"Τα Ελγίνεια δεν ανήκουν σε μας" λέει βραβευμένος Βρετανός συγγραφέας

Μπορεί ο Χάουαρντ Τζέικομπσον για πολλά χρόνια να ήταν αντίθετος με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αλλά μια επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης, ήταν ικανή να τον κάνει ν΄αλλάξει γνώμη.

Ο βραβευμένος βρετανός συγγραφέας, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Independent» τονίζει πως τα «Ελγίνεια» δεν ανήκουν στη χώρα του αλλά στους Έλληνες:

«Για πολλά χρόνια ήμουν αντίθετος με τις διακοπές και την επιστροφή των Ελγινείων μαρμάρων. Εκανα λάθος και για τα δύο. Όταν βρίσκεσαι το εκπληκτικό

Μουσείο της Ακρόπολης και παίρνεις το δείπνο σου σε ένα εστιατόριο με θέα τον ίδιο τον Παρθενώνα όλα αλλάζουν. Ξαφνικά συνειδητοποιώ το κενό. Την απουσία των μαρμάρων. Ξαφνικά καταλαβαίνεις πως τα μάρμαρα δεν ανήκουν σε εμάς. Μια τρελή παρόρμηση με καταλαμβάνει. Θέλω να φωνάξω στους Έλληνες πως θα τους φέρω εγώ προσωπικά πίσω τα μάρμαρα. Κοιτάζω το απαλό καστανό χρώμα των ματιών τους, όπως θα έκανε ο Λόρδος Μπάιρον πριν από χρόνια και με κυριεύει μια έκσταση συντροφικότητας. Όχι μόνο θα φέρω πίσω τα μάρμαρα αλλά θα γκρεμίσω ακόμα και τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου».

Μάλιστα εξηγεί πως έως πρόσφατα ήταν πιθανότατα ο μοναδικός Βρετανός συγγραφέας που δεν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα, καθώς όπως σημειώνει τον απωθούσαν οι εικόνες με τον Ζορμπά και τον Αντονι Κουίν να χορεύει συρτάκι στην παραλία, ενώ σε συζητήσεις του υποστήριζε πως «αυτά τα μάρμαρα είναι πλέον δικά μας. Μας ανήκουν. Και αν αρχίζαμε να επιστρέφουμε μουσειακά εκθέματα θα έπρεπε να κλείσουμε όλα τα Μουσεία».

Η επίσκεψή του όμως στη χώρα μας τον έκανε ν΄αλλάξει γνώμη, και πλέον «βροντοφωνάζει» πως τα Ελγίνεια πρέπει να επιστραφούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα