Το δίλημμα των ευρωεκλογών επεξεργάζεται ο Αντώνης Σαμαράς

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έμεινε μέχρι αργά στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην λεωφόρο Συγγρού κάνοντας τηλέφωνα σε υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους του κόμματος προκειμένου να σχηματίσει εικόνα και να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα αλλά και να ενισχύσει υποψηφίους της ΝΔ στον δεύτερο γύρο.

Το “γαλάζιο” επιτελείο θεωρεί ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου ανοίγει μία σημαντική ευκαιρία για την επόμενη Κυριακή. Η συμπλήρωση της επιτυχίας στον δεύτερο γύρο, λένε, θα μετριάσει το ενδεχόμενο αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση

να συνεχίσει, που αποτελεί την βασική επιδίωξη του κ. Σαμαρά. “Τα αποτελέσματα είναι θετικά και αδιαμφησβήτητα”, τόνισε στην δήλωσή του ο πρωθυπουργός και προχώρησε στο καίριο που είναι η επόμενη Κυριακή βάζοντας το δίλημμα γύρω από το οποίο θα κινηθεί η τελευταία και πιο καθοριστική εβδομάδα: “είναι στο χέρι των Ελλήνων με την ψήφο τους είτε να συμβάλλουν, ώστε να υπάρχει για τον Ελληνικό λαό η βεβαιότητα ότι θα πάμε μπροστά με σταθερά βήματα, είτε να αφήσουν τη Χώρα να ξανακυλήσει προς τα πίσω” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Σημείωσε ακόμη ότι την επόμενη Κυριακή ολοκληρώνεται “μια μάχη από την οποία η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι έχει τη σταθερότητα που της αξίζει και που έχει κερδίσει με τις θυσίες του Ελληνικού λαού”. Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές η ηγεσία της ΝΔ αντιπαρέρχεται τις περιφερειές Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας όπως και τους μεγάλους δήμους και εστιάζει στην περιφέρεια όπου οι υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ κατά την άποψή της “υπέστησαν ήττα”. Όσον αφορά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών πάντως κρατιούνται χαμηλοί τόνοι προκειμένου να μην “τρομάξουν οι ψηφοφόροι” και προκληθεί αντισυσπείρωση για τον δεύτερο γύρο και για τις ευρωεκλογές.

Την επόμενη Κυριακή θα υπάρχουν δύο χάρτες λέει το γαλάζιο επιτελείο: ένας με τις περιφέρειες στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι “εξαφανισμένος” και ένας για τις ευρωεκλογές. Η ηγεσία της ΝΔ εκτιμά ότι ακόμη και για την περιφέρεια Αττικής όπως και για τους Δήμους της Αθήνας και του Πειραιά το αποτέλεσμα δεν είναι δεδομένο. Το επιτελείο αναγνωρίζει ότι οι ενδείξεις από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης που έγιναν τις τελευταίες ημέρες για τις ευρωεκλογές δεν είναι θετικές για το κυβερνών κόμμα. Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έχει το επιτελείο στην διάθεσή του δίνει ήδη από την Παρασκευή προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι 3,5 ποσοστιαίες μονάδες. Το πως θα επιδράσει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου είναι άγνωστο. Ενδεχομένως λένε να εμψυχώσει και να δώσει ελπίδα στην κομματική βάση και να αυξήσει την συσπείρωσή της . Δεν αποκλείεται όμως και να κάνει πιο αποφασιστικό το υπόλοιπο εκλογικό σώμα και να ενισχύσει τάσεις καταψήφισης της κυβέρνησης.

Για τις ημέρες που μένουν ο πρωθυπουργός θα ανεβάσει κι άλλο τους τόνους και συνεχίσει την επίθεση “για υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα” ενώ θα προβάλλει ότι η χώρα διακινδυνεύει την επιστροφή στην ανασφάλεια και στην έξοδο από το ευρώ. Ωστόσο στο εκλογικό επιτελείο της ΝΔ υπάρχουν δύο απόψεις όσον αφορά το δίλημμα που πρέπει να θέσει ο πρωθυπουργός. Η μία άποψη υποστηρίζει ότι ο κ. Σαμαράς δεν πρέπει να θέσει το ακραίο δίλημμα των εθνικών εκλογών προκειμένου να μην εγκλωβιστεί. Η άποψη αυτή υποστηρίζει ότι ένα ακραίο δίλημμα μπορεί προκαλέσει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα αφού οι πολίτες δείχνουν να έχουν ξεπεράσει τους εκβιασμούς. Η αντίθετη άποψη υποστηρίζει ότι σε περίπτωση μεγάλης ήττας που θα προέλθει από μία ψήφο εκτόνωσης ή τιμωρίας τότε το ζήτημα των εθνικών εκλογών θα προκύψει από μόνο του την Δευτέρα. Σε αυτό το πλαίσιο ίσως είναι καλύτερο να θέσει ο κ. Σαμαράς ευθέως το ζήτημα της προσφυγής στις εθνικές κάλπες ώστε να συγκρατηθούν τουλάχιστον οι μετριοπαθείς πολίτες.

Σήμερα πάντως ο πρωθυπουργός υποδέχεται τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της ΕΕ κ. Γιουνκέρ. Την Τρίτη θα παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Υπό εξέταση είναι αν ο κ. Σαμαρά θα πραγματοποιήσει ανοική συγκέντρωση την Παρασκευή καθώς επίσης αν δεχθεί την πρόκληση του κ. Τσίπρα για ντιμπέιτ.

Keywords
Τυχαία Θέματα