«Τελεία και παύλα», κύριε πρωθυπουργέ…

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες µέρες γύρω από τις προθέσεις της τρόικας σχετικά µε τα στεγαστικά δάνεια κάθε άλλο παρά θετικές εξελίξεις δείχνουν. Οι δανειστές µας επιµένουν ότι µε το τέλος αυτής της χρονιάς πρέπει να πάψει να υπάρχει οποιαδήποτε µορφή επιπλέον νοµικής προστασίας όσων έχουν πάρει δάνεια, αλλά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε αυτά.

Ακόµα κι ο Νόµος Κατσέλη ενδεχοµένως να µην µπορεί να προστατεύσει τους οφειλέτες που θα υπάγονται σε δικαστική ρύθµιση, αφού θα κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια κατοικία τους, ανεξαρτήτως αντικειµενικής αξίας. Παράλληλα, η τρόικα

δεν συµφωνεί µε την πρόταση για σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασµών, αλλά επιθυµεί πλήρη απελευθέρωση, µε ό,τι αυτό θα σηµαίνει για κάθε πολίτη που θα δει το σπίτι του να ξεπουλιέται και µάλιστα για ένα κοµµάτι ψωµί.

Ολα αυτά βέβαια προϋποθέτουν δύο πράγµατα. Πρώτον, ότι η τρόικα θα επιµείνει στις θέσεις της. ∆εύτερον, ότι η κυβέρνηση θα υποχωρήσει από τις δικές της.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε µια συνάντησή του µε τον Ευάγγελο Βενιζέλο πριν από λίγο καιρό είχε δηλώσει επί λέξει: «Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναµων πολιτών και όσων αποδεδειγµένα, εξαιτίας της κρίσης, δεν µπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους θα προστατευτεί απολύτως. Αυτό δεν είναι υπό διαπραγµάτευση. Τελεία και παύλα».

Αυτό λοιπόν που περιµένουν οι πολίτες από τον κ. Σαµαρά είναι πολύ απλό. Να επιµείνει µέχρι τέλους στη συγκεκριµένη θέση και να µην αφήσει τους δανειστές µας να µετατρέψουν την ήδη καθηµαγµένη ελληνική κοινωνία σε απόλυτη ζούγκλα. Να µην τους επιτρέψει να στείλουν κι άλλους ανθρώπους να κοιµούνται στα παγκάκια.

Αν πράγµατι υπάρχουν φορολογούµενοι οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις οφειλές τους, αλλά δεν το κάνουν, τότε είναι ευθύνη των τραπεζών, σε συνεργασία µε το υπουργείο Οικονοµικών, να τους εντοπίσουν και να εισπράξουν τα χρήµατα ή να βγάλουν σε πλειστηριασµό τα σπίτια τους.

Αν υπάρχουν «µπαταχτσήδες», κανένας δεν θα κλάψει στην περίπτωση που θα κληθούν να πληρώσουν µε κάποιο τρόπο για την ασυνέπειά τους. Αν όµως µαζί µε τα ξερά καούν και τα -απείρως περισσότερα- χλωρά, τότε εκείνοι που θα συναινέσουν σε µια τέτοια προοπτική θα αντιµετωπίσουν τη δικαιολογηµένη οργή του κόσµου και την αµείλικτη κρίση της Ιστορίας. Ειδικά αν πρόκειται για όσους µοίραζαν µέχρι πρόσφατα ψεύτικες ελπίδες και πλαστές διαβεβαιώσεις στους απελπισµένους Ελληνες.

Ο κ. Σαµαράς δεν έχει παρά να θυµηθεί τα δικά του λόγια. Και να βγάλει από κάθε διαπραγµάτευση την πρώτη και µοναδική κατοικία όλων των Ελλήνων. Τελεία και παύλα, όπως και ο ίδιος είπε πριν από λίγο καιρό…

Keywords
Τυχαία Θέματα