Προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο

Με ιδιαίτερο προβληματισμό παρακολουθεί το ΓΕΕΘΑ την ποιοτική διαφοροποίηση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο το τελευταίο τριήμερο (Παρασκευή, Δευτέρα και σήμερα Τρίτη) κυρίως ως προς το γεγονός ότι μετά από πάρα πολλούς μήνες που η Τούρκοι αεροπόροι απέφευγαν τις εμπλοκές με τα αεροσκάφη της Ελληνικής αεραμύνης, το τελευταίο τριήμερο όχι μόνο δεν τις αποφεύγουν, αλλά τις…επιδιώκουν!

Και ασφαλώς δεν πρέπει να είναι τυχαίο το γεγονός

ότι η «περίεργη» αυτή διαφοροποίηση της τακτικής των τουρκικών προκλήσεων συνέπεσε με την διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Βουλή, την ίδια ώρα δηλ. που όλο το ενδιαφέρον και η προσοχή της κοινής γνώμης έχει πέσει – και δικαιολογημένα – πάνω σε αυτό το κεφαλαιώδους σημασίας πολιτικό γεγονός.

Βεβαίως οι Ένοπλες Δυνάμεις και η ΠΑ στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι εκεί που πρέπει επαγρυπνώντας πάντα.

Και κάνουν καλά τη δουλειά τους αφού σήμερα το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία διαμαρτύρεται γιατί τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη – λέει – αναχαίτισαν «παρανόμως» τα τουρκικά μαχητικά και μάλιστα τα «εγκλώβισαν» με τα ραντάρ τους επί …τριάμισι λεπτά!

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, σήμερα δύο σχηματισμοί αποτελούμενοι από 10 τουρκικά μαχητικά, από τα οποία τα τέσσερα ήταν οπλισμένα, καθώς και ένα μεμονωμένο αεροσκάφος CN-235 ηλεκτρονικού πολέμου πραγματοποίησαν τρεις παραβάσεις και 19 παραβιάσεις καθ’ όλο το μήκος του Αιγαίου από τον Βορρά ως τον Νότο. «Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική» σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ, ενώ σημειώθηκαν και τρεις εμπλοκές που προαναφέραμε.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα