Στουρνάρας - τρόικα: Συμφώνησαν μόνο στο κλείσιμο του προϋπολογισμού

Μόνο στο κλείσιμο του προϋπολογισμού συμφώνησαν ουσιαστικά ο Γιάννης Στουρνάρας με την τρόικα η οποία αναχωρεί από την Αθήνα.Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη σημερινή ολιγόωρη συνάντηση με την τρόικα στο

υπουργείο, τις επόμενες 15- 20 ημέρες οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν μέσω αλληλογραφίας, με διττό στόχο: η ελληνική πλευρά να δείξει ότι προχωρά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και οι εκπρόσωποι των δανειστών να συντονίσουν τις θέσεις τους.

Ο προϋπολογισμός του 2014, με τον υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών να επισημαίνει από χθες το βράδυ, ότι «υπάρχουν ακόμη περιοχές να ερευνήσουμε», και να αναφέρει τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα για τα οποία δεν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, «αυτά είναι μεγάλες περιοχές, αφορούν σε δισεκατομμύρια ευρώ».

Ειδικότερα, πρόκειται για:

το σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα από το 2014 (ύψος εσόδων, εισπραξιμότητα)

τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για τα ασφαλιστικά ταμεία

τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη «φορολογική συμμόρφωση» (αύξηση φορολογικών εσόδων, λόγω της σταδιακής ανάταξης της οικονομίας).

τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από τον Ιούλιο (μάλιστα, ο υψηλόβαθμος παράγοντας εκτιμά ότι πλέον θεωρείται χρονικά αδύνατον να συζητηθεί το θέμα της δόσης στο Euro Working Group στις αρχές του Οκτωβρίου).

Keywords
Τυχαία Θέματα