Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο Δημοκρατίας "ψηφίζει" ο Αλέξης Τσίπρας

Κατ’ επανάληψη έχει ακουστεί κι έχει γραφτεί το όνομα του πρώην επιτρόπου στην Ε.Ε. Σταύρου Δήμα για τον θώκο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εσχάτως το όνομά του έχει αρχίσει και «παίζει» ακόμη πιο έντονα, με αφορμή και τις πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να έχει καταλήξει σε υποψηφιότητα που θα προέρχεται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς για τη διαδοχή του Κάρολου Παπούλια. Σύμφωνα με τα όσα κυκλοφορούν στην πιάτσα, η περίπτωση Δήμα ίσως και να ήταν η ιδανικότερη, με δεδομένες τις καλές σχέσεις που διατηρεί

ο Κορίνθιος πολιτικός εντός και εκτός Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, όσοι εισηγούνται στον κ. Σαμαρά την υποψηφιότητα του πρώην επιτρόπου προβάλλουν ως βασικό επιχείρημα το γεγονός ότι ο κ. Δήμας διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις τόσο με τους κυρίους Βενιζέλο και Παπανδρέου όσο και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα.

Πέραν των όποιων καλών επαφών έχει εντός επικράτειας, έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. παραδοσιακά είχε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και με ισχυρούς αξιωματούχους των ΗΠΑ. Κάποιοι θεωρούν στην παρούσα φάση ότι ίσως και να βρίσκεται στο «Τop 10» των εν Ελλάδι πολιτικών τους οποίους εκτιμά και εμπιστεύεται ο αμερικανικός παράγοντας. Πέραν των σχέσεων με τις ΗΠΑ, αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο κ. Δήμας κατά τη διάρκεια της θητείας του στις Βρυξέλλες κατάφερε να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς και με πρόσωπα που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα δρώμενα της Ευρώπης. Για τον ξένο παράγοντα η επιλογή του πρώην υπουργού αποτελεί ίσως την ιδανικότερη περίπτωση.

Ωστόσο, το ζητούμενο είναι πώς αντιμετωπίζει το εγχώριο σύστημα τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Σε ό,τι αφορά το εκδοτικό κατεστημένο, ο κ. Δήμας δείχνει να απολαμβάνει τεράστια εκτίμηση. Το πρόβλημα, και αυτό καλείται να ξεπεράσει ο κ. Σαμαράς, εστιάζεται στη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές -και κυρίως οι ανεξάρτητοι- απέναντι στη συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Οπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, ένα από τα θέματα που είχε την ευκαιρία να συζητήσει ο πρωθυπουργός την Τετάρτη με τον προκάτοχό του στην ηγεσία της Ν.Δ., Κώστα Καραμανλή, είχε να κάνει και με τις σκέψεις που γίνονται γύρω από το πρόσωπο του πρώην επιτρόπου.
Η αλήθεια είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει να καλοβλέπει μια υποψηφιότητα Δήμα, ωστόσο δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το αν θα μπορέσει να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων, που θα επιτρέψει στον κ. Σαμαρά να ξεπεράσει τον σκόπελο των πρόωρων εκλογών.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας, και ανεξάρτητα από την όποια εκτίμηση τρέφει προς το πρόσωπο του Κορίνθιου πολιτικού, δεν πρόκειται να αλλάξει θέση αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει στο θέμα της Προεδρικής εκλογής. Μάλιστα, όσοι γνωρίζουν τους σχεδιασμούς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ακόμη και να στηριχθεί η υποψηφιότητα Δήμα αφού προηγουμένως έχει οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Άλλωστε, ανεξάρτητα από τα παραπάνω, στην Κουμουνδούρου έχουν κατά νου εδώ και αρκετό καιρό, με αφορμή την Προεδρική εκλογή, να επιχειρήσουν ένα γενναίο άνοιγμα προς τον χώρο της Κεντροδεξιάς. Το προφίλ του κ. Δήμα θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη στρατηγική.

Keywords
Τυχαία Θέματα