Το... "κίνημα" του Κολλεγίου Αθηνών!

Του Δημήτρη Κουνιά, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τη φήµη του ως το σχολείο από το οποίο αποφοιτούν οι µελλοντικοί πρωταγωνιστές της πολιτικής, κοινωνικής και επιχειρηµατικής ζωής της χώρας φαίνεται ότι προσπαθεί να υπερασπιστεί το Κολλέγιο Αθηνών, ενισχύοντας τον µύθο του ως το ισχυρό εκπαιδευτήριο-σύµβολο της πρωτεύουσας, µε τις πολιτικές ζυµώσεις που εκδηλώνονται τα τελευταία χρόνια στους κόλπους του, ύστερα από πρωτοβουλία νέων, αλλά διακεκριµένων αποφοίτων του.

Πρόκειται για το οικονοµικό forum

«Σκέψις», που πραγµατοποιεί στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Αθηνών σχεδόν κάθε δύο χρόνια συζητήσεις για την οικονοµική, κυρίως, πολιτική της Ελλάδας, αναζητώντας, παράλληλα, τρόπους αντιµετώπισης της κρίσης. Είναι µια πλατφόρµα δυναµικού προβληµατισµού και ανοιχτής συζήτησης των σηµαντικότερων ζητηµάτων που απασχολούν τη χώρα µας, συνηθίζουν να λένε οι δηµιουργοί του.

«∆ιοργανώνεται από νέους που πιστεύουν ότι οι έννοιες “εµπιστοσύνη”, “αξιοκρατία”, “ανάπτυξη” και “πρόοδος” µπορούν να αποτελέσουν στοιχεία χαρακτηριστικά της Ελλάδας, τόσο στις εξωτερικές της σχέσεις όσο και στα εσωτερικά της θέµατα. Σκοπός του “Σκέψις, Οικονοµικό Forum” είναι να ενωθούν οι παραγωγικές δυνάµεις της χώρας µας», επισηµαίνεται, µεταξύ άλλων, στην ιδρυτική του διακήρυξη.

«ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ». Ωστόσο, τόσο η περιγραφή του συγκεκριµένου forum από τα στελέχη του όσο και οι οµιλίες πολλών αποφοίτων του Κολλεγίου, που έχουν συµµετάσχει στα τρία -µέχρις στιγµής- συνέδρια του «Σκέψις», δείχνουν πως πρόκειται για κάτι παραπάνω. «Στην ουσία µιλάµε για ένα forum πολιτικών ζυµώσεων, το οποίο αρκετοί θεωρούν ότι δηµιουργήθηκε για να λειτουργήσει σαν ένα θερµοκήπιο για νέα πρόσωπα που θα προωθηθούν στην κεντρική πολιτική σκηνή», αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε πριν από 2 χρόνια ο ένας εκ των ιδρυτών του «Σκέψις», Πέτρος Φατούρος. «Ο σκοπός είναι να βάζουµε ένα µικρό λιθαράκι στον διάλογο. Εάν αυτό που γίνεται εδώ γίνει 100 ή 1.000 φορές και όχι απαραίτητα στο σχολείο αυτό, αλλά και µέσα σε σπίτια ή στον δρόµο, τότε δηµιουργείται ένα κίνηµα -όχι βίας και αίµατος- το οποίο θα προκαλέσει σιγά - σιγά µέσω του διαλόγου, ο οποίος θα διεξαχθεί σε πολλά επίπεδα, και θα καταλήξει σε µια αλλαγή. Αυτή είναι η αλλαγή που ποθεί αυτή η χώρα», ανέφερε ο νεαρός δικηγόρος ενώπιον ενός πολυπληθούς ακροατηρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ελληνοαµερικανικού Εκπαιδευτηρίου. Ο ίδιος τον περασµένο Απρίλιο, στο τρίτο συνέδριο του forum, πήγε ένα βήµα παρακάτω και, απευθυνόµενος σε όσους αντιδρούν στις δραστηριότητες του «Σκέψις», είπε όλο νόηµα: «Σε αυτούς που θα σπεύσουν να κόψουν την πορεία µας, λέγοντας ότι όποιος είναι νέος είναι πολύ νωρίς να αλλάξει τον κόσµο, θα απαντήσω µε όλο τον σεβασµό πως, όταν είναι γέρος, είναι πολύ αργά!».

«ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ». Αντίστοιχες είναι και οι τοποθετήσεις άλλων αποφοίτων του Κολλεγίου Αθηνών στις εκδηλώσεις που πραγµατοποιούνται, καθώς διαπνέονται από έντονο «άρωµα» πολιτικής. «Το πρώτο πράγµα που χρειάζεται στην Ελλάδα είναι η πολιτική σταθερότητα. Πώς, όµως, να µιλήσουµε για πολιτική σταθερότητα, όταν ακόµη δεν έχουµε συµφωνήσει αν το νόµισµά µας πρέπει να είναι το ευρώ ή η δραχµή;», είχε επισηµάνει ο Αλέξανδρος Κίκιζας, αναπληρωτής διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας «Melissa», ενώ ο Σπύρος Τσίλογλου, µάνατζερ της Goldman Sachs είχε τονίσει στην οµιλία του πως «µε την κυβέρνηση συνεργασίας µετά τις εκλογές είδαµε διαφοροποίηση του κλίµατος για τη χώρα και θεαµατική προσαρµογή της Ελλάδας στην ανταγωνιστικότητα».

Η συγκεκριµένη πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2008. «Η εµπιστοσύνη του κόσµου στις βασικές αρχές της οικονοµίας, η οποία είχε βγάλει τον κόσµο µερικές δεκαετίες πριν από τη φτώχεια, έχει πληγεί. Αυτήν την πληγή καλούνται οι νέοι ανά τον κόσµο να αποκαταστήσουν, στον βαθµό που είναι εφικτό. Και µέσα σε αυτόν τον προβληµατισµό γεννήθηκε η ιδέα για την εκδήλωση», ανέφερε στο πρώτο συνέδριο του «Σκέψις» ο Πέτρος Φατούρος.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ. Οι εκδηλώσεις του οικονοµικού φόρουµ του Κολλεγίου Αθηνών, πάντως, έχουν ιδιαίτερα µεγάλη αποδοχή, καθώς σε αυτές συµµετέχουν αρκετοί απόφοιτοι του σχολείου που συγκαταλέγονται στα ανερχόµενα στελέχη του χώρου των επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων, έχουν δώσει το «παρών» επαγγελµατίες από διαφορετικούς τοµείς της οικονοµίας (hedge funds, ναυτιλία, επενδύσεις, real estate, εµπόριο, securitisation), όπως τα στελέχη της J.P. Morgan Γιάννης Κάτσικας και Μιχάλης Κονταράτος, ο ∆ηµήτρης Κοκκίνης της Golden Destiny, η Ισµήνη Παναγιωτίδη της Excel Maritime Carriers, ο Γιάννης Σπυριδάκης του WhitePoint Capital Management, ο Νέστωρ Γούναρης της China Solutions LLC, ο Νικόλαος - Ιωσήφ Κακαβούλης της Internet Entrepreneur, της Νέας Υόρκης, ο Φίλιππος Αντωνόπουλος της Vermantia, η Μαρίλια Τόµπρα της Procter & Gamble, ο Απόστολος Αποστολάκης της e-shop, η Ελένη Λουρή - ∆ενδρινού υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, η Χριστίνα Πλακόπητα της Netrobe, η Ματίνα Στεβή δηµοσιογράφος στη «The Wall Street Journal» και η Αλκηστις Τρίχα - Αθανασούλη, αντιπρόεδρος του Ελληνοαµερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύµατος.

Στήριξη από Σαµαρά, ∆ασκαλόπουλο

Ισχυρή στήριξη τόσο από τον πρόεδρο του Κολλεγίου Αθηνών Αλέξανδρο Σαµαρά όσο και από παράγοντες της πολιτικής και οικονοµικής ζωής του τόπου έχει λάβει το «Σκέψις», καθώς τόσο δηµοσίως όσο και σε ιδιωτικές τους συζητήσεις µιλούν µε τα καλύτερα λόγια. «Στηρίζω την πρωτοβουλία των αποφοίτων µας, ώστε το δικό τους µικρό, αλλά σοβαρό εγχείρηµα να συµβάλει στον γόνιµο προβληµατισµό για την κρίση που βιώνουµε -και δεν είναι µόνο οικονοµική. Να αποτελέσει ερέθισµα ευρύτερα για σκέψη και πράξη όλων µας, µε τη µατιά και τις προσπάθειες στραµµένες όχι µόνο στο σήµερα, αλλά και στο αύριο», είχε αναφέρει παλαιότερα ο κ. Σαµαράς. Σηµειώνεται πως στις εκδηλώσεις του οικονοµικού forum του Ελληνοαµερικανικού Εκπαιδευτηρίου έχουν δώσει το «παρών», δηλώνοντας την υποστήριξή τους, ο πρώην υπουργός Γιάννης Παπαθανασίου, ο πρώην πρόεδρος του Χρηµατιστηρίου Αθηνών Σπύρος Καπράλος και ο πρόεδρος του ΣΕΒ ∆ηµήτρης ∆ασκαλόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα