Σταμάτης Σπανουδάκης: "Με απογοήτευσαν Σαμαράς και ΝΔ"

Του Σταύρου Παπαντωνίου –Εφημερίδα Παραπολιτικά

Με τον δικό του, χαρακτηριστικό τρόπο, αυτόν που χρησιμοποιεί πάντα, ο Σταμάτης Σπανουδάκης, ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της σύγχρονης Ελλάδας, μιλάει στο «Secret» και αναφέρεται στη νέα δουλειά που ετοιμάζει, η οποία, όπως λέει, θα έχει να κάνει με το πόσο ανάξιοι είναι οι σημερινοί Ελληνες ως απόγονοι των αληθινών Ελλήνων, αλλά και στο πώς βλέπει εκείνος τους «ανθρώπους

του πολιτισμού». Με σπουδές στη Γερμανία, γνωρίζει καλά την ιδιοσυγκρασία του λαού αυτού, την οποία χαρακτηρίζει «απάνθρωπη και σκοτεινή». Παράλληλα, αναφέρεται στο γεγονός ότι ήταν πάντα εκτός συστήματος, λέγοντας πως αυτό είναι επιλογή του, καθώς δεν του αρέσουν οι αυθεντίες. Ο Σταμάτης Σπανουδάκης αναφέρεται και στον Αλέξη Τσίπρα. «Ελπίζω να πετύχει για το καλό της πατρίδας», λέει χαρακτηριστικά, ενώ για τη διακυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει καλή άποψη, καθώς του θύμισε τα φρικώδη χρόνια του ΠΑΣΟΚ. Οσον αφορά την εντύπωση που υπάρχει ότι οι σχέσεις του με τον Κώστα Καραμανλή έχουν διαρραγεί, το διαψεύδει με τη φράση: «Τον Κώστα Καραμανλή τον αγαπώ και τον πιστεύω ακόμη».

Kύριε Σπανουδάκη, τι ετοιμάζετε αυτή την περίοδο; Θα ακούσουμε κάτι καινούργιο το προσεχές διάστημα;
Αν υποθέσω ότι ακούτε ό,τι κάνω, τότε ναι. Θα ακούσετε και πάλι. Ετοιμάζω έναν δίσκο που «χάνεται» στο πόσο ανάξιοι απόγονοι των αληθινών Ελλήνων αποδεικνυόμαστε καθημερινά και «κερδίζεται» από την ελπίδα, το κουράγιο και την πίστη στον Ενα. Τώρα το πώς «λέγονται» όλα αυτά μονάχα με τη γλώσσα της μουσικής θα σας γελάσω.

Τα έργα σας έχουν έντονη επιρροή από την ελληνική Ιστορία. Αποτελεί πηγή έμπνευσης για εσάς;
Πάντα και διά παντός. Τα πρόσωπα είναι που κυρίως με εμπνέουν. Ιδίως τα πονεμένα. Και βέβαια η πίστη. Αν την ξεριζώσεις από την Ιστορία, δεν μένουν πολλά. Αυτή η πίστη μάς ένωνε σε όλα τα δύσκολα χρόνια μας. Αυτή είναι που μας λείπει σήμερα.

Εχετε δηλώσει και στο παρελθόν ότι είστε εκτός συστήματος. Το επιδιώξατε ή δεν ήσασταν αρεστός στις εκάστοτε εξουσίες;
Από παιδί ήμουν κάπως έτσι. Αντίθετος ή απέναντι σε ό,τι και όποιον εμφανιζόταν ως αυθεντία, ως ισχυρός, ως γνωρίζων, ως έξυπνος κ.λπ. κ.λπ. Πάντα μου άρεσαν οι απλοί άνθρωποι, οι κάπως αλλιώτικοι, οι ελαφρώς ονειροπαρμένοι. Αλλωστε, κι εγώ κάπως έτσι ελπίζω ότι είμαι. Εν ολίγοις προτιμώ το παραμύθι από την «πραγματικότητα», την πίστη από τη λογική, τον παράδεισο από το χώμα.

Η γνώμη σας για τους ανθρώπους του πολιτισμού σήμερα στην Ελλάδα ποια είναι; Και τελικά τι εννοούμε όταν λέμε «άνθρωποι του πολιτισμού»;
Εδώ θα σας γελάσω πραγματικά, γελώντας συγχρόνως με την ταμπέλα «άνθρωποι του πολιτισμού». Ο,τι εμπόδιο είχα και έχω στην «καλλιτεχνική» ζωή μου από αυτούς κυρίως προέρχεται. Ποτέ από τον κόσμο και τους απλούς ανθρώπους. Να ’ναι, όμως, όλοι τους καλά και πάντοτε μακριά μου.

Είστε ένας άνθρωπος με άποψη για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον κόσμο. Πώς κρίνετε τη μάχη που δίνει ο Αλέξης Τσίπρας με τους δανειστές; Τελικά είμαστε «έθνος ανάδελφον» ή έχουμε κάνει και εμείς λάθη που μας έφτασαν μέχρι εδώ;
Αδύνατον να κρίνω σοβαρά κάποιον τον οποίον δεν γνωρίζω, διαφωνώ με την «κοσμοθεωρία» του και δεν ξέρω αν θα καταφέρει να παντρέψει τα λόγια με τα έργα του. Εύχομαι με την καρδιά μου να το κάνει, για το καλό της κοινής μας πατρίδας. Πάντα, όμως, θα διαφωνώ με όποιον φροντίζει το «σώμα», αλλά πληγώνει την «ψυχή». Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, έχω να πω πως φταίμε ως λαός πολύ. Εμείς διαλέγουμε τους πολιτικούς μας και εμείς ξεπουλάμε την ψυχή μας, ακολουθώντας φτηνά και εφήμερα πρότυπα. Κανείς δεν μας αναγκάζει.

Πώς βλέπετε την πολιτική της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ;
Εχοντας σπουδάσει μουσική στη Γερμανία, ομολογώ ότι ο λαός αυτός, και κατά συνέπεια οι αρχηγοί του, πάντα θα με κάνει να απορώ με το πόσο εύκολα μεγαλουργεί ή μπαίνει σε σκοτεινά και απάνθρωπα μονοπάτια.

Τον Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνησή του πώς τους κρίνετε;
Ηταν μεγάλη απογοήτευση για μένα αυτή η περίοδος. Νόμιζα ότι είχα γυρίσει στα φρικώδη χρόνια της παντοκρατορίας του «σοσιαλιστικού» ΠΑΣΟΚ και των παρατρεχάμενών του. Η αντιπολίτευση θα κάνει πολύ καλό σε όποιον ακόμη καταλαβαίνει.

Κατά το παρελθόν υπήρξατε φίλος με τον Κώστα Καραμανλή, ωστόσο έχετε κάνει δηλώσεις τα τελευταία χρόνια εναντίον της κυβέρνησής του. Μπορείτε να μας αποσαφηνίσετε τη γνώμη σας για τον Κώστα Καραμανλή;
Μίλησα ίσως εναντίον της νέας «Νέας Δημοκρατίας». Οχι εναντίον του Κώστα Καραμανλή, τον οποίον αγαπάω και πιστεύω ακόμη. Εξάλλου, νομίζω ότι το έδειξα σε άλλες, πολύ πιο δύσκολες εποχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα