Το Reuters "γκρεμίζει" την προσπάθεια για έξοδο από το Μνημόνιο

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η κατακόρυφη πτώση του Χρηματιστηρίου τρεις ημέρες μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή και τις εξαγγελίες για έξοδο από τον μηχανισμό στήριξης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ReutersΑθήνα αλλάζει γνώμη γύρω από το σχέδιό της για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο,

και ενδέχεται τελικά να ζητήσει γραμμή πίστωσης, που να αντικαταστήσει τα υπόλοιπα δάνεια που επρόκειτο να λάβει από το ΔΝΤ"

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης που μίλησαν στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο η η Ελλάδα φαίνεται να ξανασκέφτεται την επιστροφή της σε αποκλειστική χρηματοδότηση μέσω των αγορών, έπειτα από τις πιέσεις που δέχθηκε από την Ευρώπη αλλά και από τις αγορές. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές μεταφέρουν και τις αντιστάσεις των Ευρωπαίων στο σχέδιο της Αθήνας να σταματήσει το δανεισμό της από το ΔΝΤ.

“Υπάρχει αναγνώριση από την ελληνική πλευρά ότι μία πλήρης αποκοπή από τα προγράμματα της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ δεν είναι προς το συμφέρον της”, σημειώνει αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι η απότομη αύξηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων επαναφέρει την Ελλάδα στην πραγματικότητα, ενώ αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι οι συζητήσεις κατά το Eurogroup στο Λουξεμβούργο αυτή την εβδομάδα συνέβαλλαν στο να αλλάξει η Ελλάδα γνώμη.

Η πτώση του χρηματιστηρίου της Αθήνας πάνω από 11% τις τελευταίες δύο ημέρες και η αύξηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου πάνω από 80 μονάδες βάσης στο 7,85% την Τετάρτη, αντανακλά τη νευρικότητα των επενδυτών σε σχέση με την ικανότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτηθεί μόνη της.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η ελληνική πολιτική και τα διεθνή οικονομικά δεν συμβαδίζουν. Η κυβέρνηση ελπίζει να ευνοηθεί ανακοινώνοντας την έξοδο από τους μισητούς όρους που επιβάλουν οι ξένοι και ειδικά το ΔΝΤ. Αλλά οι επενδυτές θεωρούν ότι τα οικονομικά της είναι ακόμα πολύ εύθραυστα για να εξαρτηθεί η Ελλάδα πλήρως από τις αγορές.

Οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι στην Ελλάδα, το ΔΝΤ εμφανίζεται ως ο “κακός” της υπόθεσης, ενώ οι Ευρωπαίοι είναι κάπως πιο αποδεκτοί. Όμως, τονίζουν πως η υπόλοιπη Ευρωζώνη αντιτίθεται στην πλήρη απεμπλοκή του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

“Έχει να κάνει με την αξιοπιστία που έχει το ΔΝΤ με τις αγορές, την επικύρωσή του που είναι σημαντική. Θα θέλαμε να έχουμε και το ΔΝΤ να εμπλέκεται”, είπε ανώτερη πηγή.

Διαβάστε επίσης:

Σύσκεψη στο Μαξίμου: Εντοπίστηκαν ύποπτοι κωδικοί στο Χρηματιστήριο

Keywords
Τυχαία Θέματα