Το νέο σχέδιο απασχόλησης απαιτεί υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ

Η ΕΣΕΕ θεωρεί τους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος απασχόλησης και τις κατευθυντήριες γραμμές σχεδιασμού, μια καλή αρχή για τη καταπολέμηση της ανεργίας, αφού το 80% των ευκαιριών απασχόλησης αφορά στον ιδιωτικό τομέα. Πάγια θέση όλων των κοινωνικών εταίρων των μικρομεςαίων εργοδοτών της αγοράς εξακολουθεί να είναι η επιδότηση της απασχόλησης, αντί της ανεργίας. Οι συγκεκριμένες δράσεις της επόμενης διετίας για 440.000 ανέργους συνολικού κόστους 1,5 δις με ήδη εξασφαλισμένα

κονδύλια 340 εκ. είναι έτοιμες σε πρώτη φάση να εφαρμοστούν άμεσα σε 114.000 ανέργους, με κύριο στόχο να δοθούν πραγματικές ευκαιρίες εργασίας και επιχειρηματικότητας στους νέους μας.

Οι μικρομεσαίοι έμποροι από την πλευρά μας είμαςτε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε τμηματικές αυξήσεις στις κατώτατες αμοιβές, επιστρέφοντας ανταποδοτικά την εξοικονόμηση που θα έχουμε ως εργοδότες από την αναμενόμενη πρόσθετη μείωση των εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Η επιστροφή στις καθαρές αμοιβές μιςθωτών, της ωφέλειας που θα έχουν οι επιχειρήσεις από τη μείωση των εργοδοτικών ειςφορών μπορεί να επιφέρει μικρή αλλά σημαντική επίπτωση στο ηθικό των εργαζομένων αλλά και στη τόνωση της αγοράς. Η ΕΣΕΕ θα παρουσιάσει οικονομετρικά τη πρόταση αυτή στις άλλες τρεις εργοδοτικές οργανώσεις και θα αφορά την τμηματική αύξηση των κατώτατων μιςθών κατά 1,3% κάθε χρόνο και σε βάθος τριετίας 2014-16, εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στη μνημονιακή δέσμευση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες μέχρι το 2016.

Η πρόταση μας θα συζητηθεί εκτενώς στο πλαίσιο των συναντήσεων των κοινωνικών εταίρων εργοδοτών - εργαζομένων για την επέκταση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας προκειμένου να διατηρηθεί το επίδομα γάμου που αναλογεί στο 10% των αποδοχών, μετά τη λήξη στις 31.12.2013 της συμφωνίας που είχε μονοετή διάρκεια. Η ΕΣΕΕ επίσης σκοπεύει να εφαρμόσει την μεταφορά της μείωσης των εργοδοτικών ειςφορών στους κατώτατους μισθούς των εμποροϋπαλλήλων στο πλαίσιο της κλαδικής σύμβασης του εμπορίου, όταν θα οριστικοποιηθεί η τελική συμφωνία. Για την επέκτασή της ΕΓΣΣΕ θετική φαίνεται να είναι η στάση όλων των εργοδοτικών οργανώσεων έστω και με κάποιες διαφοροποιήσεις, αφού όλοι πλέον διαπιστώσαμε πως ότι επιπλέον μπορούμε να δώσουμε οι εργοδότες στους εργαζόμενους επιστρέφει στην αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα