Πωλούν φωτογραφίες του Instagram χωρίς να γνωρίζουν οι χρήστες

Για 100.000 δολάρια την καθεμία πούλησε φωτογραφίες από το Instagram, χωρίς να τις πληρώσει και χωρίς νομικές συνέπειες, ο Αμερικανός καλλιτέχνης Richard Prince. Συγκεκριμένα, ο Richard Prince πραγματοποίησε έκθεση με 38 πορτρέτα στην γκαλερί Gagosian της Νέας Υόρκης, τον περασμένο Οκτώβριο, στην οποία αναπαρήγαγε τα στιγμιότυπα από το Instagram που ανέβασαν άγνωστοι άνθρωποι, τυπωμένα σε μεγάλο μέγεθος, σαν πίνακες.

Μάλιστα,

ο καλλιτέχνης άφησε και τα κείμενα που τα συνοδεύουν στο Instagram, ενώ η υπόθεση έγινε γνωστή και προκάλεσε σκάνδαλο, όταν την δημοσίευσε η Washington Post. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τα «έργα» του καλλιτέχνη πωλήθηκαν έως 100.000 δολάρια, χωρίς οι άνθρωποι που εικονίζονται πάνω στα στιγμιότυπα να πάρουν δεκάρα τσακιστή.

«Ναι, το πορτρέτο μου πήγε τώρα στην έκθεση της γκαλερί Frieze της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για ένα στιγμιότυπο απλό και όχι για πίνακα ζωγραφικής. Δεν έδωσα, φυσικά, την άδειά μου και ο αμφιλεγόμενος Richard Prince το έβαλε στην έκθεσή του. Το πούλησε ήδη για 90.000, όπως μου είπαν. Δεν θα του κάνω μήνυση. Και δεν έχω ιδέα ποιός μπορεί να το αγόρασε» έγραψε η Doe Deere στον λογαριασμό της στο Instagram την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Richard Prince δοκιμάζει τα όρια των συγγραφικών δικαιωμάτων, καθώς πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που ζει αποκλειστικά από αυτό. Το 2013 το θέμα του είχε φτάσει στα αμερικανικά δικαστήρια, όπου τον πήγε ο Γάλλος φωτογράφος Patrick Cariou, όμως αθωώθηκε.

Η δικαιοσύνη είχε στηριχθεί στο επιχείρημα ότι ένας καλλιτέχνης «μπορεί να εργαστεί πάνω σε ένα υπάρχον έργο, ακόμη και όταν έχει πνευματικά δικαιώματα, και να το μεταμορφώσει χωρίς να παραβιάζει κανένα δικαίωμα», γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη κι αν τα πρόσωπα που εικονίζονται στα στιγμιότυπα Instagram δεν μπορούν να κάνουν τίποτα εναντίον του.

Keywords
Τυχαία Θέματα