«Στο Ζάππειο μια μέρα περιπατούσα....»

του Νίκου Σίμου

Το επονομασθέν Ζάππειο 2 με τις προτάσεις της ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση περιελάμβανε «επτά βήματα επανεκκίνησης» τα οποία είχε αναλύσει τότε ο σημερινός πρωθυπουργός. Γινόταν μάλιστα από τον κ. Σαμαρά ειδική αναφορά στο φορολογικό σύστημα, αναφορά που σήμερα είναι ιδιαιτέρως επίκαιρη, με αφορμή την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), που απασχολεί σήμερα όλους τους Έλληνες, καθώς ακυρώνει, ουσιαστικώς, την ατομική ιδιοκτησία στα ακίνητα. Σημειωτέον ότι πέραν του ΕΝΦΙΑ

οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν και με ΦΑΠ, ενώ ήδη έχουν λάβει και τα εκκαθαριστικά σημειώματα για το εισόδημά τους.

Είναι ενδιαφέρον να θυμηθούμε τι έλεγε τότε λοιπόν ο κ. Σαμαράς.

-Είχε προτείνει μείωση των φορολογικών συντελεστών: Συντελεστή κερδών 15% για όλες τις εταιρίες και φορολόγηση στα μερίσματα 15% από 25 που είναι σήμερα.

ΦΠΑ από 23 σε 19% για την υψηλή κατηγορία, από 13 σε 9% στη μεσαία, ενώ για τις τουριστικές επιχειρήσεις στο 4,5%.

-Για τα καύσιμα είχε πει ότι θα αφαιρεθεί σε δύο χρόνια ο επιπλέον ειδικός φόρος που μπήκε επί ΠΑΣΟΚ.

-Είχε υποσχεθεί κατάργηση του πόθεν έσχες κατοικίας και όχι άλλη αύξηση στις αντικειμενικές αξίες.

-Το Ζάππειο 2 περιελάμβανε (α) γενικότερη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με καθιέρωση απλού και σταθερού συστήματος με κωδικοποίηση των διατάξεων. Ακόμη κανείς δεν ξέρει πως φορολογείται κάθε χρόνο, ενώ τα λάθη στα φορολογικά μέτρα διορθώνονται κατόπιν εορτής. (β) εξόφληση των εκκρεμοτήτων του κράτους προς τους ιδιώτες και των οφειλών κάθε είδους. Η αθέτηση των κρατικών αυτών υποχρεώσεων έχει συμβάλει στο πρωτογενές πλεόνασμα ή όχι; -Αυτή τη στιγμή όλοι οι συνταξιούχοι έχουν μετατραπεί σε χαμηλοσυνταξιούχους με τα δεδομένα των εξαγγελιών, τότε, του Ζαππείου. Όμως τότε διατυπωνόταν η υπόσχεση για την αποκατάσταση της αδικίας στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων. Οι αδικίες διευρύνθηκαν και επιπλέον λόγω διάλυσης των Ταμείων και του ετοιμόροπου ασφαλιστικού συστήματος οι απόμαχοι είναι επί ξυρού ακμής.

-Το Ζάππειο 2 απέρριπτε και τις οριζόντιες περικοπές, οι οποίες όμως έγιναν και εκ των υστέρων δικαιολογήθηκαν και ως αναγκαίες.

-Το Ζάππειο 2 είχε προκρίνει την αλλαγή των όρων του Μνημονίου τους όρους του μνημονίου, με το επιχείρημα ότι «η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πέτυχαν καλύτερους όρους με διαπραγμάτευση κάτι που δεν έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου».

Ούτε όμως και η κυβέρνηση Σαμαρά...

Keywords
Τυχαία Θέματα