Στο «σφυρί» 548 φωτογραφίες του Edward Weston

Μια απαράμιλλη συλλογή από φωτογραφίες του Edward Weston, τυπωμένες μετά τον θάνατό του από τον γιο του Cole, θα παρουσιάσει ο οίκος Sotheby’s στις 30 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη.

Η δημοπρασία θα περιλαμβάνει δεκάδες από τις εμβληματικές φωτογραφίες που καθιέρωσαν τον Edward Weston ως έναν από τους γίγαντες της φωτογραφίας του 20ού αιώνα. Οι 548 φωτογραφίες που θα παρουσιαστούν σε αυτή την

δημοπρασία περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη συλλογή των εκτυπώσεων του Cole από τα αρνητικά του πατέρα του, σε ιδιωτικά χέρια. Η έκθεση πριν την δημοπρασία θα κάνει πρεμιέρα στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ο Denise Bethel, πρόεδρος του τμήματος φωτογραφίας του οίκου Sotheby’s στην Αμερική, σχολίασε: «Ο Edward Weston είναι ένας από τους σπερματοδόχους φωτογράφους του 20ού αιώνα. Οι φωτογραφίες του με τη σχολαστική σύνθεση από κοχύλια, γυμνά, λαχανικά, και τοπία είναι μερικές από τις πλέον σημαντικές φωτογραφίες που έγιναν ποτέ με μια φωτογραφική μηχανή. Αυτή η δημοπρασία είναι μία απόδειξη του εξαιρετικού του ταλέντου και των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων του γιού του στην πιστή εκπροσώπηση του οράματος του πατέρα του. Καθώς ο σκοτεινός θάλαμος της φωτογραφίας χάνεται στην ιστορία, αυτές οι φωτογραφίες δεν είναι μόνο οι τελευταίες εκτυπώσεις που έγιναν από τα αρνητικά του Edward Weston, αλλά και μία από τις τελευταίες μεγάλες επιχειρήσεις σε σκοτεινό θάλαμο στην εποχή μας».

Κατά τη δεκαετία του 1940 και του ’50, ο Edward Weston είχε υπό την επίβλεψή του τους δύο γιους του, Cole και Brett, στο σκοτεινό θάλαμο, καλλιεργώντας τις δικές του απαιτητικές προδιαγραφές. Μετά τοn θάνατό του, το 1958, η διαθήκη του διευκρίνισε ότι μόνο ο Cole θα είχε τη δυνατότητα να εκτυπώσει τα αρνητικά του.

Η συλλογή που προσφέρεται τώρα είναι - όπως προαναφέρθηκε - μακράν η μεγαλύτερη συλλογή εκτυπώσεων από τον Cole, από τα αρνητικά του πατέρα του, σε ιδιωτικά χέρια. Οι μοναδικές άλλες συλλογές σημαντικής έκτασης ανήκουν σε ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστόνης (Museum of Fine Arts, Boston) με αρκετές εκατοντάδες κομμάτια, και του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας (Center for Creative Photography) στο Tucson.

Keywords
Τυχαία Θέματα