Τάκης Μπαλτάκος; "O Πάνος Καμμένος έχει θέση στη Νέα Δημοκρατία"

του Σταύρου Παπαντωνίου

Την ώρα που η ΝΔ βουλιάζει στην ανυποληψία και η σημερινή της ηγεσία αδυνατεί να της δώσει ξανά τον αέρα ανανέωσης που όλοι αναζητούν, κορυφαία στελέχη της κεντροδεξιάς, βρίσκονται σε αναμονή και πρωταγωνιστούν στις συζητήσεις, καθώς όπως λένε το αμέσως επόμενο διάστημα οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Σημείο αναφοράς τόσο για τους εντός Νέας Δημοκρατίας, όσο και για τους εκτός, συνεχίζει να είναι ο Κώστας Καραμανλής και οι πρωτοβουλίες που θα πάρει

στο μέλλον ο πρώην πρωθυπουργός, καθώς αποτελεί κοινή πεποίθηση πως μόνο, ο επί 12 χρόνια πρόεδρος της ΝΔ, μπορεί να ξεκλειδώσει τις διαδικασίες, είτε αυτές αφορούν την ίδια την Νέα Δημοκρατία, είτε έναν νέο κεντροδεξιό φορέα.

ΟΙ ΚΟΜΜΕΝΟΙ

Στις ζυμώσεις πέριξ της Νέας Δημοκρατίας πρωταγωνιστούν κορυφαία στελέχη του κόμματος, που είτε δεν κατάφεραν να εκλεγούν , είτε ανήκουν στους «κομμένους» από τον σημερινό κομματικό μηχανισμό. Ένας από αυτούς ο Δάνης Τζαμτζής δηλώνει στα Παραπολιτικά, πως «η ΝΔ τα τελευταία χρόνια έχασε την ψυχή της και πρέπει άμεσα να γίνουν οι κινήσεις αναδιοργάνωσης του κόμματος, καθώς η Ελλάδα έχει ανάγκη από μία μεγάλη κεντροδεξιά». Ο πρώην μάλιστα βουλευτής Πέλλας, μαζί με μία ομάδα ακόμα πρώην βουλευτών, όπως ο Ηλίας Βλαχογιάννης, ο Θανάσης Νταβλούρος, ο Ανδρέας Κουτσούμπας και ο Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος, συναντιούνται συχνά πυκνά. Η «ομάδα» σύμφωνα με πληροφορίες των Παραπολιτικών, αποκτά ολοένα και περισσότερα μέλη καθώς διευρύνεται και από μεσαία στελέχη του κόμματος, που δεν βλέπουν με θετικό μάτι την σημερινή «κλειστή ομάδα» της Συγγρού, που όπως λένε «έχει κάνει το κόμμα μία ομαδούλα». Στην ίδια φιλοσοφία ανήκει και ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος. Με συχνές παρεμβάσεις ζητάει την επιστροφή της ΝΔ στις παραδοσιακές της αξίες και την ιδεολογία του καραμανλισμού, ενώ θεωρεί πως η σημερινή ηγεσία οδηγεί στην σμίκρυνση το άλλοτε μεγάλο κόμμα. Δύο ακόμα κορυφαίοι πρώην υπουργοί της ΝΔ, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και η Κατερίνα Παπακώστα, πυροβολούν με κάθε ευκαιρία την σημερινή ηγεσία της ΝΔ. Κοινό σημείο και των δύο είναι πως ο μηχανισμός του κόμματος πριμοδότησε συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία πολλοί θεωρούν «νεοφερμένα» και «ξένα» προς την παράταξη και έτσι οι ίδιοι έμειναν τελικά εκτός νυμφώνος. Στο ίδιο μήκος και ο άλλοτε ισχυρός υπουργός της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος, θιασώτης του μεσαίου χώρου και υποστηρικτής της άποψης πως η ΝΔ αν δεν αλλάξει θα… πεθάνει, ο οποίος με «μαγιά» τα μέλη της παράταξής του στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, επιχειρεί το τελευταίο διάστημα να δημιουργήσει μια δική του ομάδα στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτελούμενη αρχικά από μεσαία στελέχη και πρόσωπα της αυτοδιοίκησης.

ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: "Τo πρώτο που πρέπει να κάνει ο Σαμαράς είναι να φύγει"

Ενεργός πολιτικά δηλώνει και ένα από τα κορυφαία και παλαιότερα στελέχη της ΝΔ ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος τονίζει πως είναι στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα «χωρίς επιφυλάξεις και υστερόγραφα» και κατακεραυνώνει τον Αντώνη Σαμαρά. «Το πρώτο που πρέπει να κάνει ο Σαμαράς είναι να φύγει, αλλά δυστυχώς είναι άρρωστα αρχομανής», λέει χαρακτηριστικά και εκφράζει την απόλυτη αντίθεση του στην αντιπολιτευτική γραμμή του πρώην κόμματος του. «Η στάση της ΝΔ είναι μικρόψυχη και δεν έχει καν ακόμη κάνει την οφειλόμενη αυτοκριτική, η οποία οδήγησε στην διάλυση της παράταξης» . Δεν πιστεύει ωστόσο πως αυτό είναι οριστικό καθώς συμπληρώνει χαρακτηριστικά «ως ιδέα και ως κόσμος η ΝΔ εξακολουθεί να υπάρχει». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο άλλοτε υπουργός του Κώστα Καραμανλή Χρήστος Ζώης. Ο επικεφαλής του κόμματος «Νέα Μέρα», δηλώνει στα Παραπολιτικά, πως «φαίνεται πως μέχρι τώρα η κυβέρνηση αξιοποιεί την λαική εντολή και αντιλαμβάνεται αυτό που πρέπει να κάνει». Σχολιάζοντας το πρώην κόμμα του ο Χρήστος Ζώης λέει πως «η ΝΔ δεν έχει στρατηγική. Δεν βλέπω παρένθεση , ούτε καν αριστερή παρένθεση, καθώς ο Τσίπρας δείχνει πρόθεση να συνομιλήσει με ευρεία πεδία, εκτός ΣΥΡΙΖΑ». Για το μέλλον της παράταξης ο Χρήστος Ζώης θεωρεί πως μόνο ο Καραμανλής, μπορεί να ενώσει ξανά την κεντροδεξιά. «Τα πρόσωπα της σημερινής ΝΔ είναι μαλωμένα με την σημερινή κοινωνία. Ο νέος αρχηγός της ΝΔ θα πρέπει να έχει δημοκρατικό ήθος και να είναι συμφιλιωμένος με την κοινωνική κεντροδεξιά και να μην εκφράζεται με δογματικό τρόπο. Μόνον ο Καραμανλής μπορεί να απευθυνθεί στον όλον της παράταξης» καταλήγει.


Μπαλτάκος: "Μακάρι να επέστρεφε στη ΝΔ ο Καμμένος"

Ένα από τα πρόσωπα που απασχόλησαν όλο το προηγούμενο διάστημα την επικαιρότητα ήταν ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά, Τάκης Μπαλτάκος. Η πρόθεση του να δημιουργήσει τον δικό του κομματικό φορέα δεν υλοποιήθηκε τελικά, καθώς όπως λέει «το κόμμα που σχεδίαζα δεν προχώρησε, καθώς επίκειντο κρίσιμες εκλογές για την χώρα και το κόμμα μου και δεν ήθελα να το βλάψω». Ο έμπειρος δικηγόρος βλέπει το αμέσως επόμενο διάστημα εξελίξεις στον χώρο της κεντροδεξιάς, παρά το γεγονός ότι «ο Σαμαράς δεν είναι του χαρακτήρα του να φεύγει. Το επιχείρημα του ότι η ΝΔ παρά τα σκληρά μέτρα δεν έχασε μεγάλα ποσοστά είναι σωστό, δεν παύει ωστόσο το ποσοστό που πήρε να είναι χαμηλό για την Νέα Δημοκρατία» . Ο κύριος Μπαλτάκος θεωρεί πως η καθίζηση που υπέστη η κεντροδεξιά δεν έγινε «ούτε επειδή χάσαμε το κέντρο, ούτε την δεξιά. Χάσαμε την ψυχή μας εξ αιτίας του μνημονίου. Το θέμα είναι μνημονιακό» . Όσον αφορά το μέλλον του κόμματος, ο γνωστός δικηγόρος λέει πως δεν βλέπει το πρόσωπο εκείνο που θα καταφέρει την αμφίπλευρη διεύρυνση και προς το κέντρο και προς τα δεξιά, «Μόνο ο Καραμανλής θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο» τονίζει. Την ίδια ώρα ο κύριος Μπαλτάκος, ο οποίος συνομιλεί με πολλά στελέχη του κόμματος αλλά και παραδοσιακά με την εκκλησία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, λέει πως στις εσωκομματικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, θα στηρίξει τον δεξιό υποψήφιο. «Ο Μάκης Βορίδης είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να συγκρατήσει την δεξιά πτέρυγα» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ θεωρεί πως και ο Πάνος Καμμένος «ασφαλώς και έχει θέση στη ΝΔ». «Μακάρι να επέστρεφε» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα