Σκληρό πόκερ στην κυβέρνηση για να βρεθούν οι "180"

Του Θανάση Φουσκίδη-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες αναφορικά με την εξεύρεση των 180 βουλευτών που απαιτούνται για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχει δώσει εντολή στους εμπλεκόμενους στη σχετική επιχείρηση να σχηματίσουν ακριβή εικόνα του τοπίου που διαμορφώνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα, προκειμένου να καθοριστεί η τελική κυβερνητική στρατηγική. Άλλωστε, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις του πρωθυπουργού και κορυφαίων

υπουργών για προσφυγή στις κάλπες το 2016, είναι κοινό μυστικό πως το σενάριο διεξαγωγής των εκλογών πριν από την επίσημη έναρξη των διαδικασιών για τη διαδοχή του Κάρολου Παπούλια ακόμη δεν έχει μπει στα συρτάρια του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Αν ο Σαμαράς δει ότι δεν του βγαίνουν τα κουκιά για την Προεδρία, είναι βέβαιο ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες. Ωστόσο, θα πρέπει να έχει ολοκληρωμένη άποψη για να αποφασίσει προς τα πού θα κινηθεί», εκτιμούν πρόσωπα που συνομιλούν τακτικά με τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του. Οι εν λόγω εισηγήσεις έχουν κατατεθεί εδώ και καιρό στον κ. Σαμαρά, με φανατικότερους υπέρμαχους τους Δημήτρη Σταμάτη και Χρύσανθο Λαζαρίδη, οι οποίοι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους κάνουν ιδιαίτερες αναφορές στην ανάγκη ετοιμότητας της συγκυβέρνησης για οτιδήποτε προκύψει. Σύμφωνα, δε, με το σκεπτικό τους, πέραν του κάβου της ανάδειξης ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, περίοπτη θέση στους σχεδιασμούς του Μαξίμου θα πρέπει να κατέχει και ο ασταθής παράγων «ΠΑΣΟΚ», αφού η ρευστή κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους του κυβερνητικού εταίρου της Ν.Δ. θα μπορούσε (σε συνδυασμό με το έντονο άρωμα εκλογών που υπάρχει στην ατμόσφαιρα και τη συνεπακόλουθη αγωνία των «πράσινων» στελεχών για την εξασφάλιση ακόμα μίας κοινοβουλευτικής θητείας) να οδηγήσει ανά πάσα ώρα και στιγμή σε απροσδιόριστες εξελίξεις.

ΣΤΟΧΕΥΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, ξεκάθαρη πρωταρχική στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου σε αυτή τη φάση είναι η εξάντληση των πιθανοτήτων για τη συμπλήρωση του μαγικού αριθμού «180», παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια εκ προοιμίου δύσκολη επιχείρηση. Κατά βάση, τη δεδομένη χρονική συγκυρία το ενδιαφέρον εστιάζεται στους προερχόμενους από την κεντροδεξιά παράταξη ανεξάρτητους βουλευτές, καθώς και σε αυτούς των ΑΝ.ΕΛ., που φέρονται να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την απόφαση να διαχωρίσουν τη θέση τους από τον Πάνο Καμμένο και να συνδράμουν στην εκλογή Προέδρου. Επικεφαλής του εγχειρήματος έχουν τεθεί ο υπουργός Επικρατείας, Δ. Σταμάτης, ο βουλευτής Επικρατείας, Χρ. Λαζαρίδης, και ο υπουργός Υγείας, Μ. Βορίδης, οι οποίοι εδώ και καιρό έχουν αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο συνομιλητών στις τάξεις των κεντροδεξιών «εθνοπατέρων».

Πιο διακριτική κινητικότητα, λόγω του θεσμικού του ρόλου, αναπτύσσει και ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αφού τα διαχρονικά ισχυρά εσωκομματικά του ερείσματα θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα στο μέτωπο των ζυμώσεων για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Κεντρικοί άξονες της επιχειρηματολογίας που επιστρατεύει η συγκεκριμένη τριάδα και συνολικά η Ν.Δ. είναι το τέλος της εποχής του Μνημονίου, που ουσιαστικά δίχαζε την παράταξη, και ο «κίνδυνος» της ανόδου της Αριστεράς στην εξουσία. Σε δεύτερο επίπεδο, προσπαθούν να απευθυνθούν στο ένστικτο αυτοσυντήρησης των βουλευτών, με φόντο την επίτευξη της παράτασης του χρόνου ζωής της παρούσας Βουλής. Οπως προκύπτει από αξιόπιστες πηγές πέριξ του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, ο κ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή στους κ.κ. Σταμάτη, Βορίδη και Λαζαρίδη να του παραδώσουν τα τελικά τους συμπεράσματα σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες συγκέντρωσης των «180» μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Την ίδια στιγμή, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, οι τρεις ιχνηλατούν το τοπίο σχετικά με τα ονόματα που θα μπορούσαν να πέσουν στο τραπέζι και να συσπειρώσουν έναν μεγάλο αριθμό βουλευτών, τόσο κεντροδεξιών όσο και των άλλων πτερύγων του Κοινοβουλίου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Μιλάει άνετα με όσους βρίσκονται εκτός Ν.Δ.

Ο Δημήτρης Σταμάτης είναι ο άνθρωπος που έχει αναλάβει τον συντονισμό της προσέγγισης των εκτός Ν.Δ. κεντροδεξιών βουλευτών, αφού είναι το στέλεχος της πρωθυπουργικής αυλής με τα περισσότερα ερείσματα στην ευρύτερη Κεντροδεξιά. Πρόκειται εξάλλου για στέλεχος με ουκ ολίγα κομματικά ένσημα και στο πλαίσιο αυτό μιλά άνετα με πρόσωπα με τα οποία κάποτε είχαν βρεθεί στις ίδιες πολιτικές επάλξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο ραντεβού του με τη βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Ελενα Κουντουρά, το οποίο προκάλεσε ποικίλα σχόλια, αλλά και ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας που διατηρεί με στελέχη όπως οι Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και Παναγιώτης Μελάς (επίσης του Πάνου Καμμένου), καθώς και οι Γιάννης Κουράκος, Χρυσούλα Γιαταγάνα (συντοπίτισσά του από τη Θεσσαλονίκη) και Μίκα Ιατρίδη. Θεωρείται, δε, ο μοναδικός μεγαλοσχήμων της Ν.Δ. που θα μπορούσε να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του Βύρωνα Πολύδωρα. Ο κ. Σταμάτης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή και με τον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τον οποίο διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις.


ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Βασικός «παίκτης» στο άνοιγμα στη Δεξιά

Ο Μάκης Βορίδης είναι ο κύριος εκφραστής του ανοίγματος που επιχειρεί αυτό το διάστημα η Ν.Δ. προς τα δεξιά, με στόχο να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα ενδοπαραταξιακά μέτωπα ενόψει των κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων. Ενδεικτικό των προθέσεων του Μαξίμου ήταν το γεγονός ότι επελέγη ως εισηγητής στην πρόσφατη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς και το μπαράζ επανεμφανίσεών του στα media. Ως ένα από τα πρόσωπα που θεωρούνται δεδομένο πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα έχουν λόγο και ρόλο στο μέλλον της Κεντροδεξιάς, συνομιλεί με ένα ευρύ φάσμα στελεχών, κυρίως της λαϊκής Δεξιάς, έχοντας σε αυτή τη φάση στο στόχαστρό του ανεξάρτητους βουλευτές, όπως οι Βασίλης Καπερνάρος (ανένδοτος ότι δεν ψηφίζει Πρόεδρο μέχρι νεωτέρας), Γιώργος Νταβρής και Κώστας Γιοβανόπουλος. Παράλληλα, κατόπιν συνεννόησης με το Μαξίμου, είναι ένας εξ αυτών που συνομιλούν με βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ., όπως ο Παύλος Χαϊκάλης και ο Τέρενς Κουίκ.


ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: Κάνει τις επαφές και προς τα αριστερά

Εκτός από την ενεργό συμμετοχή του στο κυβερνητικό έργο, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης έχει μπει εδώ και αρκετούς μήνες στο παιχνίδι τόσο της διατήρησης των ισορροπιών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. πριν από τις λεγόμενες «δύσκολες» ψηφοφορίες στη Βουλή, όσο και της εξεύρεσης των 180 βουλευτών που θα δώσουν φιλί ζωής στην κυβέρνηση μέσω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο βουλευτής Επικρατείας, με το ειδικό βάρος του διαχρονικού συνεργάτη του πρωθυπουργού και του ανθρώπου-κλειδί για την κατάρτιση της κεντρικής κυβερνητικής στρατηγικής, έχει καθημερινή επαφή με το σύνολο σχεδόν των συναδέλφων του της Κεντροδεξιάς. Ωστόσο, χάρη στην πολύπλοκη πολιτική του ιδιοσυγκρασία και το αριστερό παρελθόν του, καταφέρνει να δημιουργεί υπερκομματικά κοινοβουλευτικά πηγαδάκια, στα οποία θα συναντήσει κανείς αρκετές φορές και τους βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. (αλλά και όσους έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από το κόμμα του Φώτη Κουβέλη), οι οποίοι υπό συγκεκριμένες συνθήκες θα μπορούσαν να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα στην εξίσωση της διαδοχής του κ. Παπούλια.


Λίστα γεμάτη με «ναι», «ίσως» και μπαλαντέρ

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, με την απόφαση να δώσουν τελικά θετική ψήφο σε έναν υποψήφιο Πρόεδρο που θα μπορούσε να λειτουργήσει συσπειρωτικά, τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, «φλερτάρουν» οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιώργος Κασαπίδης, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Κουράκος. Την παραπάνω τριάδα συνδέει και ένας κοινός συνομιλητής, που δεν είναι άλλος από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κάτι που έχει τη σημασία του. Να αναφερθεί ότι το Μαξίμου δεν συμπεριλαμβάνει στους σχεδιασμούς του τους βουλευτές Οδυσσέα Βουδούρη, Πάρι Μουτσινά και Θεόδωρο Παραστατίδη, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν τον υποψήφιο που θα υποδείξει η κυβερνώσα πλειοψηφία. Σε ό,τι αφορά τον Χρήστο Αηδόνη, θεωρείται σίγουρο ότι θα ψηφίσει τελικά Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι αποφάσισε να μην ακολουθήσει τον Ανδρέα Λοβέρδο στην επιστροφή του στο ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, στην κυβέρνηση θεωρούν ιδιαίτερα πιθανό το σενάριο να πειστούν να ψηφίσουν όχι μόνο οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. Παναγιώτης Μελάς, Παύλος Χαϊκάλης, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Τέρενς Κουίκ και Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, που διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις για την πολιτική κολεγιά Καμμένου-Τσίπρα, αλλά και οι πρώην της ΔΗΜ.ΑΡ., Βασίλης Οικονόμου, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός και Κατερίνα Μάρκου (ενώ υπό συνθήκες υπολογίζουν τους Νίκη Φούντα και Νίκο Τσούκαλη, που παραμένουν στην Κ.Ο. της ΔΗΜ.ΑΡ.). Οπως γίνεται αντιληπτό, αν και για ευνόητους λόγους δεν πραγματοποιείται δημοσίως συζήτηση, στην κυβέρνηση δεν θα τους «χαλούσε» καθόλου να αποσπάσουν την ψήφο των ανεξάρτητων της Χ.Α. Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου και Στάθη Μπούκουρα.

Ο προβληματισμός για τον Γ. Παπανδρέου

Ενα από τα στοιχεία που εσχάτως προβληματίζουν πολύ έντονα το Μέγαρο Μαξίμου όσον αφορά την επίτευξη του στόχου των «180» για την Προεδρική εκλογή έχει να κάνει με τη συμπεριφορά που θα επιδείξουν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που παραδοσιακά βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής του. «Ετσι όπως έχουν έλθει τα πράγματα, ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει ότι ο Παπανδρέου θα θελήσει να παρατείνει τον κυβερνητικό χρόνο της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και να δώσει πολιτική ανάσα στον Βενιζέλο», σημειώνουν οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στο πάλαι ποτέ κραταιό Κίνημα. Τα εν λόγω σενάρια ενισχύονται και από τις πληροφορίες που θέλουν τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρωτότοκο γιο του ιδρυτή του κόμματος να σκέφτεται σοβαρά την ανάληψη συγκεκριμένων πολιτικών πρωτοβουλιών, ακόμη και τη σύσταση νέου πολιτικού φορέα στο χρονοδιάγραμμα που ο ίδιος έχει θέσει. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν άνθρωποι που ξέρουν να ερμηνεύουν το modus operandi του Γιώργου Παπανδρέου, πολλά θα εξαρτηθούν από το προφίλ που επιθυμεί να περάσει στην κοινωνία, αλλά και το πολιτικό κάδρο στο οποίο θα επιδιώξει να τοποθετηθεί βάσει των μελλοντικών του σχεδίων.
«Εχει μπροστά του δύο δρόμους: Είτε να αποστασιοποιηθεί από τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενος στο θυμικό των “άστεγων” πρώην ψηφοφόρων του Κινήματος, είτε να θελήσει να καταδείξει πως, παρά τα όσα έγιναν, συνεχίζει στον δρόμο της υπευθυνότητας, διαφυλάσσοντας την ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας», τονίζουν στελέχη που έχουν συνομιλήσει το τελευταίο διάστημα με τον προκάτοχο του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Στο ενδεχόμενο που επιβεβαιωθούν οι φόβοι και ο πρώην πρωθυπουργός επιλέξει εν τέλει να μη στηρίξει τη συγκυβέρνηση, τότε αυτομάτως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας καθίσταται επί της ουσίας αδύνατη. Πέραν του ιδίου, ο κ. Παπανδρέου θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα τη στάση μιας σειράς βουλευτών, όπως ο Θάνος Μωραΐτης, ο Κώστας Τριαντάφυλλος και, υπό προϋποθέσεις, ακόμη και τα εν ενεργεία κυβερνητικά στελέχη, όπως την Άντζελα Γκερέκου και τον Γιώργο Ντόλιο. Ενα ακόμη «πράσινο» μέτωπο που πονοκεφαλιάζει την πρωθυπουργική αυλή (έστω και σε δεύτερο πλάνο, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον) έχει να κάνει με τις διαθέσεις του Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος έχει ζητήσει ανοικτά την αποστασιοποίηση του Κινήματος από τη Ν.Δ. και τα πεπραγμένα της καθώς και την έναρξη συστηματικών επαφών μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ κοντά στις απόψεις του «πράσινου» πρώην γραμματέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, βρίσκεται ο βουλευτής Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος.
Αγνωστες, τέλος, παραμένουν οι ακριβείς σκέψεις των Μίμη Ανδρουλάκη και Μάρκου Μπόλαρη, για τους οποίους διίστανται οι απόψεις ακόμη και εντός της Χαριλάου Τρικούπη, με το πρωθυπουργικό περιβάλλον να τους έχει πάντως στη λίστα με τους πιθανούς άμεσα «προσεγγίσιμους».

Keywords
νεα κυβερνηση, κυβερνηση, ποκερ, εν λόγω, στην κ, γιώργος παπανδρέου, σαμαρας, ΠΑΣΟΚ, καμμενος, βουλη, μνημονιο, ελενα, θεσσαλονικη, media, συμμετοχή, παπανδρεου, βενιζελος, Αντζελα Γκερεκου, συριζα, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εφημεριδα δημοκρατια, τσιπρας, ψαριανος, κοινωνια, βουλευτες, μιλα, βγαινουν, βημα, ηγεσια, καθημερινη, ονοματα, πλαισιο, σφαιρα, ωρα, αγωνια, αντζελα, ανθρωπος, αξονες, αρωμα, ατμοσφαιρα, βοριδης, βρισκεται, βυρωνα, γεγονος, γινεται, γιώργος παπανδρέου, γκερεκου, γρηγορης, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, δηλωσεις, διιστανται, δωσει, δικτυο, ελενα, υπαρχει, ενεργεια, εν λόγω, ενσημα, ενστικτο, εξελιξη, εφημεριδα, ζωης, ιδια, εικονα, κομμα, λογο, μαξιμου, μηνες, μυστικο, μαρια, νικη, νικο, ομαδα, ουσιαστικα, περιβαλλον, πιθανοτητες, ραντεβου, ρολο, σεναριο, σιγουρο, συζητηση, συμμετοχή, σκεψεις, σχολια, φιλι, φουντα, φοντο, αυλη, δημητρης, ιδιαιτερα, κωστας, media, μπροστα, παυλος, παιχνιδι, πηγες, πληροφοριες, σπυρος, στην κ, θανος, υγειας
Τυχαία Θέματα