"Πυρετός" στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία

Η απόλυτη σύγχυση επικρατεί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη χθεσινή διαρροή για το προσχέδιο Γιούνκερ για τη συμφωνία Ελλάδας - εταίρων. Από το πρωί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις τους εκφράζονται υπέρ ή κατά του σχεδίου Γιούνκερ, ενώ άλλοι δηλώνουν έτοιμοι να ψηφίσουν συμφωνία με κάθε κόστος και άλλοι βγαίνουν στο αντάρτικο.

Οι δηλώσεις ωστόσο

δεν προέρχονται μόνο από απλούς βουλευτές αλλά από πρόσωπα που έχουν σημαίνοντα ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, ο Νίκος Φίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος αλλά και η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, αντιπρόεδρος της Βουλής και ο Κώστας Χρυσόγονος. ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι την ώρα που η Αριστερή Πλάτφόρμα δηλώνει "Μια συμφωνία με τους «θεσμούς» ή θα είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα ή δεν μπορεί να υπάρξει και σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρξει", η Δέσποινα Χαραλαμπίδου λέει "συμφωνία με κάθε κόστος" ενώ ο Νίκος Φίλης βάζει μία ακόμα παράμετρο στη συζήτηση για τη συμφωνία δηλώνοντας "στις 5 Ιουνίου είναι η στιγμής της αλήθειας, πρέπει να πληρώσουμε 1,2 δις στο ΔΝΤ, αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν". Από την πλευρά του ο Κώστας Χρυσόγονος μπερδεύει ακόμα περισσότερο την τράπουλα δηλώνοντας "Με την δραχμή θα ήμασταν καλύτερα" ενώ ο Στάθης Λεουτσάκος καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προς τους δανειστές στο Σύνταγμα.

Η σύγχυση αυτή που είναι κάτι παραπάνω από προφανής δημιουργεί νέα δεδομένα στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αφού η πολυφωνία που υπάρχει εξελίσσεται σε έναν πονοκέφαλο για τον Αλέξη Τσίπρα αφού σε περίπτωση που πετύχει μία ενιαία συμφωνία με τους εταίρους το πρόβλημα πλέον θα είναι στο εσωτερικό του κόμματος.

Αριστερή Πλατφόρμα

Πέρα από τον Κώστα Λαπαβίτσα που ζητά ρήξη με τους δανειστές και επιστροφή στη δραχμή για να έρθει, όπως είπε, η ανάπτυξη μέσα σε λίγους μήνες, αντίθετη με τη συμφωνία βάσει της πρότασης Γιούνκερ τάσσεται και η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Η τάση καταγράφεται και αυτή τη φορά μέσω του iskra.gr. Εκεί ανέβηκε τα ξημερώματα κείμενο που υπογράφει ο Θανάσης Μπρούσκος με τίτλο: "Σχέδια για άνευ όρων υποταγή της χώρας ετοιμάζουν οι δανειστές".

"Ετοιμάζουν τελεσίγραφα του τύπου «ή αυτό ή τίποτα! Στοίχημα για την κυβέρνηση η αταλάντευτη εφαρμογή του ριζοσπαστικού της προγράμματος", αναφέρει ο υπότιτλος.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, οι δανειστές στοχεύουν στο να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε πλήρη χρηματοδοτική ασφυξία, αξιώνοντας μια άνευ όρων υποταγή της κυβέρνησης στα νεοφιλελεύθερα κελεύσματα και στην εφαρμογή αντιλαϊκών μνημονιακών μέτρων".

Η Αριστερή Πλατφόρμα είναι για άλλη μια φορά ξεκάθαρη: οι κόκκινες γραμμές δεν πρέπει να παραβιαστούν. "Μια συμφωνία με τους «θεσμούς» ή θα είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα ή δεν μπορεί να υπάρξει και σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρξει!", καταλήγει το κείμενο.

Κώστας Χρυσόγονος: Με την δραχμή θα ήμασταν καλύτερα

Θέση στη νέα μάχη που ξέσπασε από χθες και διχάζει και πάλι το ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ ευρώ και δραχμής πήρε σήμερα το πρωί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονοςδηλώνοντας ότι χωρίς το ευρώ τα πράγματα για την Ελλάδα θα ήταν καλύτερα.

Συγκεκριμένα ο κ. Χρυσόγονος μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου, εξέφρασε μεν την εκτίμησή του ότι η δεν υπάρχει λαϊκή εντολή για έξοδο της χώρας από το ευρώ, αλλά παράλληλα τόνισε πως «εάν η Ελλάδα έμενε στη δραχμή και δεν είχε μπει στο ευρώ τα πράγματα θα ήταν καλύτερα», ακολουθώντας την γραμμή του Κώστας Λαπαβίτσα, ο οποίος από χθες το βράδυ, έριξε και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα της επιστροφής της χώρα στη δραχμή.

Αναφορικά με το θέμα των διαπραγματεύσεων ο κ. Χρυσόγονος ανέφερε πως «το λεγόμενο κείμενο Γιούνκερ θα παρείχε μια προσωρινή λύση για συμφωνία γέφυρα» και συμπλήρωσε πως «είναι μια κεντρική ιδέα που θα μπορούσε να δουλευτεί από την πλευρά της ελληνικής πλευράς».

Αίσθηση προκάλεσε επίσης η τοποθέτησή του ότι "αν μπορέσει να γίνει μια συμφωνία που θα βγάζει έξω το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις απαιτήσεις του και άφηνε μέσα τους άλλους θεσμούς τα πράγματα θα ήταν καλύτερα"

Φίλης: "Δεν υπάρχουν τα 1,2 δισ. που χρειαζόμαστε για την επόμενη δόση στο ΔΝΤ"

Στο ενδεχόμενο ρήξης της Ελλάδας με τους δανειστές αναφέρθηκε σήμερα στον Alpha 989 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης λέγοντας «Θα είμαστε προετοιμασμένοι, θα υπάρξει παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα σε περίπτωση που υπάρξουν εξελίξεις, το Σύνταγμα έχει πολλές δυνατότητες.»

Ο κ. Φίλης εκτίμησε ότι «στις 5 Ιουνίου είναι η στιγμής της αλήθειας, πρέπει να πληρώσουμε 1,2 δις στο ΔΝΤ, αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν χρήματα για μισθούς και συντάξεις, αυτά διασφαλίζουμε, δεν έχουμε να δώσουμε όμως στους άλλους έξω, ό,τι είχαμε το δώσαμε» και εξήγησε πως «αν σταματήσουμε να πληρώνουμε τις κοινωνικές παροχές καταρρέει και η οικονομία».

Λεουτσάκος

Την ίδια στιγμή ο οργανωτικός βραχίονας της Αριστερής Πλατφόρμας, Στάθης Λεουτσάκος καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα. «Μόνο μαζί με τον λαό μπορούμε να προχωρήσουμε κι αυτό πρέπει να κάνουμε. Δεν φοβόμαστε το λαό. Ο κόσμος είναι το βασικό στήριγμά μας στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση. Τους καλώ στο Σύνταγμα σε διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των δανειστών προκειμένου να ισχυροποιήσουμε τις θέσεις της κυβέρνησης απέναντι στην Ευρώπη» δήλωσε σήμερα το πρωί στο Star.

Χαραλαμπίδου

Για ένα καλύτερο κλίμα που θα οδηγήσει στην επίτευξη συμφωνίας έκανε λόγο μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στο Νίκο Ευαγγελάτο η αντιπρόεδρος της Βουλής, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου Γιούνκερ.

«Αυτά που δημοσιεύθηκαν δίνουν ένα τόνο αισιοδοξίας» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πάντως ότι πριν δει και μελετήσει τα κείμενα προσεκτικά δεν μπορεί να εκφέρει πλήρη γνώμη.

Eρωτηθείσα για το εάν θα στηρίξει τη συμφωνία είπε πως «αν κρίνει ότι με αυτή τη συμφωνία ανοίγει ένας δρόμος για το λαό δεν θα διστάσει με όποιο κόστος να τη στηρίξει. Αν κρίνει πως η συμφωνία δεν βγάζει τη χώρα από τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει, τότε θα πράξει κατά τη συνείδησή της».

Keywords
Τυχαία Θέματα