Πολιτική η μάχη και των Δικηγόρων

Του Θανάση Φουσκίδη,

εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Την ώρα που η εκλογολογία στο πολιτικό σκηνικό έχει μπει για τα καλά στην ημερήσια διάταξη, ενόψει της διπλής κάλπης του Μαΐου, αλλά και λόγω των σεναρίων σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, ένας από τους πλέον πολυσυζητημένους κλάδους της χώρας βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων του για την επόμενη τετραετία. Ο λόγος για τους δικηγόρους,

οι οποίοι καλούνται τον επόμενο μήνα, εν μέσω των κοσμογονικών αλλαγών που έφερε και στον κλάδο τους το Μνημόνιο, να εκλέξουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων τους ανά την Ελλάδα και, φυσικά, τους επικεφαλής τους.

Το μεγαλύτερο παιχνίδι, βεβαίως, θα παιχτεί στην Αθήνα, ο Σύλλογος της οποίας θεωρείτο πάντα σημαντικό λάφυρο γοήτρου για τα δύο κόμματα του άλλοτε πανίσχυρου μεταπολιτευτικού δικομματισμού. Φυσικά, η εποχή των χρισμάτων και των «εκλεκτών» έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, αφού μάλλον περιπλέκουν τα πράγματα για τους υποψηφίους, παρά τους διευκολύνουν. Ως εκ τούτου, έχει επικρατήσει η στρατηγική της ανεπίσημης και διακριτικής στήριξης από τα πολιτικά κόμματα κυρίως μέσω των μηχανισμών τους.



ΑΝΑΝΕΩΣΗ. Στην προσεχή εκλογική μάχη, ο κεντροδεξιών καταβολών νυν πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Αδαμόπουλος, θα διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας του - και τη δεδομένη χρονική στιγμή φαντάζει ως αδιαφιλονίκητο φαβορί. Εξάλλου, αν και ουδέποτε έκρυψε τους δεσμούς του με τη Ν.Δ., δεν δίστασε να αντιταχθεί αρκετές φορές σε κυβερνητικές αποφάσεις που θεωρούσε ότι εναντιώνονταν στα κλαδικά κεκτημένα, ενώ από την πρώτη στιγμή κράτησε μια συλλήβδην αντιμνημονιακή στάση. Ετσι, φαίνεται να συσπειρώνει γύρω του το σύνολο των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (μεταξύ αυτών και την ομάδα Ζαφειρόπουλου, που στις προηγούμενες εκλογές κατέβασε δικό του συνδυασμό, και την αντιπρόεδρο, Ιωάννα Καλαντζάκου), αλλά και πρόσωπα που, παρά το γεγονός ότι ανήκουν και δραστηριοποιούνται σε άλλους πολιτικούς χώρους, διατηρούν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας μαζί του. Σε ό,τι αφορά τις διαχρονικές πολιτικές φιλίες του, είναι γνωστές οι αγαστές σχέσεις του τόσο με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ιδιαίτερα με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Κώστα Μπούρα, όσο και με τον λεγόμενο καραμανλικό πυρήνα. Εξάλλου, στη διάρκεια της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή είχε αναλάβει σημαντικά πόστα στον κρατικό μηχανισμό, ενώ το 2009 ο καλός του φίλος Ευριπίδης Στυλιανίδης τού είχε εμπιστευθεί τη θέση του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Μεταφορών. Ο πρώην υπουργός ήταν και ο συνδετικός κρίκος του Μεσσήνιου δικηγόρου με τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, καθώς ο σημερινός γραμματέας της Ν.Δ. ήταν συνεργάτης του στο ίδιο υπουργείο. Εκτοτε, οι δυο τους διατηρούν τακτική επαφή, ενώ ο τελευταίος βοήθησε τα μέγιστα -ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και διά μέσου των νέων δικηγόρων- στην εκλογή του Γιάννη Αδαμόπουλου στην προεδρία του ΔΣΑ τον Μάρτιο του 2011.

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ. Στον αντίποδα, πολύ πιο πολύπλοκα είναι τα πράγματα στις τάξεις των κεντροαριστερής επιρροής εμπλεκομένων στα κοινά του ΔΣΑ, αν και τις προηγούμενες εβδομάδες φαινόταν πως η χρυσή τομή θα βρισκόταν στο πρόσωπο του Βασίλη Αλεξανδρή, ο οποίος θα εξασφάλιζε την -πάντα ανεπίσημη- στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜ.ΑΡ., καθώς και μιας ομάδας που έχει αναφορές στην κίνηση των «58». Πρόκειται για συνομιλητή του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ στο πρόσωπό του πόνταραν και οι κ.κ. Φώτης Κουβέλης και Αντώνης Ρουπακιώτης (αμφότεροι πρώην πρόεδροι του ΔΣΑ), με τους οποίους έχει πολυετή γνωριμία και τον θεωρούν μια καλή λύση. Εντούτοις, στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν φωνές που αντιτίθενται στη συγκεκριμένη προοπτική. Μάλιστα, σε σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στη Χαριλάου Τρικούπη υπό τον γραμματέα του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη, οι εν λόγω κύκλοι ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να δεχθούν την κεντρική κομματική «γραμμή» περί υποστήριξης του Β. Αλεξανδρή και θα ακολουθήσουν άλλους δρόμους. «Κάντε ό,τι νομίζετε» φέρεται να τους απάντησε ο «πράσινος» γραμματέας και, όπως όλα δείχνουν, ο κατακερματισμός μοιάζει αναπόφευκτος. Το σημαντικότερο μέρος των «ανταρτών» προσανατολίζεται στην κατεύθυνση του Παναγιώτη Περάκη (που επίσης λανσάρεται ως συνομιλητής του κ. Βενιζέλου) ως του επισήμου, ωστόσο δεν αποκλείεται μέχρι την τελευταία στιγμή να υπάρξουν νέες υποψηφιότητες.

Στο μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ξεκάθαρη δυστοκία αναφορικά με την εξεύρεση του καταλληλότερου προσώπου που θα μπορούσε να ηγηθεί ενός φιλικού προς την Κουμουνδούρου ψηφοδελτίου. Μεταξύ άλλων, έχουν ακουστεί τα ονόματα των Θεόδωρου Σχοινά, Κυριάκου Μακαρώνα και Θεόδωρου Μαντά.

Από την πλευρά του ΚΚΕ αναμένεται και πάλι να το εκπροσωπήσει στις εκλογές ο σημερινός σύμβουλος, Αγγελος Βρεττός.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στη συμπρωτεύουσα, οι γνωρίζοντες λένε πως ο Νίκος Βαλεργάκης πολύ δύσκολα θα χάσει την επανεκλογή του, αφού, όπως και στην περίπτωση του κ. Αδαμόπουλου, γύρω από το πρόσωπό του συγκεντρώνεται το σύνολο των δυνάμεων της ευρύτερης κεντροδεξιάς παράταξης. Ο κ. Βαλεργάκης έχει αφήσει ισχυρό στίγμα στις τάξεις του «γαλάζιου» στελεχιακού δυναμικού της Θεσσαλονίκης, ενώ η σύζυγός του είχε κατέβει δημοτική σύμβουλος στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές με τον συνδυασμό του Κώστα Γκιουλέκα. Τη «γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εκφράσει ο προερχόμενος από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Χρήστος Μπακέλας. Αναφορικά με την Κεντροαριστερά, δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι υποψηφιότητες του Γιάννη Βάρδα και της Γιάννας Παναγοπούλου.

Εκλογές μέσα σε κλίμα φόρτισης

Εν μέσω της αναστάτωσης που είχαν προκαλέσει τα σχέδια περί μεταφοράς των Δικαστηρίων Πειραιά εκτός του κέντρου της πόλης πραγματοποιούνται φέτος οι αρχαιρεσίες στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά. Πρόκειται για ένα θέμα που αγγίζει ολόκληρο το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα του μεγάλου λιμανιού, αφού ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε άμεσες συνέπειες τόσο στον νομικό κόσμο που δραστηριοποιείται στην πόλη όσο και στην οικονομική καθημερινότητα. Ο νυν πρόεδρος, Στέλιος Μανουσάκης, δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος και δίνει το χρίσμα στον γραμματέα, Γιώργο Σταματογιάννη. Τον κεντροδεξιό χώρο επιχειρούν να εκπροσωπήσουν οι υποψηφιότητες των κ.κ. Περιβολάρη, Πετρόπουλου και Φλωροπούλου (με τον πρώτο να έχει κάνει άνοιγμα και σε πρόσωπα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει ήδη τη στήριξή του στο πρόσωπο του δημοτικού συμβούλου, Γιάννη Καρδαρά. Τέλος, στους συναδέλφους του που κινούνται μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. προσπαθεί να απευθυνθεί ο κ. Γιάννης Κλάπας.

Keywords
Τυχαία Θέματα