#thedress: Αυτές είναι όλες οι αποχρώσεις του φορέματος

Όλα άρχισαν την Πέμπτη το βράδυ όταν μια χρήστρια του Tumblr η οποία χρησιμοποιεί το όνομα Swiked —πρόκειται για την 21χρονη Κέιτλιν Μακνίλ, μια επίδοξη τραγουδίστρια από τη Σκοτία—, έγραψε το μήνυμα: «Παιδιά, βοηθήστε με, σας παρακαλώ! Αυτό το φόρεμα είναι άσπρο και χρυσό ή μπλε και μαύρο; Οι φίλοι μου και εγώ δεν συμφωνούμε, έχουμε φρικάρει!».

Η Swiked επισύναψε και μια φωτογραφία του φορέματος: «Αν αυτό το φόρεμα δεν είναι χρυσό, όλη μου η ζωή είναι ένα ψέμα, θα κλάψω,

μοιραστείτε το ως τη NASA, πρέπει να βρούμε μια απάντηση».

Ο ιστότοπος Buzzfeed εντόπισε την ανάρτηση αυτή και έκτοτε το Διαδίκτυο έχει γεμίσει σχόλια και αναλύσεις για το #TheDress.
Δεκατέσσερις ώρες μετά, σχεδόν 25 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν επισκεφθεί τη σελίδα του Buzzfeed, με το 72% αυτών να υποστηρίζουν ότι το φόρεμα είναι άσπρο και χρυσό και το 28% να επιμένει ότι είναι μπλε και μαύρο.

Η απλή επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτή τη διαμάχη είναι ότι πρόκειται για μια οφθαλμαπάτη.

Τα αντικείμενα αντανακλούν το φως σε συγκεκριμένα μήκη κύματος, ή χρώματα, και ο ανθρώπινος εγκέφαλος καθορίζει το χρώμα ενός αντικειμένου προσλαμβάνοντας το χρώμα που αντανακλά. Όμως η αντίληψη αυτή μπορεί να αλλάζει επηρεαζόμενη από το χρώμα των γύρω αντικειμένων.

Όπως επισημαίνει ο ιστότοπος Wired.com, η ψηφιακή ανάλυση της φωτογραφίας του φορέματος δείχνει ότι ένα από τα κομμάτια της μαύρης δαντέλας στην εικόνα φαίνεται πορτοκαλί. Έτσι οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται το γύρω περιβάλλον σκοτεινό είναι πιο πιθανό να δουν το μπλε του φορέματος άσπρο και το μαύρο ως χρυσό. Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται και επεξεργάζεται το χρώμα.

Το φόρεμα σε όλες του τις... αποχρώσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα