Σακελλαρίδης: "Οι υποχρεώσεις θα πληρωθούν κανονικά. Είμαστε καλυμμένοι"

Τη θέση ότι η κυβέρνηση δεν υπέγραψε νέο Μνημόνιο, αλλά επέκταση της δανειακής σύμβασης επανέλαβε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και την εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου.

«Το τι έχει υπογράψει ο κύριος Βαρουφάκης είναι σαφές. Έχει υπογράψει επέκταση της δανειακής σύμβασης. Το μόνο που αλλάζει είναι η ημερομηνία λήξης, αντί να λήξει στις 28 Φεβρουαρίου, θα λήξει τον Ιούνιο του 2015.

Υπήρχε η θέση της Νέας Δημοκρατίας, την οποία και συμμερίζονταν τα τεχνικά κλιμάκια που είχαν έρθει στην Αθήνα. Νομίζανε ότι και εμείς θα ακολουθούσαμε την τακτική και την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Σακελλαρίδης.

Απαντώντας στο ερώτημα, γιατί δεν έγινε συζήτηση στην Βουλή για να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις, ο κ. Σακελλαρίδης είπε:

«Πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή ψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο, για τον όρο λήξης που λέμε. Η αλλαγή που έγινε είναι ότι αντί να λήξει στις 28/2 , θα λήξει τον Ιούνιο. Ενδεχομένως να μας έβγαζε και πιο δυνατούς μια τέτοια ψηφοφορία στην Βουλή. Αυτή η σύμβαση, αυτή η απόφαση της 20ης Φλεβάρη, θα έρθει στην Βουλή και θα την παρουσιάσει ο πρωθυπουργός. Η ΝΔ μας λέει ότι εφαρμόζουμε το Μνημόνιο. Έχει αποσαφηνιστεί και με την επταμερή συζήτηση ότι δεν εφαρμόζουμε κάτι τέτοιο. Οι μεταρρυθμίσεις που θα δώσουμε δεν έχουν καμία σχέση με το μνημονιακό παρελθόν. Προχωράμε μπροστά. Είμαστε σε νέο δρόμο, σε μια νέα κατάσταση. Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να ολοκληρωθεί η δουλειά μας με βάση την εντολή που πήραμε από τον λαό. Δεν μπορούμε να λάβουμε επιπλέον υφεσιακά μέτρα, όχι από πείσμα και ινάτι, απλά επειδή δεν υπάρχει οικονομικούς ορθολογισμός από αυτό. Δεν θα μας βοηθήσει να έχουμε έσοδα. Από άλλες πηγές πρέπει να βρούμε έσοδα και χρήματα. Βασισμένη η κυβέρνηση στο προεκλογικό της πρόγραμμα».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Νάντιας Βαλαβάνη για τον ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

«Είναι μία προσωπική άποψη της κυρίας Βαλαβάνη. Είναι μία θέση που δεν είναι στο τραπέζι και δεν εξετάζεται. Δεν εξετάζεται αυτή την ώρα η αύξηση του ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά κτλ».

Όσον αφορά στο θέμα της ρευστότητας και σε ενδεχόμενα προβλήματα τόνισε ότι «τα προβλήματα στην ρευστότητα σε μεγάλο βαθμό έχουν ξεπεραστεί. Οι όροι που γίνεται ο εσωτερικός δανεισμός είναι προνομιακοί για όσους συμμετέχουν σε αυτόν τον δανεισμό».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η λίστα των μεταρρυθμίσεων θα έχει σταλεί στους εταίρους μέχρι τη Δευτέρα, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση βάζει τις τελευταίες πινελιές».

«Η κυβέρνηση βάζει τις τελευταίες πινελιές στις μεταρρυθμίσεις. Είναι έτοιμες. Μέχρι την Δευτέρα το αργότερο θα έχει δώσει η κυβέρνηση την λίστα. Το euroworkinggroup θα συνεδριάσει άμεσα. Τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου θα πληρωθούν οι υποχρεώσεις, προς πιστωτές και εσωτερικό, θα πληρωθούν κανονικότατα. Είμαστε καλυμμένοι. Έχει επεκταθεί η ρευστότητα».

Για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί σχετικά με συνθήματα που ακούστηκαν στις παρελάσεις:

«Θέλω στο όνομα της κυβέρνησης να καταδικάσω συνθήματα προκλητικά για την Ελλάδα, και τη Δημοκρατία, δεν χωράνε σε παρελάσεις. Δεν ταιριάζουν στο κλίμα των παρελάσεων. Θα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για να αποδοθούν ευθύνες. Δεν είναι ένα περιστασιακό φαινόμενο. Πρέπει να εκλείψει».

Τέλος, ο κ. Σακελλαρίδης κάλυψε τον κ. Κατρούγκαλο, λέγοντας:
«Ο κύριος Κατρούγκαλος έχει κάνει δικαιολογημένα πολλές δηλώσεις. Έχει δώσε απαντήσεις σε πολλά ζητήματα, ηθικά, πολιτικά. Δεν υπάρχει ζήτημα από την πλευρά της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει θέμα. Οι απαντήσεις που έδωσε είναι πειστικές».

Keywords
Τυχαία Θέματα