Τρία χρόνια έχει ζημίες ο ΣΚΑΪ

Ο εφιάλτης των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων επιστρέφει, και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση, στον ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου. Και αυτό παρατηρείται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, κατά την οποία η κυβέρνηση διά του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ζητά από τους επιχειρηματίες των ΜΜΕ να βάλουν χρήματα στις εταιρείες τους, για να συνεχίσουν να υπάρχουν. Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία των ισολογισμών, οι ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις του Γιάννη Αλαφούζου, που φέρουν τη χαρακτηριστική επωνυμία Ειδήσεις

Ντοτ Κομ, παρουσιάζουν τα τελευταία τρία χρόνια αρνητικά ίδια κεφάλαια. Την επισήμανση αυτή κάνει το ΕΣΡ στον ετήσιο απολογισμό του και βάσει αυτής συντρέχουν οι συνθήκες για τη λύση και την εκκαθάριση της τηλεοπτικής εταιρείας!

Η έκθεση αυτή συμπίπτει με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την υποχρέωση της κάλυψης των ιδίων κεφαλαίων από τους επιχειρηματίες των ΜΜΕ και με τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στο πρόσφατο Eurogroup. Ο επιχειρηματίας Γ. Αλαφούζος καλείται άμεσα και με συγκεκριμένες ενέργειες να απαντήσει στην έκθεση του ΕΣΡ. Αν δεν το πράξει, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν κάθε δικαίωμα να προχωρήσουν στην εκκαθάριση της εταιρείας στην οποία ανήκει ο ΣΚΑΪ.

Η πρόσφατη έκθεση του ΕΣΡ διαπιστώνει πως ο ΣΚΑΪ, αλλά και κάποιοι άλλοι σταθμοί «έχουν αρνητικό σύνολο ιδίων κεφαλαίων για τις χρήσεις των ετών 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013, κατά συνέπεια οι αριθμοδείκτες σηματοδοτούνται με αρνητικό πρόσημο». Το γεγονός αυτό «καταδεικνύει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των διατάξεων των άρθρων 47 & 48 του Ν. 2190/1920», όπως σημειώνει η ομάδα των επιστημόνων του ΕΣΡ.

Για το Μακεδονία TV υπογραμμίζεται πως «ο ορκωτός ελεγκτής αναφέρει ότι η διοίκηση της εταιρείας έχει εκπονήσει επιχειρηματικό σχέδιο για τη μελλοντική πορεία της, προκειμένου να αρθούν οι σχετικές αρνητικές επιπτώσεις». Στην περίπτωση του ΣΚΑΪ, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της ίδιας της εταιρείας Ειδήσεις Ντοτ Κομ, ο ορκωτός ελεγκτής «έχει λάβει γραπτή διαβεβαίωση από τον μέτοχο της εταιρείας ότι θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική στήριξη προς την εταιρεία και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία της». Από τα στοιχεία του ισολογισμού προκύπτει ότι τα αρνητικά ίδια κεφάλαια είναι 16,8 εκατομμύρια ευρώ για το 2012, οι δανειακές υποχρεώσεις της Ειδήσεις Ντοτ Κομ 55 εκατομμύρια ευρώ, με τον κύκλο εργασιών να είναι λιγότερος από το μισό, ύψους 24,5 εκατομμυρίων ευρώ, και οι ζημίες προ φόρων 6 εκατομμύρια ευρώ.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα και το χαρτοφυλάκιο των δανείων που έχουν πάρει από τις τράπεζες οι ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις του Γιάννη Αλαφούζου. Και αυτό γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι οι οικονομικές επιδόσεις της επιχείρησης, σε συνδυασμό με τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί, προκαλούν πολλά ερωτήματα αναφορικά με το κατά πόσο θα μπορέσουν να αποπληρωθούν τα δάνεια που έχει συνάψει ο ΣΚΑΪ. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, από τη στιγμή που διαθέτει την πολιτική βούληση, έχει όλα τα στοιχεία που μπορούν να τον βοηθήσουν για να κάνει ένα δυναμικό ξεκίνημα στον αγώνα για την αποκατάσταση της ραδιοτηλεοπτικής τάξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο Mega "βλέπουν" πάλι τη Σία Κοσιώνη

Όλγα Τρέμη: Περισσότερο talk και... λιγότερο show

Μάνος Χατζιδάκις: Η μεγάλη προσφορά συνεχίζεται, αυτό το Σάββατο στην ΕΠΕΝΔΥΣΗ

Στο νοσοκομείο ο Κρατερός Κατσούλης

Keywords
Τυχαία Θέματα