Στα χνάρια του πατέρα της η κόρη Παπανδρέου

Της Ματίνας Σπυροπούλου, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Λένε ότι «το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει» και αυτή την παροιμία έρχεται να επιβεβαιώσει και η οικογένεια του Γιώργου Παπανδρέου, αφού ο γνωστός πολιτικός έχει καταφέρει να περάσει στα παιδιά του την αγάπη του για τη μόρφωση και την έφεσή του στις σπουδές.

Και μπορεί στην Ελλάδα ο πρώην πρωθυπουργός να έχει αποτυπωθεί στο μυαλό των περισσοτέρων ως ένα πολιτικό πρόσωπο,

στο εξωτερικό όμως είναι ιδιαίτερα γνωστός για τις διαλέξεις και τα μαθήματα που παραδίδει σε διάφορα πανεπιστήμια.

Η κόρη του, Μαργαρίτα-Ελενα Παπανδρέου, από μικρή είχε στόχο να ακολουθήσει τον δρόμο του μπαμπά της και να σπουδάσει. Ηξερε τι ήθελε να κάνει στη ζωή της και το όνειρό της, να γίνει βιολόγος, τελικά πραγματοποιήθηκε.

Τώρα, όπως και ο πρώην πρωθυπουργός, αποτελεί μία από τις βασικές ομιλήτριες σε διαλέξεις στις οποίες καλείται να συμμετάσχει και αφορούν τη Βιολογία. Συγκεκριμένα, η Μαργαρίτα, το 2013, σε ηλικία μόλις 22 χρόνων, ήταν η βασική ομιλήτρια σε μια ετήσια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο της Ιταλίας, με θέμα τις χρόνιες βλάβες του DNA και τη γήρανση του πληθυσμού. Και φέτος όμως, στην Γ’ Ετήσια Συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στην Κολωνία της Γερμανίας (21-23 Σεπτεμβρίου), η Μαργαρίτα θα δώσει το «παρών» και θα μιλήσει στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ερευνα για το γενετικό μοντέλο οργανισμών στη γήρανση».

Φανερά ενθουσιασμένη, η κόρη του Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να περιγράψει τη χαρά της μέσα από μια φράση του Αλμπερτ Αϊνστάιν για την ικανοποίηση που προκαλεί η δημιουργία, ενώ στην επίσημη σελίδα του συνεδρίου έγραψε τα εξής: «Το πάθος μου για τη Βιολογία προέκυψε όταν γνώρισα έναν εμπνευσμένο δάσκαλο και επιστήμονα στο γυμνάσιο. Από τότε, το ταξίδι μου στον κόσμο της έρευνας και του πειραματισμού άρχισε. Το ενδιαφέρον μου για τη Νευρολογία, την Επιγενετική και τη γήρανση του εγκεφάλου με έκανε να αποφασίσω να υποβάλω αίτηση για αυτό το πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για εμάς, ερευνητές σε πρώιμο στάδιο, να αλληλεπιδρούμε και να συνεργαζόμαστε με τους συμμαθητές μας, να μοιραζόμαστε το έργο και τις ιδέες μας και, τελικά, να αναπτυχθούμε ως επιστήμονες…».

ΣΠΟΥΔΕΣ

Παρά το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία και η Μαργαρίτα θα μπορούσε να έχει ακολουθήσει τα βήματά του και την ίδια κατεύθυνση, ώστε να έχει τη βοήθειά του, εκείνη προτίμησε την επιστήμη της Βιολογίας.

Αποφοίτησε από το Κολλέγιο «Μετά πλείστου επαίνου», που είναι ο ανώτατος βαθμός. Ισως γι’ αυτό να απογοητεύτηκε όταν έμαθε πως δεν έγινε δεκτή στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ομως, η Μαργαρίτα δεν το έβαλε κάτω και έγινε δεκτή από το Imperial College, ένα από τα καλύτερα κολέγια του Λονδίνου και από τα πιο γνωστά πανεπιστήμια στους κλάδους της τεχνολογίας της Ιατρικής και των θετικών επιστημών, από όπου πήρε πτυχίο έναν χρόνο μετά την εισαγωγή της.

Δεν σταμάτησε όμως εκεί… Η κόρη του πρώην πρωθυπουργού μετακόμισε στην Ελλάδα για το μεταπτυχιακό της αρπάζοντας την ευκαιρία, αφού βρήκε μια θέση ερευνήτριας στο τμήμα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και λειτουργεί στην Κρήτη. Αν και ιδιαίτερα επικοινωνιακή, ποτέ δεν θέλησε να εκμεταλλευτεί το βαρύ επώνυμό της. Στο Κολλέγιο, αλλά και στις παρέες της απέφευγε πάντα τη συμμετοχή της σε πολιτικές συζητήσεις, όχι γιατί δεν είχε άποψη, αλλά γιατί δεν επιθυμούσε την εμπλοκή της με την πολιτική. Ομως, στις τελευταίες εκλογές η Μαργαρίτα της 4ης γενιάς Παπανδρέου πήρε το πολιτικό βάπτισμα του πυρός σε μια κρίσιμη στιγμή για την πολιτική πορεία του πατέρα της. Ηταν παρούσα, συμμετείχε ενεργά στον προεκλογικό αγώνα του και μάλιστα πίστευε πολύ στο στοίχημα που εκείνος έβαλε. Το αν θα ακολουθήσει και την πολιτική πορεία που χάραξε ο Γιώργος Παπανδρέου δεν το ξέρουμε ακόμα, πάντως φροντίζει από τώρα να εμπλουτίσει το βιογραφικό της.

Και σε ρόλο... μοντέλου

Οι σπουδές και το διάβασμα αποτελούσαν ανέκαθεν για τη Μαργαρίτα-Ελένη Παπανδρέου τη βασική ενασχόλησή της, όμως τον ελεύθερο χρόνο της τον αφιερώνει στη γυμναστική, ενώ έχει διακριθεί και σε διάφορα αθλήματα. Η ομορφιά και το καλλίγραμμο κορμί της ήταν αρκετά για να δεχθεί μία ακόμα πρόταση, που δεν είχε σχέση με το πανεπιστήμιο αυτή τη φορά: Στα 24 της χρόνια η Μαργαρίτα φωτογραφήθηκε σε μια ειδυλλιακή λίμνη στην Πάρνηθα για γνωστό οίκο γυναικείων ρούχων. Η ιδέα τού να γίνει για λίγο μοντέλο ήταν δελεαστική και το αποτέλεσμα τη δικαίωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα