Στο τραπέζι οι τρεις θεσμοί για το τελικό κείμενο της συμφωνίας

Της Ελένης Καλογεροπούλου

Στην αναζήτηση κοινής θέσης για το ελληνικό ζήτημα αναλώθηκε η χθεσινή πολύωρη συζήτηση των εκπροσώπων των τριών θεσμών στο Βερολίνο αφού μετά από πρόσκληση της Αγκελα Μέρκελ βρέθηκαν στην Γερμανική πρωτεύουσα εκτός από τον Φρανσουά Ολαντ και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ , η Κριστίν Λαγκαρντ και ο Μάριο Ντράγκι ενώ αργά το βράδυ προστέθηκαν στην συζήτηση και ο Πολ Τόμσεν αλλά και ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε προετοιμάσει καλά την συνάντηση του Βερολίνου αφού στόχος της

ήταν να υπάρξει ένα staff level agreement μέσα στο οποίο θα καταγράφονταν τα σημεία συμφωνίας αλλά και τα σημεία διαφωνίας όλων των πλευρών έτσι όπως αυτά προέκυψαν από τις συνομιλίες που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση του Βερολίνου ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού αφού την περασμένη Κυριακή στην συζήτηση που είχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Αλέξης Τσίπρας με την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολαντ τον ενημέρωσαν για την άτυπη μίνι σύνοδο ζητώντας του μάλιστα να βρίσκεται σε ετοιμότητα στο Μέγαρο Μαξίμου γιατί εάν χρειαζόταν θα έπρεπε να ερωτηθεί για κάποια θέματα που θα προέκυπταν κατά την διάρκεια της συζήτησης.

Το θέμα ακόμα και σήμερα είναι εάν οι εταίροι και δανειστές θα παρουσιάσουν το οποίο κείμενο προκύψει ως τελεσίγραφο (take it or leave it) ή θα είναι και αυτό προς διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ο πρωθυπουργός στις επαφές που είχε τα τελευταία εικοσιτετράωρα με εκπροσώπους της Κομισίον είχε επαναλάβει τις κόκκινες γραμμές που θέτει η κυβέρνηση του προκειμένου η συζήτηση στο Βερολίνο να γινόταν βάση των ελληνικών θέσεων . Αυτό θεωρήθηκε απαραίτητο να γίνει από την πλευρά του πρωθυπουργού δεδομένου ότι το ΔΝΤ δείχνει ιδιαίτερη επιμονή στα εργασιακά και το ασφαλιστικό πράγμα που έκανε και χθες το βράδυ.

Οι επόμενες ώρες πάντως αναμένεται να είναι καθοριστικές για το ελληνικό θέμα αφού οι απόψεις των δανειστών θα έχουν εκφραστεί με τον πιο σαφή και συγκεκριμένο τρόπο και ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να πει το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι… Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται οι αξιωματούχοι της Κομισίον που λένε ότι αυτοί έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν προκειμένου να βρεθεί πολιτική λύση…

Keywords
Τυχαία Θέματα