Πρέσβειρα της ελπίδας για ανέργους

Της Στέλλας Νοβάκη, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πιο κοντά από ποτέ κατάφερε να φέρει την Αυστραλία και την Ελλάδα µια γυναίκα. Η Αυστραλία, η νέα «Γη της Επαγγελίας» για χιλιάδες Ελληνες οι οποίοι ζουν γονατισµένοι από την ανεργία και την κρίση, φαντάζει µακρινό όνειρο για όσους ονειρεύονται ένα πιο αισιόδοξο αύριο, µια και στην Ελλάδα δεν τους επιτρέπονται τέτοιες… πολυτέλειες.


Στον

ρόλο της «καλής νεράιδας» που θα κάνει τα όνειρα πραγµατικότητα, µια Ελληνίδα οµογενής, που µπορεί να έζησε ως µετανάστρια στην Αυστραλία, επέστρεψε, όµως, στην πατρίδα της, καταξιωµένη και µε θέση ισχύος. Η Πολυξένη Σιούρδα -τώρα πια Τζένη Μπλούµφιλντ- είναι ο άνθρωπος που εδώ και δύο χρόνια προσπαθεί, από τη θέση της ως πρέσβης της Αυστραλίας στην Αθήνα, να ανοίξει την πόρτα της µετανάστευσης για τους Ελληνες που αναζητούν εργασία στη µακρινή ήπειρο, ακολουθώντας το όνειρό τους.


Για την Τζένη από την Αυστραλία (ή την Πολυξένη από τη Θεσσαλονίκη) η τοποθέτησή της στην Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα αποτέλεσε µια πρόκληση στην οποία ανταποκρίθηκε σχεδόν ιδανικά. Είχε, άλλωστε, ισχυρούς συµµάχους στο πλευρό της, καθώς από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της είχε εκφράσει τη βεβαιότητα ότι η ήδη στενή σχέση των δύο χωρών θα εµβαθύνει, ενισχυόµενη από τους 700.000 Ελληνες της Αυστραλίας και τους περίπου 100.000 Αυστραλούς που ζουν στην Ελλάδα. Σήµερα, υπάρχουν νησιά του Αιγαίου αλλά και άλλες περιοχές όπου οι µόνιµοι κάτοικοι είναι λιγότεροι αριθµητικά από τις κοινότητες των συντοπιτών τους στη Μελβούρνη.

ΠΑΙ∆Ι ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ. Ως µητέρα τεσσάρων παιδιών και παιδί µεταναστών, η ίδια ξέρει καλά να ζυγίζει την ανάγκη για φυγή αλλά και τη σκληρή πραγµατικότητα της ξενιτιάς. Με την ευθύτητά της αλλά και το χιούµορ της, στοιχεία που έχει κληρονοµήσει από την ποντιακή καταγωγής της, για την οποία δηλώνει ιδιαίτερα υπερήφανη, η Θεσσαλονικιά Πολυξένη καθηµερινά σχεδόν φροντίζει να ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας αλλά και γνώσης για όσους Ελληνες ονειρεύονται, επιθυµούν ή αναγκάζονται να αναζητήσουν εργασία στην Αυστραλία. Η ίδια έχει αναλάβει µια δέσµη πρωτοβουλιών, επιχειρώντας να στηθούν στέρεες βάσεις στο θέµα της αναζήτησης εργασίας και της επαγγελµατικής αποκατάστασης Ελλήνων στην Αυστραλία.

Ξεκίνησε το ανασκούµπωµα προτού επιστρέψει στην Αθήνα. Οσο βρισκόταν στην Αυστραλία, ήρθε σε επαφή µε φορείς και εταιρείες που έχουν σχέση µε την Ελλάδα, προκειµένου να δηµιουργηθεί ένα ελληνοαυστραλέζικο εµπορικό επιµελητήριο.


Η εξερεύνηση ευκαιριών συνεργασίας µεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας ήταν ένας από τους πρώτους στόχους της. «Πιστεύω πως η χώρα θα ανακάµψει και θα βγει από αυτήν την κρίση ακόµα πιο δυνατή. Η Ελλάδα, εκτός από φυσική οµορφιά, έχει και πολυµήχανους ανθρώπους, που διαπρέπουν παντού. Θα τα καταφέρει και τώρα». Με αυτήν την αισιόδοξη σκέψη, η Τζένη Μπλούµφιλντ ξεκίνησε και συνεχίζει να µοιράζεται το όραµά της µε τους Ελληνες που επισκέπτονται το γραφείο της, αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό. Η απόγνωση γλυκαίνει και τα αισθήµατα µαλακώνουν, όταν αντιλαµβάνονται ότι απέναντί τους έχουν όχι µόνο µια Ελληνίδα που µετανάστευσε, αλλά και µια Ελληνίδα η οποία τα κατάφερε και επέστρεψε επιτυχηµένη.

ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ. Η Αυστραλία σήµερα απολαµβάνει µια πρωτοφανή ανάπτυξη και ευηµερία και, ως µια ισχυρή και αναπτυγµένη χώρα, αποτελεί το «όνειρο για το αντάµωµα µε τη νέα Γη της Επαγγελίας». Στις παρούσες συνθήκες, η χώρα των καγκουρό αναζητεί εξειδικευµένο εργατικό προσωπικό, που θα συµβάλει στην ανάπτυξη. Το κλειδιά είναι η επαγγελµατική ειδικότητα, η ηλικία, το µορφωτικό επίπεδο και η καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Οποιος διαθέτει αυτά τα προσόντα είναι ευπρόσδεκτος.
«Μας ενδιαφέρει µια σταθερή και ευηµερούσα Ελλάδα, µια σταθερή και ευηµερούσα Ευρώπη, καθώς το ένα τρίτο των ξένων άµεσων επενδύσεων στην Αυστραλία προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση», συνηθίζει να λέει στις συνεντεύξεις της και ξαφνιάζει ευχάριστα τους πάντες, όταν αντιλαµβάνονται ότι δεν µένει στα λόγια και στις δηλώσεις, αλλά περνάει δυναµικά και στην πράξη.


Μπορεί πολλοί Ελληνες να θέλουν να δοκιµάσουν την τύχη τους στην Αυστραλία, όµως γνωρίζουν πώς είναι η ζωή εκεί; Οι συστάσεις της κ. Μπλούµφιλντ σε όποιον ενδιαφέρεται είναι συγκεκριµένες: «Η Αυστραλία είναι µια χώρα ανοιχτή, φιλήσυχη, βαθιά δηµοκρατική, ανεκτική. Τέσσερα εκατοµµύρια Αυστραλοί δεν µιλούν αγγλικά στο σπίτι τους, ενώ το 30% του πληθυσµού έχει γεννηθεί εκτός Αυστραλίας. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εθνικότητες, πολλές θρησκείες. Ολα, σε ένα αρµονικό πλαίσιο συµβίωσης. Κάθε χρόνο δεχόµαστε 168.000 µετανάστες, που εγκαθίστανται στη χώρα. Εχουµε προνοήσει και έχουµε ειδικά προγράµµατα, για να βοηθήσουµε τους µετανάστες. Επιµόρφωση, ειδικές ρυθµίσεις για να φέρουν στην Αυστραλία τα παιδιά ή τους συζύγους, καθώς και µια λειτουργική διαδικασία για να πάρουν την εθνικότητα. Οµως, θα ήθελα να τονίσω κάτι», υπογραµµίζει η πρέσβης: «Αν κάποιος σκέφτεται να αφήσει τη χώρα του, πρέπει να έχει στον νου του ότι αυτή δεν είναι µια απόφαση που πρέπει να πάρει ελαφρά. Χρειάζονται προγραµµατισµός, σοβαρότητα, ενηµέρωση και βεβαιότητα για ένα τέτοιο βήµα».

Μιλάει άπταιστα τη µητρική της γλώσσα


Η κ. Μπλούµφιλντ είναι δικό µας παιδί, µια και η καταγωγή της είναι από τη Θεσσαλονίκη. Είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που ανέλαβε να πρεσβεύσει την Αυστραλία στην Ελλάδα. Με διάθεση να προσφέρει στους συµπατριώτες της, ξαφνιάζει όσους την επισκέπτονται στο γραφείο της, όταν την ακούν να µιλάει άπταιστα Ελληνικά. Το όνοµα αρχικά δεν θυµίζει Ελλάδα, όµως η ίδια, η καρδιά και η σκέψη της είναι 100% ελληνική.


Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Μετανάστευσε όταν ήταν παιδί ακόµα µε την οικογένειά της στην Αυστραλία. Με πλούσιο βιογραφικό, το οποίο περιλαµβάνει σπουδές σε Νοµικά, Πολιτικές Επιστήµες και Γλώσσες στο Πανεπιστήµιο της Μελβούρνης, η Τζένη Μπλούµφιλντ ξεκίνησε την καριέρα της στο αυστραλιανό διπλωµατικό σώµα το 1995. Ο σύζυγός της, Τζέιµς Μπλούµφιλντ, είναι επίσης διπλωµάτης και έχουν τέσσερα παιδιά. Εχουν υπηρετήσει στις πρεσβείες της Αυστραλίας, αλλά και σε Ιράν, Αργεντινή και Ιαπωνία, ενώ µέχρι πρόσφατα εργαζόταν στο γραφείο Μέσης Ανατολής. Η κ. Μπλούµφιλντ µιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Φαρσί, Ιαπωνικά και, φυσικά, τη µητρική της γλώσσα, τα Ελληνικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα