"Τρικυμία εν κρανίω" ο αντιπολιτευτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ

Πρώτα ήλθε, από την Πάτρα μάλιστα, η διαπίστωση του ότι «το ευρώ είναι μια ωραία φυλακή, από την οποία δεν μπορούμε να βγούμε».

Τώρα προέκυψε η παραδοχή του ότι δεν θα αλλάξουν τους φορολογικούς συντελεστές, ενώ είχε προηγηθεί και η επισήμανση του ότι τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα είναι χαμηλά, κάτω μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Ο «σκιώδης υπουργός Οικονομικών» του ΣΥΡΙΖΑ,

ο κ. Γιώργος Σταθάκης, φαίνεται ότι έχει αναλάβει τη σταδιακή προσαρμογή των λαϊκιστικών και βαρύγδουπων εξαγγελιών του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην πεζή πραγματικότητα.

Με άλλα λόγια, ο κ. Σταθάκης δείχνει τον οικονομικό δρόμο που θα ακολουθήσει μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ωστόσο είναι κακέκτυπο της επώδυνης, αλλά υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής, που ακολουθούμε εδώ και καιρό για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Και, ήδη, τα καταφέρνουμε.

Με τούτα και με κείνα, «τρικυμία εν κρανίω» θυμίζει ο αντιπολιτευτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μια υπόσχονται μονομερή διαγραφή του χρέους (λες και μπορούν να το πράξουν αυτό) , επαναφορά μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2009, τροφή, στέγη, φάρμακα για όλους!

Και από την άλλη, επειδή είναι πρακτικώς αδύνατον να υλοποιήσουν όλα όσα υπόσχονται, προφανώς για «ξεκάρφωμα», ρίχνουν με τον κ. Σταθάκη στον πολιτικό λόγο τους και κάποιες πινελιές ρεαλισμού.

Πώς είναι, όμως, δυνατόν στην προκειμένη περίπτωση να καταγγέλλουν την κυβέρνηση μας για φορομπηχτική πολιτική που πλήττει, όπως λένε, ως επί το πλείστον, τους ασθενέστερους, και την ίδια ώρα να τονίζουν ότι δεν θα αλλάξουν τους φορολογικούς συντελεστές;

Ρητορικό το ερώτημα, δεν αναμένεται σʼ αυτό ουσιαστική απάντηση, καθώς έχουμε να κάνουμε με έναν νεφελώδη πολιτικό λόγο, που προσπαθεί να συγκεράσει τον άκρατο λαϊκισμό με τα ρεαλιστικά δεδομένα, τα οποία δεν σηκώνουν ούτε μονομερή διαγραφή χρέους αλλά ούτε και εξωπραγματικές παροχές.

Εκτός πια αν στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανακαλύψει καμιά φυτεία που βγάζει ευρώ και μας την κρατάνε μυστική, έτσι για έκπληξη, στην περίπτωση που γίνουν κυβέρνηση.

Αλλά και πάλι, αυτό μάλλον δεν υπάρχει.

Διότι αν ίσχυε, ο κ. Σταθάκης θα δεσμευόταν σαφώς για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και δεν θα έλεγε ότι αυτοί θα παραμείνουν ίδιοι και απαράλλαχτοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα