Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις για τον "Έμπολα"

Γράφει ο Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις για την συνεισφορά τους στις αρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας και στην πραγματοποίηση της μεγάλης ασκήσεως που αυτές προετοιμάζουν για τον έλεγχο του συστήματος Υγείας στην αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων του ιού Έμπολα και στη χώρα μας.

«Εμείς, ως Ένοπλες Δυνάμεις, είμαστε έτοιμοι και αναμένουμε να καθορισθεί η σχετική ειδοποίηση από το Υπουργείο Υγείας αναφορικώς με τον τρόπο, χρόνο, και τόπο που θα διεξαχθεί αυτή»

μας έλεγαν πηγές του ΓΕΕΘΑ, που ρωτήθηκαν σχετικώς.

Να σημειωθεί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους και της συνεισφοράς τους στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είχαν συγκροτήσει, εξοπλίσει και εκπαιδεύσει μία διακλαδική μονάδα ειδικής συνθέσεως με την επωνυμία Διακλαδική Μονάδα Υγειονομικού/Πυρηνικού-Βιολογικού-Χημικού (ΔΜΥ/ΠΒΧ) πολέμου, υπό το ΓΕΕΘΑ, με πρώτο διοικητή και οργανωτή έναν εξαίρετο αξιωματικό – γιατρό της ΠΑ, από τους κορυφαίους στον Βιοχημικό πόλεμο σε επίπεδο ΝΑΤΟ, τον τότε Σμήναρχο (ΥΙ) Αθανάσιο Κωνσταντίνου, ο οποίος σήμερα είναι απόστρατος βεβαίως.

Μετά τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η Μονάδα αυτή σιγά-σιγά διαλύθηκε και τα στελέχη της (τα περισσότερα τουλάχιστον) αποδόθηκαν στους οικείους Κλάδους ενώ ο περισσότερος εξοπλισμός (π.χ. ειδικά ασθενοφόρα) αποδόθηκαν στο Υπουργείο Υγείας.

Από την ΔΜΥ/ΠΒΧ, της οποίας τελευταίος διοικητής ήταν η τότε Αντιπλοίαρχος (ΥΝ) Αγγελική-Χρυσούλα Τόφα ΠΝ, σήμερα διατηρείται ως «πυρήνας» ένας Διακλαδικός Λόχος ΠΒΧ Αμύνης, που εδρεύει στην Αθήνα και τελεί υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΓΕΕΘΑ/Α1 (Επιχειρήσεις).

Συμφώνως με τις πληροφορίες μας ο Λόχος αυτός θα συμμετάσχει επικουρικώς στην άσκηση που θα διοργανώσει – πιθανότατα εντός της εβδομάδος – το Υπουργείο Υγείας, ενώ σε ετοιμότητα είναι – οψέποτε απαιτηθεί – και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα