Πολ Κρούγκμαν: "Εφιάλτης" η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Στην Αθήνα βρέθηκε ο καθηγητής Οικονομικών που έχει βραβευθεί με Νόμπελ Πολ Κρούγκμαν.

Το θέμα της διάλεξης που έδωσε το απόγευμα της Παρασκευής στο Μέγαρο Μουσικής ήταν η πορεία και το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας υπό το πρίσμα της ύφεσης που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές λιτότητας.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί εκτός ευρώ η κατάσταση που θα επακολουθήσει μπορεί να χαρακτηριστεί ως «κόλαση» είπε μεταξύ

άλλων ο Πόλ Κρούγκμαν.

Ο Νομπελίστας επεσήμανε πως «Πρέπει να καταλάβουμε τι πήγε στραβά τα τελευταία έξι χρόνια» και παραδέχτηκε μεν ότι πολλοί πιστεύουν πως το ευρώ ήταν λάθος, αλλά τώρα, όπως υποστήριξε, δεν μπορούμε να το αναιρέσουμε.

Ο κ. Κρούγκμαν επεσήμανε τον κίνδυνο σχετικά με τον «ιό του αποπληθωρισμού», παρομοιάζοντας την Ευρώπη με την Ιαπωνία: «Η Ευρώπη μοιάζει με την Ιαπωνία χωρίς την κοινωνική συνοχή. Όλη η κατάσταση χειροτέρεψε λόγω κακής διάγνωσης».

Ως βασικό θέμα, ο κ. Κρούγκμαν, διαπιστώνει την ανταγωνιστικότητα: «Πρέπει να βρεις λύση στα δημοσιονομικά, αλλά το ερώτημα είναι πως κάνεις την οικονομία σου ανταγωνιστική χωρίς να υποτιμήσεις το νόμισμα σου».

Η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα με χαμηλό εργατικό κόστος, αλλά αυτό δεν φαίνεται λόγω αστάθειας και αν δεν υπήρχε ανεργία στην Ελλάδα θα είχε τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα, επεσήμανε.

Ως λύση, ο διακεκριμένος οικονομολόγος ζητά να μπει τέλος στη σκληρή λιτότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Κρούγκμαν, οι Ευρωπαίοι νομίζουν ότι οι Αμερικανοί δεν μπορούν να καταλάβουμε τι γίνεται, όμως η ΕΕ είναι πολύ σοβαρό σχέδιο και πρέπει να υποστηριχθεί και από την άλλη όχθη του Ατλαντικού. «Η ευρωπαϊκή ιδέα είναι εξίσου σημαντική σε όλο τον κόσμο», ανέφερε.

Το Σάββατο ο Πόλ Κρούγκαν θα συναντηθεί το Σάββατο στις 12:30 και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου

Keywords
Τυχαία Θέματα