Πριν από τη διάλυση βρίσκεται ο ΣΚΑΪ

«Κόκκινος συναγερµός» χτυπάει στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Τα οικονοµικά της Ειδήσεις Ντοτ Κοµ Α.Ε., που έχει στην ιδιοκτησία της τον σταθµό του Γιάννη Αλαφούζου, επιβεβαιώνουν τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει το κανάλι του Νέου Φαλήρου και έχουν αναδειχθεί από τα «Π». Η τηλεόραση του ΣΚΑΪ έχει ανάγκη από ρευστότητα, διαφορετικά τίθεται ζήτηµα εφαρµογής των άρθρων 47 και 48 του Νόµου 2190/1920 περί λύσης της εταιρείας.

Όπως διαβάζουμε στο SECRET

της εφημερίδας Παραπολιτικά, ο ορκωτός ελεγκτής θέτει δύο ζητήµατα: Πρώτον, καταθέτει την επιφύλαξή του καθώς η Ειδήσεις Ντοτ Κοµ Α.Ε., «λόγω υψηλών σωρευµένων φορολογικών ζηµιών, δεν έχει σχηµατίσει πρόβλεψη για πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις σε σχέση µε τις ανέλεγκτες φορολογικά χρήσεις 2007-2010».

Επιπλέον, θέτει ζήτηµα σχετικά µε το ότι «οι βραχυπρόθεσµες υποχρεώσεις της εταιρείας εµφανίζονται µεγαλύτερες από το κυκλοφορούν ενεργητικό της» και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της ήταν αρνητικό κατά 16.832.092 ευρώ στο τέλος του προηγούµενου έτους, µε αποτέλεσµα «να συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρµογής των διατάξεων των άρθρων 47 και 48 του Νόµου 2190/1920».

Πρόκειται για τα άρθρα που περιγράφουν τη διαδικασία λύσης και διάλυσης της εταιρείας, µε ή χωρίς δικαστική απόφαση. Η επισήµανση αυτή υπήρχε και στον ισολογισµό της χρήσης του 2011, όταν το σύνολο των ίδιων κεφαλαίων ήταν αρνητικό, σε µικρότερο όµως µέγεθος, της τάξης των 11.210.870 ευρώ.

Η πορεία της τηλεοπτικής επιχείρησης είναι φθίνουσα. Ο κύκλος εργασιών της το 2012 στον ισολογισµό που υπέγραψε ως διευθύνων σύµβουλος ο αποµακρυνθείς Χρήστος Παναγόπουλος περιορίστηκε στα 24 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζηµίες κυµάνθηκαν στο ίδιο επίπεδο µε το 2011 (6 εκατ. ευρώ).

Παρέµεινε υψηλό το σύνολο του δανεισµού της (48 εκατ. ευρώ), αν και µειώθηκε κατά 10 εκατ. ευρώ σε σχέση µε το 2011. Σηµειώνεται ότι το 2010 η τηλεοπτική εταιρεία είχε λάβει οµολογιακό δάνειο ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Επίσης, µέσα σε 5 χρόνια το προσωπικό της µειώθηκε κατά 77 άτοµα και πλέον διαθέτει 245 εργαζοµένους. Οι προβλέψεις για την αποζηµίωση του προσωπικού ανήλθαν στα 477.000 ευρώ, την ώρα που οι επισφαλείς απαιτήσεις εκτιµήθηκαν στα 2 εκατ. ευρώ.

Η κατάσταση της εταιρείας ανάγκασε και τον περιορισµό των συναλλαγών και των αµοιβών των διευθυντικών στελεχών και των µελών της διοίκησης στο µισό. Συγκεκριµένα, ενώ η εταιρεία το 2011 διέθετε 629.000 ευρώ σε διευθυντές και στελέχη, το προηγούµενο έτος έκοψε αυτό το ποσό στα 362.000 ευρώ.

«Αύξηση κεφαλαίου τώρα»

Τι γίνεται από εδώ και πέρα; Η ανάγκη της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ για µετρητά είναι φανερή και την επισηµαίνει εµφατικά στην έκθεσή του ο ορκωτός ελεγκτής. Σύµφωνα µε πληροφορίες, στο ΕΣΡ έφτασε νέο αίτηµα για την έγκριση αύξησης του µετοχικού κεφαλαίου του ΣΚΑΪ κατά 4,5 εκατ. ευρώ, λίγο καιρό µετά το πρώτο «ΟΚ» από το ΕΣΡ στην ΑΜΚ της εταιρείας του ραδιοφώνου κατά 6 εκατ. ευρώ, που άφησε εκτός τη συµµετοχή της πλευράς της οικογένειας Κυριακίδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα