Προετοιμασίες του ΓΕΕΘΑ για μεγάλη πανευρωπαϊκή άσκηση Κυβερνοάμυνας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία από το ΓΕΕΘΑ διημερίδα, με σκοπό τη συζήτηση και το σχεδιασμό του τεχνικού και επιχειρησιακού μέρους της Πανευρωπαϊκής ασκήσεως ασφαλείας στο Διαδίκτυο, με την ονομασία «Cyber Europe 2014» (CE 2014). Η διημερίδα αυτή σχεδόν συνέπεσε χρονικώς με την αντίστοιχη – σχετική – διημερίδα που συνδιοργανώνεται στο Ζάππειο Μέγαρο, στο πλαίσιο της Ελληνικής προεδρίας του συμβουλίου των υπουργών της ΕΕ από τρία συναρμόδια υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου

και του Εθνικής Αμύνης.

Σημειώνεται ότι η CE 2014, που διοργανώνεται από την «Υπηρεσία Ασφαλείας Πληροφοριών και Δικτύων της ΕΕ» (ENISA=European Union Agency for Network and Information Security), είναι μια πολυεπίπεδη πανευρωπαϊκή κυβερνοάσκηση, η οποία θα διεξαχθεί, σε διαφορετικές φάσεις, σε όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Βασίζεται δε – σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ – «στην προσομοίωση συμβάντων και αποσκοπεί στον έλεγχο της ικανότητας ανταπόκρισης της ΕΕ, σε απειλές που αφορούν στο διαδίκτυο. Ο απώτερος στόχος είναι να ενδυναμώσει τη δυνατότητα της ΕΕ, των κρατών-μελών της και της επαγγελματικής κοινότητας να αποφεύγει, να διευθύνει και να ανταποκρίνεται σε προβλήματα που αφορούν στην ασφάλεια των συστημάτων δικτύων και πληροφοριών, μέσα από την βελτίωση της ικανότητας ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και τη βελτίωση της συνολικής ασφάλειας και της ανθεκτικότητας των υποδομών πληροφοριών ζωτικής σημασίας στην Ευρώπη».

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι στην προαναφερθείσα άσκηση, από πλευράς ΓΕΕΘΑ, συμμετέχει εξειδικευμένο προσωπικό της αρμόδιας Διευθύνσεως Κυβερνοαμύνης αυτού.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα