Το Πάσχα στα Ανώγεια έγινε ταινία (VIDEO)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων, σε συνεργασία με την Concept Films, παρουσιάζουν το ντοκιμαντέρ με τίτλο «το Πάσχα στ’ Ανώγεια».

Το ντοκιμαντέρ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας διετούς προσπάθειας επιμελούς συλλογής του απαραίτητου οπτικοακουστικού υλικού, που αποτυπώνει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο ένα σπάνιο έθιμο, που συνδέεται με το Άγιο Πάσχα και αναβιώνει

κάθε χρόνο στ’ Ανώγεια, το έθιμο της καύσης του Αρφανού, η προετοιμασία του οποίου εκτυλίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, με κορύφωση το Μεγάλο Σάββατο, τη στιγμή που συντελείται η Ανάσταση του Κυρίου.

Το ντοκιμαντέρ «το Πάσχα στ’ Ανώγεια» είναι μια συμπαραγωγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων και της Concept Films, σε σκηνοθεσία Αριστοτέλη Δασκαλάκη. Η α’ προβολή του ντοκιμαντέρ, διάρκειας 25’, θα γίνει την 22α Μαρτίου στην αίθουσα 1 του Κινηματογράφου «ODEON» στο Talos Plaza στο Ηράκλειο Κρήτης και ώρα 17:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το έθιμο

Πρόκειται για ένα έθιμο, οι απαρχές του οποίου τοποθετούνται στα πρώτα χρόνια διάδοσης του χριστιανισμού, όταν μεγάλες φωτιές χρησιμοποιούνταν – ελλείψει άλλων πρόσφορων μέσων μετάδοσης μηνυμάτων σε μεγάλες αποστάσεις – ως μέσο για τη μετάδοση του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης του Κυρίου. Η ίδια άλλωστε η ετυμολογία της λέξης «Αρφανός» (πρόθεμα αρ – και – φανός (φαίνω, φαίνομαι) φέρεται να παραπέμπει στη φωτιά που φαίνεται από μακρυά...

Το σπάνιο αυτό έθιμο του Αρφανού αναβιώνει απαρέγκλιτα κάθε χρόνο κατά τις ημέρες του Πάσχα στ’ Ανώγεια, με τις 5 ενορίες του χωριού να ερίζουν για την πιο μεγάλη φωτιά. Και είναι πράγματι ιδιαίτερα εντυπωσιακό το θέαμα από τις 5 φωτιές, που ανάβουν στις 5 ενορίες του χωριού τη στιγμή που ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη», προσδίδοντας μεγαλύτερη μεγαλοπρέπεια στην ήδη μεγαλειώδη στιγμή της Ανάστασης του Θεανθρώπου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έργα τέχνης οι φωτογραφίες με φαγητά από το facebook

Περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο ξεκινάει η Φωτεινή Βελεσιώτου

"Οι χωρισμένοι δεν γιορτάζανε... προχτές"

Έκλεισε προσωρινά ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου

Μεγάλη έκθεση στην Ισπανία με 37 ελληνικά έργα τέχνη

Δωρεάν ξεναγήσεις στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών

Στους κινηματογράφους η ταινία με τον Θεοδόση Πελεγρίνη

Keywords
Τυχαία Θέματα