Σύγκρουση Λυκουρέντζου- Τσακαλώτου με το "καλημέρα" του Προϋπολογισμού

Με τα βλέμματα και το ενδιαφέρον όλων να έχει στραφεί στην διαπραγμάτευση κυβέρνησης-τρόικας στο Παρίσι άρχισε σήμερα το πρωί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η επεξεργασία του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2015.

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Λυκουρέντζος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι δυναμιτίζει την συναίνεση για να μην αναλάβει τις ευθύνες του και εξέφρασε μια

ευχή για το καλό… της πατρίδας: «Με αυτά που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ μακάρι να μην κυβερνήσει ποτέ».

«Δυστυχώς σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, με την κυβέρνηση να δίνει μάχη στο Παρίσι, στην Ελλάδα δεν είμαστε όλοι μαζί. Δεν συνδράμει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων όπως θα όφειλαν σε περιόδους κρίσης που αφορά όχι στα παρόν αλλά στο μέλλον. Ας προσέξουν καλά εκείνοι που φαντάζονται ότι με εντάσεις, με ρήξεις και απουσία συναίνεσης, πως εξυπηρετούν έτσι το δημόσιο συμφέρον. Ο ελληνικός λαός θα κάνει τις αξιολογήσεις του» είπε ο κ. Λυκουρέντζος και φωτογραφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «Αυτοί που ισχυρίζονται πως δεν κυβέρνησαν ποτέ, κυβέρνησαν από το πεζοδρόμιο εμποδίζοντας αλλαγές και μεταρρυθμίσεις». Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής λέγοντας πως τα αποτελέσματα φαίνονται ήδη καθώς μετά από έξι χρόνια ύφεσης η πορεία της οικονομίας αναστράφηκε. Προδιαγράφοντας τέλος, το μέλλον της κυβερνητικής πολιτικής ο κ. Λυκουρέντζος είπε ότι η πολιτική σταθερότητα, η συνέχιση της δημοσιονομικής πολιτικής και η συνέχεια του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων είναι αυτές που θα κάνουν την ευρωπαϊκή οικονομία ισότιμη με την οικονομία των ευρωπαϊκών χωρών, επέστησε ωστόσο την προσοχή του οικονομικού επιτελείου στην ανεργία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι η μεγάλη απειλή για τα όνειρα της νέας γενιάς καθώς αχρηστεύει κόπους και θυσίες των νέων.

Απάντηση στα περί συναίνεσης του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας έδωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος λέγοντας ότι σε αυτές τις συνθήκες συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει. Προκάλεσε μάλιστα αίσθηση το γεγονός ότι στην ομιλία του ο κ. Τσακαλώτος άφησε σαφείς υπαινιγμούς ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να μην εξομαλυνθεί η επείγουσα κατάσταση και έτσι να «δυσκολέψει την επόμενη κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ». Σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση. Συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει όταν δεν υπάρχουν νέες ιδέες» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε της κυβερνήσεις των Μνημονίων ως συνέχεια του πελατειακού συστήματος λέγοντας ότι λειτούργησαν για την εξυπηρέτηση της ελίτ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται ένα μεγάλο σοκ: «Είναι λάθος να λέτε ότι αν έχουμε πολιτική σταθερότητα θα έρθουν οι επενδύσεις. Τόσο καιρό δεν ήρθαν» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως ούτε η ίδια η κυβέρνηση δεν πιστεύει πως το χρέος είναι βιώσιμο και πως το μόνο που περιμένει η κυβέρνηση από το Παρίσι είναι η προληπτική πιστωτική γραμμή. «Χρειάζεται ένας άλλος δρόμος. Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη δείχνει αυτό τον άλλον δρόμο. Της επανεκκίνησης της οικονομίας και της εύρεσης συμμάχων όπου υπάρχουν» είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα