Τα "μάζεψε" ο Χαρδούβελης στη Βουλή: "Θα πετύχουμε στη διαπραγμάτευση"

Σκωτσέζικο ντους επεφύλαξε στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού ο Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης καθώς λίγες μόνο ώρες μετά τις πρωινές, μετρημένες δηλώσεις του σήμερα το απόγευμα εξέπεμψε μήνυμα αισιοδοξίας, τόσο για την διαπραγμάτευση με την τρόικα όσο και για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. «Τα χρόνια της κατάθλιψης και της απαισιοδοξίας πέρασαν. Τα πράγματα αλλάζουν. Ήρθε

ο καιρός να δούμε τα πράγματα πιο σωστά και πιο λογικά. Όμως δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση και καμιά επανάπαυση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης.

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση με την τρόικα ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η χώρα θα πετύχει και έκανε λόγο για μια σκληρή διαπραγμάτευση: « Εκτιμώ ότι χώρα δεν θα ξανακυλήσει στην αβεβαιότητα. Εργαζόμαστε σε μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας για να αποφύγουμε αυτή την αβεβαιότητα. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Υπάρχει συμφωνία σε μια σειρά από θέματα και επιδιώκουμε να επιλύσουμε και τις υπόλοιπες εκκρεμότητες. Η θέση μας είναι με πλήρη και τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση με στόχο να κλείσει και η τελευταία αξιολόγηση. Θα επιτύχουμε. Θα χαράξει μία νέα περίοδος με περισσότερη προοπτική για όλους και με λιγότερα βάρη. Αυτός είναι ο εθνικός μας στόχος» είπε ο κ. Χαρδούβελης. Στο σημείο εκείνο επικράτησε ένταση καθώς ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε περισσότερες διευκρινήσεις για τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι , ωστόσο ο κ. Χαρδούβελης δεν έδειξε διατεθειμένος να δώσει περισσότερα στοιχεία: «Σε μια διαπραγμάτευση όταν είναι στη μέση δεν μπορείς να πεις εσύ τι γίνεται και να φανερώσεις τη στρατηγική σου. Κάνουμε μια σκληρή διαπραγμάτευση. Το γεγονός ότι καθίσαμε μέχρι τις 4.30 το πρωί στο Παρίσι και πιέσαμε για τις ελληνικές θέσεις αυτό κάτι σημαίνει» κατέληξε.

Λίγη ώρα νωρίτερα ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε ότι το 2015 θα είναι η πρώτη χρονιά έπειτα από πάρα πολλά χρόνια που η Ελλάδα θα μπορέσει να καλύψει όλες της τις ανάγκες συμπεριλαμβανομένων και των τόκων, από ίδια έσοδα και χωρίς νέο δανεισμό, ενώ έκανε και εκτενή αναφορά στις αποκρατικοποιήσεις με έμφαση στα αεροδρόμια: « Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί ακόμα επτά διαγωνισμοί. Τα χρήματα που έρχονται για αεροδρόμια φέρνουν και επενδύσεις 450 εκατομμυρίων ευρώ στα επόμενα 4 χρόνια. Ο στόχος για τα έσοδα των 9,6 δις ευρώ μέχρι τα τέλη του 2016 είναι υλοποιήσιμος. Μπορούμε να πιάσουμε τα χρήματα που θέλουμε. Το τοπίο αλλάζει. Αρκεί όλοι να βάλουμε πλάτη και να καταλάβουμε ότι τα πράγματα αλλάζουν» είπε.

Ο κ. Χαρδούβελης έκανε λόγο για στρατηγική μείωσης των φορολογικών συντελεστών υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση έχει περιθώριο να το πετύχει και κατέληξε λέγοντας, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την αποπληρωμή οφειλών δημοσίου. «Θα έρθει χρήμα στην αγορά» είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας: «Αφήνουμε σταδιακά πίσω μας τα δύσκολα χρόνια. Η κακή κατάσταση έχει τελειώσει. Η χώρα με γενναία και σταθερά βήματα συνεχίζει την πορεία της. Ανοίγει πλέον ο δρόμος για μια αναπτυξιακή πορεία με ενίσχυση των κοινωνικών δομών».

Διαβάστε επίσης:

Καχυποψία Μαξίμου για τις δηλώσεις Βενιζέλου

Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο αλλά... παράταση σύμφωνα με τον Βενιζέλο"

Παράταση στο Μνημόνιο για... τεχνικούς λόγους

Η ομολογία του Γκίκα Χαρδούβελη που ταρακούνησε τους "γαλάζιους" βουλευτές

Keywords
Τυχαία Θέματα