"Στα μαχαίρια" οι σχέσεις Ομπάμα-Ερντογάν

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν συνάντησε τον Τούρκο ομόλογό του στη Νέα Υόρκη και μάλιστα, είχε τετ α τετ με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου βρίσκεται στα... μαχαίρια με τον Ερντογάν, καθώς ο τελευταίος υποστήριξε εξ αρχής τον ανατραπέντα Μοχάμεντ Μόρσι, κάνοντας λόγο για πραξικόπημα. Ενδεικτικό της σχέσης των δύο

ανδρών είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος αποχώρησε από γεύμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με οικοδεσπότη τον Μπαν Κι Μουν, όταν έμαθε ότι στο ίδιο τραπέζι θα καθόταν ο Αλ Σίσι.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είχε προγραμματίσει να συναντήσει τον Ερντογάν, όσο ο πρόεδρος της Τουρκίας θα βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντίθετα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Οι σχέσεις Ομπάμα - Ερντογάν έχουν διαρραγεί εδώ και αρκετό καιρό. Η στάση της Τουρκίας στην διαμάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, η άρνηση των ΗΠΑ να δώσουν έγκριση ώστε να δικαστεί στην Τουρκία ο εχθρός του Τούρκου προέδρου Φεθουλάχ Γκιουλέν, καθώς και ο χειρισμός του Ερντογάν στο θέμα των social media στην χώρα του έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις διμερείς σχέσεις.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Ομπάμα φαίνεται ότι είναι η αδράνεια της Τουρκίας να ενταχθεί στον συνασπισμό για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα