Τρικ επιβίωσης για την επόμενη ημέρα από τον Βαγγέλη Βενιζέλο

Του Γιώργου Κατσίγιαννη-Εφημερίδα Παραπολιτικά

Κόλπο γκρόσο, που εξυπηρετεί την προσωπική του ατζέντα, προωθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, προκειμένου να «κατοχυρώσει» τον ρόλο του ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός που ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με το ζήτημα της Προεδρικής εκλογής, ακόμη και στην περίπτωση που δεν ευοδωθεί με την έγκριση της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα από την παρούσα Βουλή,

μπορεί να σηματοδοτήσει το τέλος της πρωθυπουργίας του Αντ. Σαμαρά, αν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές ή στη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης, αλλά δύσκολα θα θέσει σε κίνδυνο την παρουσία του Ευ. Βενιζέλου στις διεργασίες της επόμενης ημέρας.

Ο αρχηγός του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη, που και στο παρελθόν έχει δώσει ανάλογα δείγματα γραφής, όπως την περίοδο των Καννών, όταν «άδειασε» με μεγαλοπρέπεια τον Γ. Παπανδρέου για την πρόταση του δημοψηφίσματος, και στην παρούσα φάση φαίνεται να αδιαφορεί για τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν για τον έτερο κυβερνητικό σύμμαχο, τη Νέα Δημοκρατία, αρκεί το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται εκ νέου στο «παιχνίδι» της διακυβέρνησης.

Η ΔΗΛΩΣΗ

Επιβεβαιώνοντας πρόσφατες πληροφορίες, ότι δεν θα διστάσει να «αδειάσει» ούτε τον Αντ. Σαμαρά, ανήμερα της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Ευ. Βενιζέλος προέβη στην ακόλουθη σιβυλλική δήλωση: «Δεν θα αφήσουμε και δεν θα αφήσω -και μιλώ προσωπικά, ειδικότερα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης- να χαθούν τα επιτεύγματα της χώρας και οι θυσίες του ελληνικού λαού. Και κυρίως δεν θα αφήσω αυτό να γίνει προεκλογικά, καθ’ οδόν προς τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ή, αν αποτύχουμε, καθ’ οδόν προς τις εκλογές».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πιέσεις που ασκούσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για επίσπευση των διαδικασιών ανακήρυξης νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του ορατού σεναρίου για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του Φεβρουαρίου, είχαν ως αφετηρία την αγωνιώδη προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη να «μπλοκάρει» οποιαδήποτε άλλη κίνηση στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ώστε να στενέψουν τα χρονικά περιθώρια, που κάτω από διαφορετικές συνθήκες θα επέτρεπαν σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς να κατέλθουν στις εθνικές εκλογές με αξιώσεις.
Το γεγονός ότι ο Ευ. Βενιζέλος δεν είχε ως πρώτο μέλημα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά τον εκβιασμό των πολιτικών εξελίξεων προς την κατεύθυνση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων σημειώνεται και από πολλούς ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να συμβάλουν στην εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, συνδέοντας την αποφυγή της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με τη συνταγματική αναθεώρηση. Η μη υιοθέτηση της σχετικής πρότασης που κατέθεσαν οι «Μεταρρυθμιστές» του Σπ. Λυκούδη και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές, προερχόμενοι από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και το ΠΑΣΟΚ, αποδίδεται στην άρνηση του Ευ. Βενιζέλου.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τώρα που οι εξελίξεις τρέχουν με καταιγιστικό ρυθμό, δεν έχει λόγο να ανησυχεί πως τα προαναφερθέντα πρόσωπα θα προλάβουν να συγκροτήσουν ανεξάρτητο πολιτικό φορέα για να κατέλθει στις εκλογές μέχρι τον Φεβρουάριο. Αντιθέτως, ανοίγει ο δρόμος να εξαναγκαστούν σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, παρουσιάζοντας το ΠΑΣΟΚ ως παράγοντα σταθερότητας και «πασπαρτού» για κάθε κυβέρνηση, θέλει να «παραγκωνίσει» ως εν δυνάμει κυβερνητικούς συμμάχους τόσο το «Ποτάμι» του Στ. Θεοδωράκη όσο και τους Ανεξάρτητους Ελληνες, που διεκδικούν οριακά την είσοδό τους στη Βουλή. Αντίστοιχες επιπτώσεις από την αιφνίδια εκκίνηση των διαδικασιών για την Προεδρική εκλογή ελπίζει ότι θα υπάρξουν και στα σχέδια του Γιώργου Παπανδρέου για ίδρυση νέου κόμματος, ενώ ταυτόχρονα σε αυτό το κλίμα χρονικής ασφυξίας «παγώνουν» και οι διαδικασίες για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, που υποτίθεται ότι σχεδιαζόταν για τα τέλη Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι, εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προκηρυχθούν εκλογές, τότε ο Ευ. Βενιζέλος θα τεθεί επικεφαλής της Δημοκρατικής Παράταξης, δίχως καμία «ενόχληση» από το εσωτερικό μέτωπο.

Συμπληρωματικά με την τρόικα
Στην ανεξάρτητη ατζέντα του Ευ. Βενιζέλου, όπως αναφέρουν πληροφορίες, λειτουργεί «συμπληρωματικά» το σχέδιο της τρόικας μετά τη δίμηνη παράταση που δόθηκε στην Ελλάδα για ολοκλήρωση του προγράμματος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που ως γνωστόν συνομιλεί παρασκηνιακά όταν πρέπει με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο με την ιδιότητα και του πρώην υπουργού Οικονομικών (όπως άλλωστε το έκανε και στην υπόθεση των Καννών, περίοδο που μνημόνευσε πριν τον συναντήσει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Β. Σόιμπλε, για να «επαινέσει» τη στάση του απέναντι στο δημοψήφισμα του Γ. Παπανδρέου), πιστεύει ότι ακόμη και αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Σταύρος Δήμας, αλλά άλλο πρόσωπο, που μπορεί να προταθεί στην τρίτη ψηφοφορία, το ΠΑΣΟΚ θα είναι μέσα στο παιχνίδι των διαβουλεύσεων. Και αυτό στη βάση της προώθησης του σεναρίου συγκρότησης μεταβατικής κυβέρνησης και συμφωνίας για καθορισμό ημερομηνίας εθνικών εκλογών το 2015.
Ωστόσο, εάν σε ένα τέτοιο σχέδιο δεν βρεθούν πρόθυμοι να συμβάλουν στην ανατροπή Σαμαρά, κατά πώς έγινε και στην περίπτωση του Γ. Παπανδρέου, και η χώρα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές τον Φεβρουάριο, ο Ευ. Βενιζέλος δεν ανησυχεί για τη μη «παρουσία» του ΠΑΣΟΚ στην επόμενη κυβέρνηση. Είτε αυτή είναι υπό τον Αλέξη Τσίπρα είτε έχει άλλα χαρακτηριστικά, ενδεχομένως οικουμενικά, σε περίπτωση που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιέλθει στη δεινή θέση να μην έχει αυτοδυναμία και συνάμα να μην του δίνεται η δυνατότητα να αναλάβει το ρίσκο της ευθύνης για επαναληπτικές εκλογές. Το σενάριο των μη επαναληπτικών εκλογών ευνοεί τον Ευ. Βενιζέλο, διότι δεν θα επαναληφθεί το αντίστοιχο προηγούμενο του 2012, οπότε το ΠΑΣΟΚ συρρικνώθηκε σε επίπεδο κοινοβουλευτικής δύναμης στον δεύτερο γύρο της κάλπης. Με βάση τα παραπάνω, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπολογίζει πως ο Αλ. Τσίπρας, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος στις εθνικές κάλπες, δίχως όμως αυτοδυναμία, ή θα υποχρεωθεί να υπογράψει μια συμφωνία με τους εταίρους, εξαναγκαζόμενος από τα μηδενικά χρονικά περιθώρια που θα έχει στη διάθεσή του, ή αποποιούμενος μιας τέτοιας ευθύνης, θα «συμβιβαστεί» με μια οικουμενική λύση, ώστε να μη χρεωθεί την απόφαση για νέα προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Keywords
Τυχαία Θέματα