Θοδωρής Αθερίδης: «Δεν είναι δα και πόθεν έσχες η προσωπική ζωή»

Της Σπυριδούλας Τριάντου

Ένθετο «Secret» της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αναμφισβήτητα είναι ένας ιδιαίτερα γλυκός άνθρωπος, με ώριμη σκέψη και γοητεία που σε καθηλώνει. Δραστήριος, πολυτάλαντος, αλλά και μοναδικά… χαλαρός, ο Θοδωρής Αθερίδης τα τελευταία χρόνια έχει βρει το κλειδί της επιτυχίας στο θέατρο, ενώ δοκιμάζεται και στον κινηματογράφο, όπου έχει ήδη κερδίσει το

κοινό. Μετά το «Μια μέλισσα τον Αύγουστο», ο Θοδωρής Αθερίδης επιστρέφει φέτος ξανά στη μεγάλη οθόνη ως σκηνοθέτης, με την ταινία του «Από έρωτα». Το σενάριο, τη διασκευή του οποίου έχει κάνει ο ίδιος, είναι βασισμένο στο πρώτο του θεατρικό έργο.

Το δίδυμο Θοδωρής Αθερίδης - Σμαράγδα Καρύδη αναμένεται να… μιλήσει στην καρδιά του κοινού. Με την αφήγηση να λαμβάνει χώρα σε δύο χρόνους, της μνήμης και του παρόντος, η πλοκή κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Συγκίνηση, σκέψεις και γέλιο συνθέτουν την ταινία, που κάνει πρεμιέρα στις 4 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά η παράστασή του «Πράματα και θάματα» στο «Μικρό Παλλάς», ενώ φέτος για πρώτη φορά αποφάσισε να δοκιμάσει και την παρουσίαση, με την εκπομπή «Αργά», που βλέπουμε καθημερινά στο Action24, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Αλήθεια, πόσο χρειάστηκε να τον «πείσει» ο Νίκος Μαστοράκης για να… πάρει τη θέση του; «Να σας πω… Δεν χρειάστηκε να με πείσει, γιατί σε μερικά πράγματα είμαι κάθετος. Αν νιώσω άβολα με κάτι εξ αρχής, αυτό δεν αίρεται εύκολα. Με τον Νίκο ένιωσα πολύ καλά από την πρώτη στιγμή», μας λέει.

Γιατί όμως τώρα; Ο Θοδωρής Αθερίδης είναι άνθρωπος που του αρέσει να δοκιμάζεται σε νέα εγχειρήματα, τα οποία όμως πάντα έχουν «συγγένεια» με τη δουλειά του. Ηθοποιός, σκηνοθέτης, γιατί όχι και καλός παρουσιαστής… Αλλωστε, όπως παραδέχεται, κάποιοι τον είχαν επιλέξει εδώ και χρόνια για αυτή τη δουλειά, όμως δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή φαίνεται… «Ήταν κάτι που με γαργάλαγε μέσα μου… Ετσι, τα τελευταία 7-8 χρόνια είχαμε ετοιμάσει κάτι παρόμοιο, που ήταν να ξεκινήσει σε άλλα κανάλια. Ομως το πλήρωμα του χρόνου, οι συγκυρίες… το φέρνουν να συμβεί τώρα. Ηρθαν και κάθησαν έτσι τα πράγματα που το κατέστησαν δυνατόν να γίνει».

Η σχέση του με τον Νίκο Μαστοράκη είναι από τις καλύτερες, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Εξάλλου, αν δεν του είχε τόση εμπιστοσύνη ο Θοδωρής Αθερίδης, δεν θα έκανε τόσο εύκολα αυτό το βήμα:«Χαίρομαι που πίσω από όλα είναι ο Νίκος Μαστοράκης. Αυτός μου δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας ως προς την κατεύθυνση, αλλά και ως προς την ανάλυση λαθών που μπορεί να γίνουν, και εκείνος μου εξηγεί».

Το οικονομικο.

Θέατρο, κινηματογράφος και τηλεόραση… Τι ρόλο παίζουν τα χρήματα στις επαγγελματικές αποφάσεις του Θοδωρή Αθερίδη; Ο ίδιος ανήκει στην κατηγορία των περισσοτέρων, που η κρίση τους έχει επηρεάσει. Είναι απόλυτα λογικό να εξετάζει κάθε φορά τον οικονομικό παράγοντα, αλλά και το αν θα πάρει σίγουρα τα λεφτά του, καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρκετοί απλήρωτοι ηθοποιοί…

«Στις εποχές που ζούμε, η πραγματικότητα είναι πως κάνουμε όλοι αυτοσχεδιασμό επιβίωσης. Δεν κλείνω δουλειές για πολυτέλεια, αλλά κανονίζω την πορεία μου για να μπορώ να αντεπεξέλθω στις ανάγκες, τόσο εγώ όσο και οι γύρω μου, οι συνεργάτες μου. Οι δουλειές δεν γίνονται μόνο για εμάς, τους ηθοποιούς, αλλά και συλλογικά, για όλους. Σαφέστατα μπορώ να στηρίξω μια δουλειά που καθυστερεί να πληρώσει ή που μειώνει τα χρήματα, αλλά στον ορίζοντα χωρίς οικονομικό αντίκρισμα δεν έχει νόημα να ξεκινάς κάτι. Ναι, θα κάνω υπομονή, γιατί το εγχείρημα είναι πια σπουδαίο στις μέρες μας, αλλά με ενδιαφέρει και το οικονομικό», εξηγεί στο «Secret». Η σχέση του με την τηλεόραση… παθιασμένη. Του αρέσουν τα αθλητικά, είναι συνδρομητής καναλιών, ενώ από προγράμματα παρακολουθεί τα ειδησεογραφικά κυρίως. Οσο για την ψυχαγωγία… την παρακολουθεί σαν τουρίστας. «Κοιτάω τουριστικά τις ψυχαγωγικές εκπομπές, δεν είμαι φαν κάποιας συγκεκριμένης», δηλώνει.



«Σεβάσμιος όποιος... κρύβει λόγια»

Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του Θ. Αθερίδηείναι πολλές και του απορροφούν αρκετό χρόνο καθημερινά. Τόσο, που αναρωτιέται κανείς αν μπορεί να έχει προσωπική ζωή… «Θεωρώ πως πάντα υπάρχει χρόνος για προσωπική ζωή. Κάποιες μέρες σίγουρα σε πιάνει ασφυξία από την πολλή δουλειά, αλλά μέσα στη βδομάδα θα βρεις χρόνο αν το θέλεις».

Ο ίδιος έχει δηλώσει αρκετές φορές στο παρελθόν πως δεν προκαλεί, δεν έχει δώσει δικαίωμα, γι’ αυτό και θα ενοχλούνταν με δημοσιεύματα που θα εξέθεταν τα προσωπικά του. Ωστόσο, είναι καλλιτέχνης και ο κόσμος ενδιαφέρεται να μάθει τι συμβαίνει ακόμα στα… ερωτικά του. Εκείνος με πολύ ήρεμο και χαλαρό ύφος ξεκαθαρίζει:«Συμφωνώ με αυτό, αλλά δεν είναι λογικό να μη θέλουν οι καλλιτέχνες να βγάζουν προς τα έξω την προσωπική τους ζωή; Δεν είναι λογικό να θέλουν να την κρατήσουν μακριά από τη δημοσιότητα; Δεν είναι δα και πόθεν έσχες! Είναι σεβαστός αυτός που φανερώνει, αλλά ακόμα πιο σεβάσμιος είναι εκείνος που κρύβει λόγια…».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί ο Θοδωρής Αθερίδης "έφαγε" τη Ναταλία Γερμανού;

Keywords
Τυχαία Θέματα