Σμιτ: Έμμεσες συνέπειες στη Γερμανία από ένα ενδεχόμενο Grexit

Για έμμεσες συνέπειες στη γερμανική οικονομία, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη προειδοποίησε ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ.

Eιδικότερα, μιλώντας στο γερμανικό Τύπο, ο Σμιτ προειδοποίησε πως ένα Grexit θα μπορούσε να έχει έμμεσες συνέπειες στη γερμανική οικονομία.

Ως παράδειγμα

επικαλέστηκε τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος σε περίπτωση Grexit θα βιώσει αρκετές… αναταραχές.

«Πιθανότατα δεν θα κόστιζε τίποτα στον Γερμανό φορολογούμενο, δήλωσε στην Bild. «Αλλά οι έμμεσες συνέπειες ενός Grexit θα μπορούσαν να είναι πολύ σοβαρότερες, αν δεν το διαχειριστούμε σωστά. Πολλές τράπεζες θα μπορούσαν για παράδειγμα να περιέλθουν σε σοβαρές δυσκολίες – αρχικά μόνο λογιστικά. Έχουμε υπογράψει εγγυήσεις. Οι πιθανές απώλειες θα μπορούσαν να εξαρτώνται από την έκταση στην οποία αυτές οι εγγυήσεις θα εξέπιπταν. Διότι τότε ο βασικός πιστωτής θα ήταν η Bundesbank», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον πρώην καγκελάριο, το βασικό λάθος έγκειται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Τότε, είπε, η Ευρώπη προσκάλεσε τους πάντες να ενταχθούν στην Ε.Ε. και στο Ευρώ. «Αυτό ήταν τελείως τρελό», δήλωσε ο Σμιτ.« Όλες οι προσπάθειες να ευθυγραμμιστούν οι πολιτικές δομές απέτυχαν. Γι' αυτό μέχρι σήμερα δεν έχουμε κοινή οικονομική πολιτική, κοινό φορολογικό σύστημα, κοινό προϋπολογισμό», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα