Ποτέ θα ξαναγυρίσει η τρόικα; ΟΕΟ;

Άγνωστη ακόμη παραμένει η ημερομηνία επιστροφής της τρόικα στην Αθήνα, αφότου το Σάββατο ο ο Σάιμον Ο’Κόνορ, εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, διεμήνυσε πως ούτε τα τεχνικά κλιμάκια της τριμερούς δεν αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα πριν το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, το τελευταίο τακτικό Eurogroup του 2013.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της

Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως τα τεχνικά κλιμάκια αναμένονταν πριν την 9η Δεκεμβρίου.

Όπως επεσήμανε ο Σάιμον Ο’Κόνορ, «οι συζητήσεις συνεχίζονται γύρω από ένα σύνολο πολιτικών, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης του Ελληνικού Προγράμματος προσαρμογής.»

Σημειώνεται πρόοδος, αλλά μένουν ανοικτά μία σειρά από ζητήματα, για τα οποία χρειάζεται περαιτέρω δουλειά. Στενές και εποικοδομητικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικα. Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα εν ευθέτω χρόνω, αλλά αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν από το Eurogoup της 9ης Δεκεμβρίου», σημείωσε ο κ. Ο’ Κόνορ.

Εν τω μεταξύ, ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη στο Μαξίμου εξετάστηκαν όλα τα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα, και πλέον στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η συμφωνία πριν το τέλος του έτους.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, αλλά και οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης και Θανάσης Σκορδάς.

«Αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις παραμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ένα ακόμα άλυτο «μέτωπο» παραμένει και το τι μέλλει γενέσθαι με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», σε κάθε περίπτωση, η τρόικα εμφανίζεται αμετακίνητη στο ζήτημα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, συνδέοντάς το και με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ευρωπαίων παραγόντων, συμβιβασμός θα μπορούσε να υπάρξει στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, εφόσον η Αθήνα αποφασίσει να «θυσιάσει» ένα εκ των δύο.

Keywords
Τυχαία Θέματα