέπει.

-Με ποιόν τρόπο πιστεύετε ότι ο κ. Καραμανλής μπορεί να εγγυηθεί αυτή τη διαδικασία;

-Πιστεύω ότι το ενδιαφέρον του κ. Καραμανλή είναι πάντα ενεργό για την εξέλιξη των κομματικών πραγμάτων. Είναι ήδη μια πολύ μεγάλη προσωπικότητα με κύρος και αξία. Να μην θεωρηθεί βέβαια ότι έχω μια μονόπλευρη θέαση του ζητήματος, θα πρέπει να πω ότι όχι μόνο ο κ. Κ. Καραμανλής αλλά και η κυρία Μπακογιάννη και όλοι αυτοί που συνδέονται με τις ιστορικές ηγεσίες του κόμματος θα πρέπει να εγγυηθούν αυτός ο διάλογος να είναι ουσιαστικός, ειλικρινής, ανιδιοτελής και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια ομαλή μετεξέλιξη αυτού του κόμματος.

-Τα λεγόμενα ιστορικά στελέχη του κόμματος δηλαδή..

-Βεβαίως. Αυτοί πρέπει να είναι οι εγγυητές της συζήτησης που πρέπει να γίνει.

-Κύριε υπουργέ, μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ θα κληθεί η Βουλή να εκλέξει τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει συναίνεση σε κάποιο πρόσωπο;

-Με έκπληξή μου βλέπω το θέμα να παίρνει μια άλλη διάσταση την οποία δεν είχαμε μέχρι αργά χθες το βράδυ υπολογίσει. Ήταν από τα πολύ θετικά σημεία της δράσης του νέου πρωθυπουργού να υποδείξει πρόσωπο προερχόμενο από τον χώρο της κεντροδεξιάς. Γιατί μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει και ένα πολιτικό διάβημα ενότητας. Αυτή την ενότητα θα την διασφάλιζε η ανάδειξη στον ύπατο θώκο του πολιτεύματος ενός αντιπάλου του κ. Τσίπρα, ενός ανθρώπου που θα προέρχεται από την κεντροδεξιά. Θεωρώ ότι τα ονόματα που είχαν ακουστεί - του κ. Αβραμόπουλου, της κας Μπακογιάννη ή του κ. Παυλόπουλου είναι πράγματι ονόματα που διαθέτουν όλες εκείνες τις αρετές που χρειάζεται να κοσμούν το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τώρα όμως ακούω κάποιους από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι θέλουν μια προσωπικότητα από τον χώρο του αντιμνημονιακού στρατοπέδου. Όλα αυτά διαπιστώνει εύκολα κανείς όμως ότι είναι κούφια λόγια γιατί ήδη το αντιμνημονιακό στρατόπεδο με τα λόγια του κ. Βαρουφάκη που λέει ότι αναγνωρίζει το 70% των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου ως βάσιμες και θετικές, παύει να έχει νόημα. Θα πρέπει να περάσουμε σε πιο ρεαλιστικές αντιμετωπίσεις των θεμάτων και θεωρώ ότι ο κ. Τσίπρας επειδή πράγματι πιστεύω και έχω αρχίσει να πείθομαι πώς είναι μια χαρισματική προσωπικότητα, έχει να επιτελέσει και ένα τέτοιο έργο προσφοράς στον τόπο. Να θεμελιώσει την ενότητα με την γενναιότητα που απαιτείται από μέρους του και να υποδείξει στον ύπατο θώκο της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο από το χώρο της κεντροδεξιάς.

Keywords
νέα, νεα δημοκρατια, απε-μπε, ελλαδα, σαμαρας, εκλογες, σόιμπλε, τσιπρας, προσφορες, βουλη, κας, συριζα, μνημονιο, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, τελος του κοσμου, αποτελεσματα ευρωεκλογων, κομματα, αποτελεσματα, οικονομικη κριση, μια ημερα, το θεμα, εξοδος, ηγετης, θεμα, ονοματα, απε, απε-μπε, απλα, βραδυ, γεγονος, γινει, δυναμη, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δωσει, εγινε, ευκολο, ευκολα, ειλικρινης, ειπε, υπαρχει, εκκαθαριση, εκτιμηση, εξελιξη, επιτυχια, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ζωης, ιδεες, ιδιο, υπηρχαν, υποθεση, θετικο, κας, κυβερνηση, κινηση, κυριε, κυρια, κλιμα, κομμα, λογια, λογο, νοημα, μπε, ξεκινημα, παντα, προβληματα, σόιμπλε, στιγμα, ηγετες, χωρα, κωστας, οργανα, θεματα, θετικα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα