Προσωπική υπόθεση του Σαμαρά οι 180 βουλευτές

Του Γιώργου Λυκουρέντζου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αποφασισμένος να πάρει πάνω του το θέμα των ανεξάρτητων βουλευτών δείχνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα και η χώρα να αποφύγει τις πρόωρες κάλπες λόγω αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η αποτυχία προσέγγισης ανεξάρτητων βουλευτών που έγινε και γίνεται μέχρι σήμερα, σε συνδυασμό με την απροθυμία πολλών εξ αυτών να συνομιλήσουν με «συνεργάτες» του πρωθυπουργού ή «προξενητάδες», όπως τους αποκάλεσε ο Βύρων Πολύδωρας,

έχουν κάνει το Μαξίμου να καταλάβει πως το μόνο ισχυρό χαρτί που διαθέτει είναι το πρόσωπο του ίδιου του πρωθυπουργού. Αυτό έγινε κάτι παραπάνω από προφανές τη Δευτέρα στη Βουλή, μετά την τελετή του αγιασμού. Εκεί ο κ. Σαμαράς είχε συνομιλία όχι μόνο με τη Χρυσούλα Γιαταγάνα και τον Κώστα Γιοβανόπουλο, αλλά και με τους Χρήστο Αηδόνη και Νικήτα Κακλαμάνη.

Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της σχετικής πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού έγιναν ήδη ορατά το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε ο ίδιος με τον Νικήτα Κακλαμάνη και έπεισε τον ανεξάρτητο βουλευτή της Α’ Αθηνών να επιστρέψει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

ΕΠΑΦΕΣ

Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε απτό αποτέλεσμα τη Δευτέρα -πώς θα μπορούσε άλλωστε σε μια συζήτηση λίγων λεπτών και στο όρθιο στο εντευκτήριο-, το Μαξίμου έμεινε ικανοποιημένο από τον απόηχο που είχε η προσωπική επαφή του πρωθυπουργού με ανεξάρτητους βουλευτές και κυρίως από το ότι είδε φως στην άκρη ενός τούνελ που μέχρι σήμερα φάνταζε θεοσκότεινο.

Εχει δε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι αμέσως μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Βουλή υπήρξαν κι άλλοι βουλευτές που εμφανίστηκαν θετικοί στο σενάριο της συνάντησης με τον κ. Σαμαρά. Βουλευτές όπως ο Γιάννης Κουράκος και ο Γιώργος Κασαπίδης -αμφότεροι προερχόμενοι από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας-, μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», δήλωσαν κι αυτοί θετικοί σε διάλογο με τον Αντώνη Σαμαρά, θέτοντας έναν και μοναδικό όρο: «Ολα να γίνουν ανοικτά και θεσμικά και όχι με απόκρυφες διαδικασίες» όπως λέει ο Γιάννης Κουράκος. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γιώργος Κασαπίδης υποστηρίζει πως θα ήταν θετικό αν ο πρωθυπουργός επιχειρούσε να ανοίξει θεσμικό διάλογο για την «εθνική ενότητα» με την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα έβρισκε ευήκοα ώτα. Με δεδομένο ότι το επίκεντρο των εξελίξεων για τους επόμενους μήνες θα είναι η Βουλή (Προϋπολογισμός, «κόκκινα» δάνεια, Προεδρική εκλογή, συνταγματική αναθεώρηση), οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός είναι να πυκνώσει τις εμφανίσεις του στο Κοινοβούλιο και να προλειάνει το έδαφος με «τυχαίες» και χαλαρές συναντήσεις με ανεξάρτητους βουλευτές.

«ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ»

Στο Μαξίμου, η πρώτη ομαδοποίηση των ανεξάρτητων βουλευτών έχει ήδη γίνει και περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες:

Αυτούς με τους οποίους η κυβέρνηση θεωρεί πως θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα διάλογο, αυτούς οι οποίοι παραπέμπονται στο μέλλον, αυτούς που απορρίπτονται ήδη, θεωρούμενοι επί της ουσίας «βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά και τα «ερωτηματικά».

Σε αυτούς που απορρίπτονται, καθώς είναι δεδομένο πως θα βρεθεί απέναντι σε κλειστές πόρτες εκ των προτέρων, το Μαξίμου εντάσσει τους Θεοδώρα Τζάκρη, Οδυσσέα Βουδούρη, Θεόδωρο Παραστατίδη, Ραχήλ Μακρή αλλά και τον Μάρκο Μπόλαρη, ο οποίος προς το παρόν δεν δείχνει καμία διάθεση να έχει επαφές με την κυβέρνηση. Στο ίδιο στρατόπεδο εντασσόταν μέχρι προσφάτως και η Χρυσούλα Γιαταγάνα, ωστόσο η συνάντηση της Δευτέρας έδειξε σε πολλούς ότι με πολλή προσπάθεια υπάρχει πιθανότητα εύρεσης συνισταμένης. Αντιθέτως, το Μαξίμου, ανεξάρτητα από την ψηφοφορία, θεωρεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει άμεσα διάλογος με βουλευτές που είτε προέρχονται από τα σπλάχνα της Νέας Δημοκρατίας είτε βρίσκονται πολύ μακριά ιδεολογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ αυτών, ο Γιάννης Κουράκος, ο Γιώργος Κασαπίδης, ο Χρήστος Αηδόνης και ο Κώστας Γιοβανόπουλος.


Οι ομάδες «υψηλού κινδύνου»

Αναμφισβήτητα, η πιο ενδιαφέρουσα «ομάδα» είναι αυτή που παραπέμπεται στο μέλλον, καθώς το Μαξίμου γνωρίζει πως, αν δεν αλλάξει εμπράκτως η πολιτική, οι συγκεκριμένοι βουλευτές θα «παραμείνουν μακριά» και δεν πρόκειται να καθήσουν στο τραπέζι της συζήτησης, ώστε να υπάρξει συμφωνία για εθνική συνεννόηση και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στη συγκεκριμένη ομάδα το Μαξίμου εντάσσει τους πρώην βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. Σπύρο Λυκούδη, Βασίλη Οικονόμου, Γρηγόρη Ψαριανό, Κατερίνα Μάρκου και Πάρι Μουτσινά (δείχνει να βρίσκεται πλέον πιο κοντά στον Γ. Κασαπίδη παρά στον Θ. Παραστατίδη, που γλυκοκοιτάζει τον ΣΥΡΙΖΑ). Μαζί με αυτούς, εντάσσει τους πρώην βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. Βασίλη Καπερνάρο, Μίκα Ιατρίδη, Γιώργο Νταβρή αλλά και τους Μίμη Ανδρουλάκη και Βύρωνα Πολύδωρα, παρά το γεγονός ότι στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι κάθε περίπτωση έχει ιδιαίτερα, διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Τέλος, στα «ερωτήματα» εντάσσονται οι δύο πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και ο προφυλακισμένος Στάθης Μπούκουρας, αλλά και ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος ναι μεν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά θεωρείται ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια ευρύτερη συζήτηση εθνικής συνεννόησης.
Keywords
Τυχαία Θέματα