Το σχόλιο της ημέρας

Το ακροδεξιό ξενοφοβικό κόμμα της Νορβηγίας έγινε κυβερνητικός συνεταίρος στη συγκεκριμένη χώρα. Στην Αυστρία οι ακροδεξιοί που φλερτάρουν με τον ναζισμό έχουν ποσοστά πάνω από 20%. Στην Ουγγαρία οι ακροδεξιοί φιλοναζιστές τρομοκρατούν και συνεχώς αυξάνονται. Στην Ελλάδα γνωρίσαμε τα καμώματα του ναζιστικού κόμματος. Σε όλη την Ευρώπη το φαινόμενο της ακροδεξιάς και των στόχων που κρύβονται πίσω από κοινοβουλευτικούς μανδύες και πολιτικές, υποτίθεται,

δραστηριότητες, διογκώνεται. Η δημοκρατική Ευρώπη άρχισε να ανησυχεί. Πολύ αργά βεβαίως. Διότι ο φασισμός και ο αυταρχισμός του δεν έχει πεθάνει αλλά καραδοκεί. Περιμένει την ευκαιρία που, δυστυχώς, την δίνουν τα ίδια τα δημοκρατικά κόμματα. Οι πολιτικές τους τα τελευταία χρόνια έπληξαν τις κοινωνίες βαθειά. Αλλά οι κοινωνίες δεν αποτελούνται πάντοτε και στο σύνολό τους από σκεπτόμενους πολίτες. Και είναι εύκολο, αρχίζοντας από μικρές μερίδες της κοινωνίας ο φασισμός με τον άκρατο λαϊκισμό του και την πατροδοκαπηλεία του να αρχίσει να σαγηνεύει όλο και μεγαλύτερες μάζες.

Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πολιτική. Και να αποκτήσει ευαισθησία προς τις κοινωνίες της και όχι μόνο προς τους νόμους της αγοράς. Κυρίως δε να «βουτήξει» και πάλι στην Ιστορία, για να συνετισθεί. Η κοτσάνα του Φουκουγιάμα για το τέλος της Ιστορίας αποδεοκνύεται πόσο μεγάλη ήταν. Και πόσο επικίνδυνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα