Στη δίκη Παπακωνσταντίνου κατέθεσε ο Ηλίας Πλασκοβίτης

Στο βήμα για να εξετασθεί ανέβηκε ο Ηλίας Πλασκοβίτης, πρώην γγ υπουργείου Οικονομικών επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου και μετέπειτα Βενιζέλου, ο οποίος υποστήριξε ότι μπορεί να μιλήσει μόνο για το κομμάτι της παραλαβής της λίστας. "Η δική μου γνώση αφορά στην αρχική φάση. Δηλαδη τον τροπο έλευσης της Λίστας καταθετών στην HSBC ή Φλατσιανι. Με ενημέρωσε ο κ. Παπακωνσταντινου

ότι είχε γίνει μια συνεννόηση με την ομόλογο του κα Λανγκαρντ να μας παραδοθεί μια λίστα με στοιχεία καταθετών από Ελβετία για να χρησιμοποιηθεί για φορολογικό έλεγχο.".

Στη συνέχεια εξήγησε τις οδηγίες που πήρε απο τον Γ. Παπακωνσταντινου σχετικά με το θέμα. "Μου είπε να έρθω σε επαφή με τον κ. Φενε από το γαλλικό υπουργείο οικονομικών προκειμένου να βρούμε το τρόπο με τον οποίο θα ερχόταν τα στοιχεία σε μας. Μου ζητησε να επικοινωνήσω και με την ελληνική πρεσβεία στο Παρισι. Δεν θυμάμαι με ποιον επικοινώνησα πρώτα. Η λογική μου λέει ότι πρέπει να μίλησα πρώτα με τον Φενε. Του μίλησα για την ενημέρωση από τον υπουργό και ότι υπάρχει συνεννόηση για παράδοση στοιχείων Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία. Εκείνος επιβεβαίωσε άμεσα ότι γνωρίζει για τι μιλάω και μου είπε πως θα μπορούσε να σταλεί το υλικό εμπιστευτικά", ανέφερε.

Ο μάρτυρας έκανε λόγο και για τις επαφές του με άλλους προκειμένου να γίνει η παραλαβή. "Εγώ στην εξεταστική δε μπόρεσα να ανακαλέσω στη μνήμη μου οτι εστάλη από το γραφείο μου ένα φαξ στο άμεσο προϊστάμενο του, που ζητούσαμε και ενημερώναμε για την υπόθεση. Στην συνέχεια υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Χαλαστάνη (πρέσβη Ελλάδας στη Γαλλία) για να του εξηγήσω τι θα παραλάβει και να αναλάβει να τα αποστείλει στη συνέχεια με εμπιστευτικό τροπο στον υπουργό. Λίγες μερες αργοτερα ενημερώθηκα απο την κα Χατζη οτι όντως τα στοιχεια αυτα ειχαν παραληφθεί. Αφου ολοκληρώθηκε η αποστολη μου δεν είχα αλλη ενημέρωση για την υποθεση.".

Για την προέλευση των στοιχείων του ειχε μιλησει ο πρώην υπουργός, ο οποιος του ειχε πει οτι "πρόκειται για στοιχεια που εχουν περιέλθει στις γαλλικές αρχές απο τραπεζα στην Ελβετία και πρεπει να προσέξουμε να ειμαστε διακριτικοί για να μη διαταραχθούν οι σχέσεις των δυο χωρών. Εγω τα συνέδεσα με την υποθεση Φαλτσιανι που ειχε ηδη δημοσιευθεί σαν ιστορία."


Για τη σύσκεψη τον Ιανουάριο 2011

"Ειχε συγκαλέσει μια συναντηση στο γραφείο ο υπουργός. Δεν κρατούσε κανεις σημειώσεις. Δεν θα λαμβάνονταν αποφάσεις. Ήθελε να συζητήσουμε το θέμα. Επειδη είχα 5-6 συναντήσεις την ημερα με τον υπουργό δεν θυμάμαι ακριβώς τι ειπώθηκε. Το ερώτημα ηταν πως μπορουςε να χρησιμοποιηθεί η λιστα. Οι περισσότερες απαντηςεις ηταν οτι θα μπορουςε να χρησιμοποιεί για να κατευθυνθούν οι φορολογικές αρχές και να κανουν ελέγχους."

"Θα ήταν παράλογο να έχω κάνει όλες τις ενέργειες, να είμαι περήφανος που το έφερα εις πέρας γρήγορα και τελικά στη σύσκεψη να πω ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί", απάντησε όταν ερωτήθηκε σχετικά με το τι είπε για το ζήτημα στη σύσκεψη.

Σ.Σ

Keywords
Τυχαία Θέματα