Σημαντική επίσκεψη Αβραμόπουλου σε Ρω και Στρογγύλη

Μία έντονα φορτισμένη συναισθηματικά στιγμή ήταν για τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης η μετάβασή του στα στρατιωτικά φυλάκια των ελληνικών μικρονησίδων Στρογγύλης και Ρω, ιδίως στην τελευταία, όπου και κατέθεσε στεφάνι στον τάφο-Μνημείο της ηρωικής γερόντισσας Δέσποινας Αχλαδιώτη, πιο γνωστής σε όλη την Ελλάδα, ως «Κυράς της Ρω», περνώντας έτσι το δικό του «μήνυμα» προς κάθε κατεύθυνση.

Ο Υπουργός μετέβη στο νησάκι αυτό, αφού προηγουμένως παρακολούθησε τον Καθαγιασμό των Υδάτων στο λιμάνι του Καστελλορίζου (Μεγίστης), συνοδευόμενος

από τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κτίριο του εκεί υπάρχοντος Ελληνικού Φυλακίου είναι το σπίτι όπου έμεινε σε όλη της τη ζωή και μέχρι το θάνατό της, η Ηρωική Δέσποινα Αχλαδιώτη, η οποία ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ύψωνε στο νησάκι της, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 5 μιλίων από τις τουρκικές ακτές, την Ελληνική Σημαία.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί και μία άλλη «άγνωστη» λεπτομέρεια. Όσο ζούσε η «Κυρά της Ρω» είχε «υιοθετηθεί» από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, τα αεροσκάφη της οποίας τότε, οι θρυλικοί «Κουρσάροι», τα A-7H/TA-7C Corsair II, που σε καθημερινή βάση είτε πριν είτε μετά τις ασκήσεις τους περνούσαν με χαμηλή διέλευση πάνω από το νησί για να λάβουν τον χαιρετισμό της «Κυράς της Ρω» με το κούνημα της Ελληνικής Σημαίας και να δουν έτσι αν η ακρίτισα-γερόντισσα ήταν καλά!

Φεύγοντας από αυτό το νησί με αυτήν την ιστορία, ο Δ.Αβραμόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Γιορτάσαμε σήμερα τα Θεοφάνεια εδώ στο ακριτικό Καστελόριζο, ένα σημείο με υψηλούς εθνικούς, πατριωτικούς και παραδοσιακούς συμβολισμούς. Σήμερα ο ελληνισμός γιορτάζει την ημέρα του φωτός. Και το φως έχει έναν ανώτερο, σημαντικό, ευγενή συμβολισμό. Σημαίνει διαφάνεια, σημαίνει ειλικρίνεια, σημαίνει αλήθεια. Αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η πορεία των Ελλήνων σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Και στο τέλος θα λάμψει το αισιόδοξο φως ενός καινούριου αισιόδοξου μέλλοντος για την πατρίδα μας. Αυτό ευχόμαστε και για αυτό αγωνιζόμαστε».

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα