Τύφλα νάχει το… BBC

Ο λόγος της παραίτησης του προέδρου της ΝΕΡΙΤ και του αναπληρωτή του, έχει πρωτίστως σχέση με τις άνωθεν παρεμβάσεις τις οποίες δεν ανέχτηκαν. Μάλιστα ο αναπληρωτής πρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης υπήρξε σαφής σε σχόλιό του στα social media, για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε ούτε αντικειμενική ούτε ανεξάρτητη ούτε ποιοτική. Παρατήρηση που επιβεβαιώνει την κυβερνητική προσπάθεια χειραγώγησης της ενημέρωσης κατά το δοκούν.

Όλα αυτά τα οποία συνέβησαν στον νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό

φορέα αποτελούν ένα γλαφυρό παράδειγμα της κομματικοποίησης του κράτους.

Παραδοσιακώς, το γεγονός ότι η δημόσια τηλεόραση –και το ραδιόφωνο- ανήκει στο κράτος, ήταν μάλλον φυσικό για την ελληνική ιδιοσυγκρασία να δημιουργήσει την πεποίθηση ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ελέγχουν τον τρόπο λειτουργίας της. Ασφαλώς και πρέπει να υπάρχει έλεγχος κυρίως ως προς τα οικονομικά της δημόσιας τηλεόρασης και τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση αυτών. Όμως στην Μεταπολίτευση, η πεποίθηση αυτής της λογικής και, γιατί όχι, της αντίληψης περί κομματικής ιδιοκτησίας της δημόσιας τηλεόρασης, «ξεχείλωσε» σε σημείο ώστε, ειδικώς στα χρόνια της δεκαετίας του ’80, η δημόσια τηλεόραση να είναι κατ’ ευφημισμόν δημόσια, αφού οι πολιτικές παρεμβάσεις καθόριζαν όχι μόνο τον τρόπο λειτουργίας της, αλλά και το δημοσιογραφικό, (πολιτικό, πολιτιστικό και οικονομικό της) περιεχόμενο. Φαίνεται δε ότι η «κληρονομιά» της δεκαετίας του ’80 δεν έχει ακόμη φαγωθεί. Διότι οι ίδιες αντιλήψεις επεκράτησαν και κατά τα επόμενα χρόνια για να φτάσουμε στον 21ο αιώνα και, παρ’ όλ’ αυτά μία κυβέρνηση να θεωρεί ένα δημόσιο φορέα ενημέρωσης, τον οποίον τον συντηρούν όλοι οι Έλληνες, κομματικό βιλαέτι.

Η μεγάλη υποκρισία είναι ότι όλες, μα όλες οι κυβερνήσεις, πλην της πρώτης της Μεταπολίτευσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που ασχολήθηκαν με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, υπόσχονταν στους Έλληνες που πληρώνουν, ένα ελληνικό ΒΒC!! Ενδεχομένως να εννοούσαν στους κοινόχρηστους χώρους και στο εστιατόριο...

Keywords
Τυχαία Θέματα