Το Σύνταγμα ενάντια στην τρόικα

του Νίκου Σίμου

H νέα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών δημιουργεί ένα μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση, το οποίο άπτεται και της ευρωπαϊκής της στάσης όσον αφορά στις σχέσεις της με την τρόϊκα.

Κατ’ αρχάς η κυβέρνηση είναι δύσκολο να παρακάμπτει τις δικαστικέςς αποφάσεις. Ήδη είναι γνωστό ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές τις περικοπές των ενστόλων. Το Μισθοδικείο έχει κρίνει αντισυνταγματικές

τις μειώσεις των αποδοχών των δικαστικών. Η επιχειρηματολογία είναι ότι οι περικοπές «υπερβαίνουν τα όρια που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη».

Επίσης εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις για συνταξιούχους ειδικών μισθολογίων όπως είναι οι ένστολοι, οι διπλωμάτες, οι διευθυντές του ΕΣΥ και οι καθηγητές Πανεπιστημίων.

Ποια σχέση όμως μπορεί να έχουν οι αποφάσεις αυτές με τη στάση της κυβέρνησης έναντι της τρόϊκας;

Πρώτον το ΔΝΤ έχει κάνει λόγο στην Έκθεσή του για δικαστικές αποφάσεις που παρεμποδίζουν την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας, συστήνοντας στην κυβέρνηση, ουσιαστικώς, να τις παρακάμπτει ή να βρίσκει ισοδύναμα μέτρα.

Δεύτερον η τρόϊκα έχει χαρακτηριστεί από ειδικώς συσταθείσα Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου παράνομη στη σύστασή της και αυθαιρετούσα, παραβιάζοντας κατάφωρα ιδρυτικές αρχές της ΕΕ, της Συμφωνίας του Μάαστριχτ και της Λισσαβώνας. Μένει να περάσουν τα σχετικά πορίσματα από το Ευρωκοινοβούλιο που έχει πλέον μία άκρως ευρωσκεπτικιστική σύνθεση, μετά τις ευρωεκλογές.

Τρίτον υπάρχει το πρόσφατο παράδειγμα του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας το οποίο ασφαλώς και δεν είναι εύκολο να το προσπεράσει ο κ. Σαμαράς. Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός είχε ανάλογες δικαστικές αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας του και προτίμησε να μη πάρει τη δόση του δανείου, προκειμένου να αποφύγει να πάρει νέα μέτρα σε βάρος της πορτογαλικής κοινωνίας,καθώς η τρόϊκα τον ανάγκαζε να πάρει ισοδύναμα μέτρα εαν εφάρμοζε τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου!

Ήδη η κυβέρνηση «προσπέρασε» την πρωτόδικη απόφαση για τις καθαρίστριες. Είναι άραγε εύκολο να το κάνει όταν οι αποφασεις είναι είτε του Συμβουλίου της Επικρατείας είτε του Ελεγκτικού Συνεδρίου; Και δεν είναι θέμα εθνικής ευαισθησίας όταν μας παραδίδει μαθήματα ο Πορτογάλος;;

Keywords
Τυχαία Θέματα