Το ελληνικό κόσμημα ταξιδεύει στην Γερμανία

Η έκθεση "Mythen/Μύθοι", μία αυτοχρηματοδοτούμενη ιδιωτική πρωτοβουλία, εγκαινιάζεται στις 9 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο για να συνεχιστεί στις 6 Φεβρουαρίου στο Αμβούργο. Βρίσκεται υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αμβούργο.

Η εικαστικός Λουκία Ρίτσαρντς, επιμελήτρια της έκθεσης "Mythen/Μύθοι", ζήτησε από δέκα Ελληνες δημιουργούς εικαστικού κοσμήματος να μεταφέρουν τους ελληνικούς μύθους στη σύγχρονη εποχή και να εξηγήσουν με το έργο τους, γιατί οι ελληνικοί μύθοι παραμένουν επίκαιροι και οικουμενικοί.

Την έκθεση πλαισιώνουν τα πορτραίτα διαπρεπών Ελλήνων και Γερμανών από τους τομείς της τέχνης, του εμπορίου, της επικοινωνίας, της πολιτικής. Φωτογραφίζονται φορώντας τα κοσμήματα της έκθεσης και δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική δημιουργία.

Το κόσμημα δεν είναι μόνο τέχνη αλλά και νοηματική γλώσσα που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα για να μεταφέρει συναισθηματικά, κοινωνικά και μεταφυσικά μηνύματα. Ως τέχνη που φοριέται, το κόσμημα μπορεί - κυριολεκτικά- να μεταφέρει το μήνυμα ότι "η ελληνική δημιουργία παραμένει ανταγωνιστική στη διεθνή σκηνή!"

Η Ρίτσαρντς που ζει κι εργάζεται στο Αμβούργο είχε διαπιστώσει το ζωηρό ενδιαφέρον του κοινού για την ελληνική μυθολογία στις εκδηλώσεις "Βελονοδρομίες/Stitchathon" που πραγματοποίησε στη διετία 2011/13 στην Γερμανία και την Ολλανδία. Αλλωστε, ελάχιστοι καλλιτέχνες κατόρθωσαν να αντισταθούν στη μαγεία της ελληνικής μυθολογίας.

Από τον Τισιάνο, τον Ελ Γκρέκο και τον Κορό έως τον Πικάσο, τον Ντε Κίρικο και τον Πόλοκ η ιστορία της δυτικής τέχνης μαρτυρά ότι αναρίθμητες μεγαλοφυϊες αναζήτησαν την μούσα τους στο βασίλειο των ηρώων, των νυμφών, των ημιθέων και των αιμοσταγών Κυκλώπων.

Βερολίνο, 11-19 Δεκεμβρίου 2013

Αμβούργο, 6-9 Φεβρουαρίου 2014,

Συμμετέχουν οι:

Κατερίνα Γλύκα, Θωμάς Θωμίδης, Χάρις Καμινάρη, Βούλα Καραμπατζάκη, Χριστίνα Καρακαλπάκη, Απόστολος Κλειτσιώτης, Βάλλυ Κοντίδου, Λιάνα Παττίχη, Οτσις, Systemalab, Λουκία Ρίτσαρντς.

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Evgeni Mestetschkin κρατά στο χέρι του καρφίτσα της Βάλυ Κοντίδου που έφτιαξε με αφορμή τον μύθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα