Το επόμενο βήμα

«Γιατί υπερέχουμε από τους άλλους και ως προς αυτό, ότι δηλαδή εμείς οι ίδιοι τολμούμε να υπολογίσουμε για όσα πρόκειται να επιχειρήσουμε.

Πιο γενναιόψυχοι όμως πρέπει να θεωρούνται όσοι γνωρίζουν με σαφήνεια τις συμφορές και τα ευχάριστα, και όμως η γνώση αυτή δεν τους κάνει να αποφεύγουν τους κινδύνους.» Επιτάφιος του Περικλή

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με δύσκολα και δυσεπίλυτα προβλήματα τα οποία δημιουργούν τριγμούς και στο εσωτερικό της.

Και μπορεί ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος να έβαλε

κάποια πράγματα στη θέση τους, επαναλαμβάνοντας ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία με τους εταίρους, απαλλαγή από την εποπτεία και καμία συζήτηση για τρίτο μνημόνιο, αλλά αμφιβολίες και ενστάσεις παρέμειναν εντος αιθούσης μέχρι το τέλος της συνεδρίασης.

Καθόλου τυχαία η κίνηση της Αριστερης πλατφόρμας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, να καταθέσει τροπολογία, μέσω της οποίας διατυπώνει τις ενστάσεις της για τη συμφωνία και τη λίστα μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup,

Και το θέμα που μπαίνει δεν είναι η αναμενόμενη αντιπαράθεση, αλλά η καταγραφή μιας καθαρά πολιτικής διαφωνίας, που αμφισβητεί όχι μόνο τις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων, για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, αλλά και το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής καθ αυτής, όπως και τη λίστα που πρότεινε ο υπουργός οικονομικών κ Βαρουφάκης.

Χαρακτηριστικό δε του κλίματος που υπήρχε στη συνεδρίαση, είναι και το γεγονός ότι αντίλογος για τα περί συμφωνίας με τους εταίρους δεν καταγράφηκε μόνο από τα 'αριστερά' του κ.Τσιπρα αλλά και από τα δεξιά του, καθώς ο Α. Μητρόπουλος, ήταν ένας απ αυτούς που είπε διαφορετικά πράγματα απ΄ τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας πως το μνημόνιο, δεν έχει τελειώσει.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό που σίγουρα έχουμε στα χέρια μας είναι ότι χώρα κέρδισε λίγο χρόνο, ο χρόνος αυτός όμως τρέχει με την ταχύτητα του φωτός. Ο Μάρτιος ήδη μπήκε και το ελληνικό κράτος έχει 2,5 δισ. ευρώ υποχρεώσεις.

Περίπτωση να αναβληθεί η πληρωμή κάποιας δόσης δεν υπάρχει, ενώ οι εταίροι μας περιμένουν στη γωνία για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, όπου πέραν όλων των άλλων, θα βαρύνει και το κυβερνητικό έργο που θα έχει παραχθεί.

Η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης, όπως αυτή παρουσιάστηκε από τον Α.Τσίπρα αλλά και όπως καταγράφεται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών, δημιουργεί προσδοκίες για την πολυπόθητη κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη. Άλλωστε εμπεριέχει αρκετά από όσα δεν έγιναν και πολλά από αυτά που πρέπει να γίνουν.

Το θέμα είναι αν πολιτικό σύστημα, κοινωνικοί εταίροι και πολίτες καταφέρουν να συμπλεύσουν έστω κι αν η ξηρα δεν είναι ορατή.

Μεταξύ φόβου κι ελπίδας άλλωστε υπάρχει η .απόφαση

Keywords
Τυχαία Θέματα