Σαν σήμερα γεννηθηκε ο Στράτος Διονυσίου

Ήταν 8 Νοεμβρίου 1935 όταν στη Νιγρήτα Σερρών γεννήθηκε ο μεγάλος, -για πολλλούς- αξεπέραστος λαϊκός τραγουδιστής Στράτος Διονυσίου. Από μικρός γνώρισε τον ανθρώπινο πόνο που χρόνια αργότερα τον έκανε τραγούδι. Δεν έφταναν οι χιλιάδες κακουχίες της Κατοχής, μόλις σε ηλικία 13 ετών έχασε τον πατέρα του το 1948.

Το ντεμπούτο του του Διονυσίου ως επαγγελματίας τραγουδιστής ήταν στο κέντρο θρυλικό κέντρο ''Φαρίντα'' της Θεσσαλονίκης. Εκεί ήταν που ο Στράτος τράβηξε το ενδιαφέρον

φτασμένων καλλιτεχνών, οι οποίοι μαγεμένοι από τη βραχνάδα της φωνής του και την πληθωρική σκηνική του παρουσία τον προέτρεπαν να κατέβει στην Αθήνα, ώστε να βρεθεί μέσα σε καταξιωμένους μουσικούς και τραγουδιστές.

Μετά τον μικρό ''θρίαμβο'' στη Φρίντα ο Στράτος ''τα μάζεψε τα πράματα'' και κατέβηκε Αθήνα. Εκεί άρχισε να δικτυώνεται με τα μεγάλα ονόματα της αθηναϊκής νύχτας, ανάμεσά τους και η Καίτη Γκρέυ. Το 1959 αρχίζει η πορεία προς τη δόξα. Γνωρίζεται με τον συνθέτη των μεγάλων επιτυχιών της εποχής, Χρήστο Κολοκοτρώνη και μαζί ηχογραφούν το πρώτο 45αρι με τίτλο ''Δεν έιμαι ένοχος'' που έγίνε ανάρπαστο.

Ο δρόμος προς την καταξίωση είχε πλέον ανοίξει διάπλατα. Μετά ήρθε το ''χρυσό'' συμβόλαιο με την Columbia και η μία επιτυχία διαδεχόταν την άλλη. Εκεί στη δεκαετία του '60 άρχισαν και οι συνεργασίες με τους συνθέτες-''μεγαθύρια'' της εποχής: Μπάμπη Μπακάλη, Κώστα Βίρβο, Γιώργο Μητσάκη, Άκη Πάνου, Μίμη Πλέσσα κλπ.

Τη δεκαετία του '80 ο Στράτος ''απογειώθηκε''. έσπασε κάθε ρεκόρ πωλήσεων. Έκανε πολύ μεγάλες επιτυχίες, τραγούδια που όχι μόνο ακούγονται και σήμερα, αλλά βγαίνουν σε δίσκους, σε επανεκτελέσεις και σε διασκευές. Είναι λίγο-πολύ τα τραγούδια που τραγούδησαν όλοι κάποτε και ακούγονται ως και σήμερα από τα ραδιόφωνα σαν να είναι καινούρια. ‘’Υποκρίνεσαι», ‘’Και λέγε-λέγε’’, ''Άκου βρε φίλε», ''Ο Σαλονικιός΄΄,''Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα'', ''Εγώ ο ξένος'', ΄΄Της γυναίκας η καρδιά'', ''Ο ταξιτζής'' και πολλά άλλα.

Παράλληλα συνεργάστηκε και με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού τραγουδιού: Τάκης Μουσαφίρης, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Γιάννης Πάριος, Αλέκος Χρυσοβέργης, Σπύρος Γιατράς, Τάκης Σούκας, Σπύρος Παπαβασιλείου, Χρήστος Νικολόπουλος, Λευτέρης Παπαδόπουλος είναι ορισμένοι μόνο από αυτούς που έδωσαν τα τραγούδια τους στο Στράτο.

Τη δεκαετία του '80 ο Στράτος Διονυσίου έσπασε κάθε ρεκόρ πωλήσεων. Έκανε πολύ μεγάλες επιτυχίες, τραγούδια που όχι μόνο ακούγονται και σήμερα, αλλά βγαίνουν σε δίσκους, σε επανεκτελέσεις και σε διασκευές. Είναι λίγο-πολύ τα τραγούδια που τραγούδησαν όλοι κάποτε και ακούγονται ως και σήμερα από τα ραδιόφωνα σαν να είναι καινούρια. ‘’Υποκρίνεσαι», «Τα πήρες όλα’’, ‘’Και λέγε-λέγε’’, «Άκου βρε φίλε», «Ο λαός τραγούδι θέλει», «Ο Σαλονικιός», ''Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα'', ''Εγώ ο ξένος'', ''Της γυναίκας η καρδιά'', ''Ο ταξιτζής'' και πολλά άλλα.

Παράλληλα συνεργάστηκε και με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού τραγουδιού: Τάκης Μουσαφίρης, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Γιάννης Πάριος, Αλέκος Χρυσοβέργης, Σπύρος Γιατράς, Τάκης Σούκας, Σπύρος Παπαβασιλείου, Χρήστος Νικολόπουλος, Λευτέρης Παπαδόπουλος είναι ορισμένοι μόνο από αυτούς που έδωσαν τα τραγούδια τους στο Στράτο.

Ταυτόχρονα είχε δει το ταλέντο ορισμένων ελπιδοφόρων καλλιτεχνών, με πρώτο και καλύτερο το Γιάννη Πάριο, του οποίου τις φωνητικές ικανότητες αντιλήφθηκε αμέσως και έτσι ξεκίνησαν μια συνεργασία 11 χρόνων με πολλές επιτυχίες. Το πρώτο τραγούδι του Γιάννη Πάριου που τραγούδησε ο Στράτος, ήτανε το ''Μινόρε Παράπονο'' σε μουσική Θανάση Πολυκανδριώτη που κυκλοφόρησε το 1976. Έκτοτε το τρίο Διονυσίου-Πολυκανδριώτη-Πάριου έκανε θραύση. Επίσης σε μουσική Πολυκανδριώτη και στίχους Γιάννη Πάριου ήταν και τα αθάνατα ''Γιατί Θεε μου η ζωή'' και ''τα μάζεψα τα πράματα''.

Ο Στράτος Διονυσίου έφυγε απρόσμενα το πρωινό της 11ης Μαΐου 1990 χτυπημένος από καρδιακό επεισόδιο αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στο λαϊκό πεντάγραμμο, σε ηλικία μόλις 55 χρόνων. Η κηδεία του έγινε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου χιλιάδες Έλληνες απέδωσαν το θαυμασμό τους στον άνθρωπο που, μόλις λίγες ώρες πριν, τους διασκέδαζε στο ΣΤΡΑΤΟΣ, στην οδό Φιλλελήνων. Είναι αδιαμφισβήτητα ένας τραγουδιστής αξεπέραστος. Αυτό είναι κάτι που το αποδέχονται οι «ανταγωνιστές» (κατά κάποιον τρόπο) τραγουδιστές. Αντιλαμβάνονται ότι η ζεστασιά της φωνής του Στράτου ήτανε κάτι το μοναδικό και ο τρόπος της ερμηνείας του απλησίαστος.

Keywords
Τυχαία Θέματα