«Θες Γάλα; Πιες» από…ATM

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Με το σύνθημα «Θες γάλα; Πιες», έκαναν την εμφάνισή τους πριν από λίγο καιρό στη Λάρισα τα πρώτα ATM γάλακτος στην Ελλάδα. Πρόκειται για αυτόματους πωλητές που δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να προμηθευτεί φρέσκο παστεριωμένο γάλα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Το μόνο που χρειάζεται, είναι λίγα κέρματα.

Η συγκεκριμένη, πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα πρωτοβουλία,

ανήκει στα μέλη του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Λάρισας-Πιερίας «ΘΕΣ Γάλα». Όπως εξηγεί στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κύριος Θανάσης Βακάλης, ο οποίος εγκατέλειψε την ιατρική για να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία, η διάθεση του προϊόντος τους απευθείας από το παραγωγό στο Λαρισαίο καταναλωτή, υπήρξε κρυφός πόθος για τα μέλη του Συνεταιρισμού από την ίδρυσή του. Έτσι, στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν αυτή την αμεσότητα αλλά και να απαλλάξουν το προϊόν από περιττά κόστη, αποφάσισαν να εφαρμόσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα αυτό που λειτουργούσε ήδη σε πολλές χώρες του κόσμου με επιτυχία και δεν είναι άλλο από τη διάθεση του προϊόντος τους μέσω αυτόματων πωλητών γάλακτος νέας τεχνολογίας.

Οφέλη

«Ο συγκεκριμένος τρόπος διάθεσης γάλακτος παρακάμπτει πολλές από τις συνηθισμένες δομές διάθεσης προϊόντων που ξέρουμε μέχρι σήμερα στη χώρα μας. Αυτό έχει ως συνέπεια τη μείωση ως ένα βαθμό σε κάποια κόστη, όπως για παράδειγμα κόστη συσκευασίας, κόστη λιανικής, καθώς οι ίδιοι παράγουμε, μεταποιούμε και διαθέτουμε το προϊόν μας. Αυτή τη μείωση ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα – ΠΙΕΣ τη μετέφερε στους καταναλωτές από την πρώτη στιγμή που βγήκε στην αγορά διαθέτοντας το προϊόν του σε μία χαμηλή τιμή», δηλώνει.

Όπως επισημαίνει, με τον τρόπο αυτό οι Λαρισαίοι πολίτες βρίσκουν στην πλέον ανταγωνιστική τιμή ένα ποιοτικό, ασφαλές και ντόπιο προϊόν. «Πρόκειται για γάλα το οποίο παράγεται στις φάρμες των μελών μας, στην ευρύτερη περιοχή του Νομού της Λάρισας. Ο καταναλωτής ξέρει τι γάλα πίνει και ξέρει ότι πρόκειται για ντόπιο γάλα ελλήνων παραγωγών δίπλα από την πόλη του». Ο πελάτης μπορεί με 0.90 λεπτά να πάρει 1 λίτρο γάλα με τη χρήση της προ-πληρωμένης κάρτας ενώ χρησιμοποιώντας κέρματα προμηθεύεται το γάλα με 1 ευρώ το 1 λίτρο. «Στο πλαίσιο αυτό ο καταναλωτής είναι διπλά κερδισμένος: και στην αδιαμφισβήτητη ποιότητα και στη χαμηλή τιμή», υπογραμμίζει.

Ανταπόκριση

Η πρωτοβουλία των μελών του συνεταιρισμού έγινε δεκτή με ιδιαίτερη θέρμη από τους Λαρισαίους πολίτες, οι οποίοι καθημερινά καταφεύγουν στους αυτόματους πωλητές προκειμένου να προμηθευτούν το γάλα της ημέρας. Μάλιστα, τα μέλη προχωρούν στο άνοιγμα και τεσσάρων ακόμη σημείων πώλησης προκειμένου να καλύψουν περισσότερες γειτονιές της πόλης της Λάρισας έπειτα από απαίτηση των ίδιων των καταναλωτών. Μέχρι τον Ιανουάριο λοιπόν, θα υπάρχουν στην πόλη της Λάρισας τουλάχιστον οκτώ καταστήματα με αυτόματους πωλητές φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος.

«Μέχρι στιγμής οι πολίτες της Λάρισας έχουν αγκαλιάσει την προσπάθειά μας και η ανταπόκρισή τους μας συγκινεί και μας δημιουργεί πρόσθετο άγχος ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε κατάλληλα την αυξημένη ζήτηση και να ικανοποιήσουμε στο έπακρο τις ανάγκες των Λαρισαίων πολιτών», λέει ο κ. Βάκαλης και προσθέτει: «είναι πολύ σημαντικό για μας το ότι ο κόσμος μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση την προσπάθειά μας. Ήδη διαχειριστικά και λειτουργικά μπορούμε εδώ και λίγες μέρες να εφοδιάζουμε τα μηχανήματα με φρέσκο παστεριωμένο γάλα αμέσως μόλις αδειάσουν οι δεξαμενές και έτσι πλέον οι καταναλωτές οποιαδήποτε ώρα της ημέρας μπορούν να βρίσκουν γάλα».

Ωστόσο, παρά την απήχηση του εγχειρήματος στην τοπική κοινωνία, οι υπεύθυνοι του συνεταιρισμού δεν σκέφτονται ακόμη το ενδεχόμενο επέκτασης της διαδικασίας και την υπόλοιποι χώρα. Οι λόγοι, κατά τον κ. Βακάλη, δεν είναι τοπικιστικοί αλλά καθαρά οικονομικοί. «Δεν έχουμε κατά νου προς το παρόν την επέκτασή μας σε άλλες πόλεις λόγω στενών οικονομικών δυνατοτήτων και οργανωτικών δομών που δεν συγκρίνονται με τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες», διευκρινίζει.

Νέο παραγωγικό μοντέλο

Έχοντας καταφέρει να στήσει μια πρωτοποριακή επιχείρηση στη χώρα μας, ο κ. Βακάλης εκφράζει μέσω των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ», την αισιοδοξία του για τις δυνατότητες εξαγωγής των ελληνικών προϊόντων.

Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο, οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν αστείρευτες δυνατότητες και τα προϊόντα της χώρας μας υπερέχουν ποιοτικά έναντι πολλών.

Πιστεύει δε πως αν το κράτος μπορέσει αν όχι να βοηθήσει, τουλάχιστον να μην θέτει συνεχώς εμπόδια σε νέες πρωτοβουλίες, μπορούν να γίνουν πολλά. Όπως υποστηρίζει, όλοι οι παραγωγοί πρέπει να σκέφτονται κυρίως με επιχειρηματικά κριτήρια ενώ το μέλλον ανήκει σε ένα μοντέλο παραγωγού-επιχειρηματία που δεν θα περιμένει το μαγικό ραβδί του κράτους, όπως για παράδειγμα τις επιδοτήσεις, για να προχωρήσει αλλά θα ρισκάρει και θα χρησιμοποιεί τη νέα τεχνολογία για την εξέλιξη της επιχείρησης του και δεν θα φοβάται να καινοτομήσει επενδύοντας στη διαφοροποίηση και στην ποιότητα.

«Πρόσφατα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς σε μία ομιλία του στην Αθήνα και απαντώντας σε σχετική ερώτησή μου, είπε πως το Made in Greece είναι ένα Brand διεθνώς αναγνωρισμένο που κουβαλά πίσω του μια μακρά ιστορία και παράδοση. Έχω την αίσθηση πως οι ξένοι πιστεύουν περισσότερο στην Ελλάδα από ότι εμείς οι Έλληνες. Η οικονομική κρίση δυστυχώς μας έχει αδρανοποιήσει και δεν εκμεταλλευόμαστε τις όποιες ευκαιρίες παρουσιάζονται», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα