Το ΔΝΤ ζήτησε να μπουν εισπρακτικές εταιρείες για τις οφειλές στα ταμεία

Μία προκλητική πρόταση διατύπωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σχετικά με την είσπραξη οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, το ΔΝΤ

απαιτεί ούτε λίγο, ούτε πολύ τη σύσταση ιδιωτικών call centers, των γνωστών εισπρακτικών εταιρειών, προκειμένου να αναλάβουν αυτές τη διαδικασία ενημέρωσης όσων οφείλων εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πάτρικ Ντε Μετς έχει πολλές φορές εκφράσει στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας την άποψη ότι το ΙΚΑ και το ΚΕΑΟ δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις της εισπραξιμότητας για λογαριασμό των Ταμείων.

Το υπουργείο Εργασίας αρνείται την υπόδειξη του Ταμείου και τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός μηχανισμού εντός του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), αποκλείοντας το ενδεχόμενο εμπλοκής ιδιωτικών εταιρειών.

Το ΔΝΤ πάντως δεν φαίνεται να κάνει πίσω και προτείνει μάλιστα σειρά μέτρων για να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα.

Ανάμεσα σε άλλα το ΔΝΤ προτείνει συμψηφισμό των επιστροφών φόρων με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, πρόσβαση του ΚΕΑΟ στην περιουσιακή κατάσταση οφειλετών στο πρότυπο των φορολογικών υπηρεσιών, ίδρυση νομικής υπηρεσίας στα περιφερειακά γραφεία του ΚΕΑΟ, αλλά και αξιοποίηση της διαδικασίας συντηρητικών κατασχέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα